NĂ„gra tankar om valet

508411-650x

Efter en valrörelse som slutade i att svenskarna – för en gĂ„ngs skull – röstade tillrĂ€ckligt hĂ„rt för att det skulle bli rĂ€tt och dĂ€r vi – för en sĂ„ngs skull – slapp de ryska trollen, stĂ„r det klart att svenskarna Ă€r nöjda med tillvaron dĂ„ valresultatet Ă€r ett tydligt eko av klassiskern ”Det har Aldrig varit Tryggare”. Av detta kan konkluderas, inte att svensken Ă€r dum i huvudet, utan att den svenska folksjĂ€len helt enkelt inte Ă€r kompatibel med parlamentarism och demokrati. Ja, faktum Ă€r faktiskt att svensken inte ens behöver demokrati.

Den svenska kulturen Àr djupt prÀglad av jantelagen; att öppet och sjÀlvsÀkert stÄ upp för sina Äsikter Àr inget som uppmuntras och ovanpÄ detta tillkommer en konfliktrÀdsla dÀr dispyter med arbetskollegan hellre diskuteras med frugan hemma vid middagsbordet Àn att ta tag i den med berörd part. Det Àr ocksÄ viktigt att rÀtta sig efter ledet och inte sticka ut hakan och detta skapar ocksÄ ett slags avsky för förÀndring, ty om familjÀra mönster bryts, mÄste nÄgon sticka ut hakan och ta tag i skutan.

OvannĂ€mnda karaktĂ€rsdrag Ă€r emblematiska för svensk politik i helhet dĂ€r alla partier drar Ă„t samma socialdemokratiska hĂ„ll och dĂ€r riksdagsdebatter, nĂ€r de jĂ€mförs med övriga europeiska lĂ€nders diton, framstĂ„r som en livestream frĂ„n ett bibliotek. Sverigedemokraterna som ska förestĂ€lla parlamentets ”radikala röst” Ă€r inget undantag till regeln; de senaste Ă„tta Ă„ren har största delen av arbetet gĂ„tt ut pĂ„ att rĂ€tta sig efter ledet och det mest ironiska av allt mĂ„ste Ă€ndĂ„ vara att Jimmie Åkesson Ă€r för svensk för sitt eget mĂ„l – en revolutionĂ€r rörelse kan inte ledas med jantementalitet.

Utöver den djupgrodda jantementaliteten prÀglas ocksÄ svensken av en djupt ingrodd sossementalitet; efter 100 Är med Socialdemokraterna vid makten har dess alla skapelser blivit en sÄ naturlig del av svenskens verklighetsuppfattning att en vÀrld utan dem Àr fullkomligt otÀnkbar. Svenska partier kommer alltid vara socialdemokratiska och eftersom svensken Àr en konfliktrÀdd socialdemokrat kommer han rösta pÄ de socialdemokratiska partierna tills allting fallit ihop och kanske till och med efter det.

Pudelns kĂ€rna Ă€r att Sverige inte behöver demokrati eftersom demokrati Ă€r ett medel för konfliktlösning som förutsĂ€tter en stadig motvalsmentalitet – komponenter Ă€r som Ă€r direkt frĂ€mmande för den svenska folksjĂ€len. En folksjĂ€l som Ă€r gjord för den verklighet den Ă€r sprungen; smĂ„ byar med liten befolkning och autonoma landskap. Kanske Ă€r det sĂ„ att Sverige, helt enkelt, Ă€r en naturlig monarki och inte en grekisk demokrati?

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk lÀggning som skÄdar rÄdande samhÀllsordning ur frihetligt perspektiv.
Det hÀr inlÀgget postades i Kultur, Politik, SamhÀlle. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s