Några tankar om valet

508411-650x

Efter en valrörelse som slutade i att svenskarna – för en gångs skull – röstade tillräckligt hårt för att det skulle bli rätt och där vi – för en sångs skull – slapp de ryska trollen, står det klart att svenskarna är nöjda med tillvaron då valresultatet är ett tydligt eko av klassiskern ”Det har Aldrig varit Tryggare”. Av detta kan konkluderas, inte att svensken är dum i huvudet, utan att den svenska folksjälen helt enkelt inte är kompatibel med parlamentarism och demokrati. Ja, faktum är faktiskt att svensken inte ens behöver demokrati.

Den svenska kulturen är djupt präglad av jantelagen; att öppet och självsäkert stå upp för sina åsikter är inget som uppmuntras och ovanpå detta tillkommer en konflikträdsla där dispyter med arbetskollegan hellre diskuteras med frugan hemma vid middagsbordet än att ta tag i den med berörd part. Det är också viktigt att rätta sig efter ledet och inte sticka ut hakan och detta skapar också ett slags avsky för förändring, ty om familjära mönster bryts, måste någon sticka ut hakan och ta tag i skutan.

Ovannämnda karaktärsdrag är emblematiska för svensk politik i helhet där alla partier drar åt samma socialdemokratiska håll och där riksdagsdebatter, när de jämförs med övriga europeiska länders diton, framstår som en livestream från ett bibliotek. Sverigedemokraterna som ska föreställa parlamentets ”radikala röst” är inget undantag till regeln; de senaste åtta åren har största delen av arbetet gått ut på att rätta sig efter ledet och det mest ironiska av allt måste ändå vara att Jimmie Åkesson är för svensk för sitt eget mål – en revolutionär rörelse kan inte ledas med jantementalitet.

Utöver den djupgrodda jantementaliteten präglas också svensken av en djupt ingrodd sossementalitet; efter 100 år med Socialdemokraterna vid makten har dess alla skapelser blivit en så naturlig del av svenskens verklighetsuppfattning att en värld utan dem är fullkomligt otänkbar. Svenska partier kommer alltid vara socialdemokratiska och eftersom svensken är en konflikträdd socialdemokrat kommer han rösta på de socialdemokratiska partierna tills allting fallit ihop och kanske till och med efter det.

Pudelns kärna är att Sverige inte behöver demokrati eftersom demokrati är ett medel för konfliktlösning som förutsätter en stadig motvalsmentalitet – komponenter är som är direkt främmande för den svenska folksjälen. En folksjäl som är gjord för den verklighet den är sprungen; små byar med liten befolkning och autonoma landskap. Kanske är det så att Sverige, helt enkelt, är en naturlig monarki och inte en grekisk demokrati?

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk läggning som skådar rådande samhällsordning ur frihetligt perspektiv.
Det här inlägget postades i Kultur, Politik, Samhälle. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s