Sagan om den magiske rektorn

red-old-wizard-character-cartoon-illustration-magical-outfit-65671554

Det var en gång en liten skola i ett litet bysamhälle och som alla andra skolor i landet, led också denna skola av elever som inte nådde upp till uppsatta kunskapsmål. En dag dök det upp en ny rektor på skolan, en beläst man med fler högskolepoäng än han hade hårstrån på sitt kala huvud. Han lovade att få skolan på rätt kurs igen och förklarade för lärarna att problemet ligger i att de duktiga eleverna sitter på alla fina betyg och att resultaten sjunker eftersom dessa vägrar dela med sig av kakan till de sämre lottade eleverna. Därför föreslog den nya rektorn att betygen, hädanefter, måste omfördelas jämlikt mellan klasser och elever – ”Precis som Robin Hood”, konstaterade rektorn.

Och mycket riktigt hade samtliga elever fått godkänt betyg redan första provet efter att den nya rektorn tillsattes. I lärarrummet höjdes kaffekopparna i en skål för frälsaren och man sjöng snapsvisor i hans namn. När höstterminen avslutades gick samtliga elever i julledighet med godkända betyg trots att det varit svårt att få ihop det mot slutet. Men, redan under vårterminens andra månad kallades det till krismöte – proven och läxförhören var genomförda, men det fanns inga poäng att redistribuera.

”Vi kan väl alltid bara skriva ut diplom ändå?”, sade en självsäker magister.
”Grannbyn kanske kan ge oss några poäng på lån?”, undrade en bekymrad lärarinna.
”Vi kanske kan dela ut en karamell för varje rätt svar vid nästa prov?”, frågade en nyanställd lärare som efter mötets gång fick sparken.

Personalen var helt oförstående. Varför hade eleverna så plötsligt slutat prestera? Eleverna var lika oförstående och många stod nu i kö till lärarrummet medan andra gått ut i skolkstrejk för att visa sitt djupa missnöje med den dåliga lönen. De elever som tidigare presterade kallades in på förhör och skolan gjorde till och med husrannsakningar hemma hos dem i hopp om att hitta undangömt studiematerial och hemliga anteckningar. Allt utan resultat.

En dag innan sommaravslutningen annonserade rektorn att betygssystemet gått i konkurs och att den enda lösningen var att skriva ut så många diplom som möjligt och dela ut dem till eleverna ändå. Vart eleverna tog väg sedan är det ingen som vet.

Hur allt kunde gå så fel var det aldrig någon som förstod och många försöker än idag finna svaret, men ingen har lyckats. Och enligt många historiker är det vår tids största gåta.

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk läggning som skådar rådande samhällsordning ur frihetligt perspektiv.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Satir. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s