På andra sidan liberalismen

Relaterad bild

Konservativa realister möter en tuff fiende, i form av massrörelser som drivs av totaliserande former av politik och religion. Vi strävar efter frihet från denna förföriska masshysteri, men frihet får inte förväxlas med de två falska frihetskoncept som utgör ekonomisk och social liberalism.

Ekonomisk liberalism ser individen som en atomiserad konsument vars raison d’être helt ligger i hans eller hennes köpkraft, inom en ständigt expanderande ”fri” marknad som överöser och förvillar oss med konstant uppgraderade varor och tjänster. Detta är den välfärdskapitalistiska låtsasfrihet som väst sade åt folket i Östeuropa att ”de måste ha” efter kommunismens fall. Länder som Polen, Ungern och Slovakien ser som tur igenom en sådan fattig vision av den mänskliga personen och vänder sig till en mer rotad, organisk förståelse av politik, kultur och samhälle.

Socialliberalism går hand i hand med dess ekonomiska syskon. Precis som avlägsnandet av tullar och handelsbarriärer i liberal teori underlättar kommersiell tillväxt, sägs på samma sätt undanröjandet av traditionell (dvs kristen) moral ”liberalisera” individen från förtryckande och godtyckliga sociala strukturer. Den sexuella revolutionen må ha varit en frigörande upplevelse för lössläppta typer som gillar snabba affärer och är avhållsamma till familjestrukturer, men likväl har den haft en förgörande effekt på folk och samhälle i stort.

Social och ekonomisk liberalism är precis lika destruktiva för den personalism som traditionell höger eftersträvar, som kommunism och fascism. Det är viktigt att förstå att dessa är varandras ideologiska kusiner och bottnar i samma tomma och abstrakta syn på ”individen”. Liberalismen är mer subtil än de sistnämnda, men precis lika farlig. Den skiljer män och kvinnor från sina rötter; raderar deras nedärvda minnen; gör narr av deras hängivenhet till familjen och tron; skalar bort deras identitet; ger upphov till rastlöshet och förvirring, och bringar den fria marknadens kaos in i varje sfär av livet (även de mest personliga), vilket slutar upp i ett regelstyrt kollektiv av ”individer”. Den inriktar sig på att erövra och urgröpa våra personer – det inom oss som älskar plats, tid, gränser, släktskap, inhägnader, sammanhang m.m.

Verklig individuell frihet är ett fysiskt, emotionellt och andligt tillstånd där vi känner oss förbundna med något större än oss själva – familj, lokalitet, religion etc – men där vår identitet inte sugs upp av och försvinner in i ”kollektivet” à la fascism (rasmedvetenhet) och kommunism (klassmedvetenhet), samtidigt som den inte heller  avskalas och dekonstrueras som är normen under samtida liberalism. Vi måste istället finta bort moderniteten i sig och skapa en ny syntes av antik visdom och utvecklingslusta. Denna andliga renässans måste söka att finna en balans mellan individen och samhället. Om kapitalismen som politisk ideologi offrar gruppen för individen, och kommunismen offrar individen för gruppen, så har tiden kommit för att visualisera ett samhälle där tillhörighet är något som inte förstås i individualistiska, västerländska termer utan genom en djupare social betydelse; en holistisk nationell/psyko-spirituell dimension som söker integrera sig via den etniska och lokala identiteten. En kommunal individualitet som upplöser dikotomin mellan individ och kollektiv, så att vi slutar tolka allt i termer av våra upplevda ”identiteter” och blir defensiva mot världen. Så att vi åter förstår att vi är en del av ett större kontinuum och slutar designa samhället som en byråkratisk transportbana med ändlösa abstrakta regler och lagar som trasslar sig runt ”individen”. På detta sätt kan vi frigöra den personifierade arketypen moder Svea och hennes gömda själ – som fastkedjats av den nya världsordningens globala turistbyrå.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist från Uppsala. Genomskådar politik via själslig och filosofisk analys av människans natur och vår samtid. Analyserar ideologier ur ett psykologiskt perspektiv. Nås privat via bloggens kontaktformulär.
Det här inlägget postades i Ideologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s