PĂ„ andra sidan liberalismen

Relaterad bild

Konservativa realister möter en tuff fiende, i form av massrörelser som drivs av totaliserande former av politik och religion. Vi strÀvar efter frihet frÄn denna förföriska masshysteri, men frihet fÄr inte förvÀxlas med de tvÄ falska frihetskoncept som utgör ekonomisk och social liberalism.

Ekonomisk liberalism ser individen som en atomiserad konsument vars raison d’ĂȘtre helt ligger i hans eller hennes köpkraft, inom en stĂ€ndigt expanderande ”fri” marknad som överöser och förvillar oss med konstant uppgraderade varor och tjĂ€nster. Detta Ă€r den vĂ€lfĂ€rdskapitalistiska lĂ„tsasfrihet som vĂ€st sade Ă„t folket i Östeuropa att ”de mĂ„ste ha” efter kommunismens fall. LĂ€nder som Polen, Ungern och Slovakien ser som tur igenom en sĂ„dan fattig vision av den mĂ€nskliga personen och vĂ€nder sig till en mer rotad, organisk förstĂ„else av politik, kultur och samhĂ€lle.

Socialliberalism gĂ„r hand i hand med dess ekonomiska syskon. Precis som avlĂ€gsnandet av tullar och handelsbarriĂ€rer i liberal teori underlĂ€ttar kommersiell tillvĂ€xt, sĂ€gs pĂ„ samma sĂ€tt undanröjandet av traditionell (dvs kristen) moral ”liberalisera” individen frĂ„n förtryckande och godtyckliga sociala strukturer. Den sexuella revolutionen mĂ„ ha varit en frigörande upplevelse för lösslĂ€ppta typer som gillar snabba affĂ€rer och Ă€r avhĂ„llsamma till familjestrukturer, men likvĂ€l har den haft en förgörande effekt pĂ„ folk och samhĂ€lle i stort.

Social och ekonomisk liberalism Ă€r precis lika destruktiva för den personalism som traditionell höger efterstrĂ€var, som kommunism och fascism. Det Ă€r viktigt att förstĂ„ att dessa Ă€r varandras ideologiska kusiner och bottnar i samma tomma och abstrakta syn pĂ„ ”individen”. Liberalismen Ă€r mer subtil Ă€n de sistnĂ€mnda, men precis lika farlig. Den skiljer mĂ€n och kvinnor frĂ„n sina rötter; raderar deras nedĂ€rvda minnen; gör narr av deras hĂ€ngivenhet till familjen och tron; skalar bort deras identitet; ger upphov till rastlöshet och förvirring, och bringar den fria marknadens kaos in i varje sfĂ€r av livet (Ă€ven de mest personliga), vilket slutar upp i ett regelstyrt kollektiv av ”individer”. Den inriktar sig pĂ„ att erövra och urgröpa vĂ„ra personer – det inom oss som Ă€lskar plats, tid, grĂ€nser, slĂ€ktskap, inhĂ€gnader, sammanhang m.m.

Verklig individuell frihet Ă€r ett fysiskt, emotionellt och andligt tillstĂ„nd dĂ€r vi kĂ€nner oss förbundna med nĂ„got större Ă€n oss sjĂ€lva – familj, lokalitet, religion etc – men dĂ€r vĂ„r identitet inte sugs upp av och försvinner in i ”kollektivet” à la fascism (rasmedvetenhet) och kommunism (klassmedvetenhet), samtidigt som den inte heller  avskalas och dekonstrueras som Ă€r normen under samtida liberalism. Vi mĂ„ste istĂ€llet finta bort moderniteten i sig och skapa en ny syntes av antik visdom och utvecklingslusta. Denna andliga renĂ€ssans mĂ„ste söka att finna en balans mellan individen och samhĂ€llet. Om kapitalismen som politisk ideologi offrar gruppen för individen, och kommunismen offrar individen för gruppen, sĂ„ har tiden kommit för att visualisera ett samhĂ€lle dĂ€r tillhörighet Ă€r nĂ„got som inte förstĂ„s i individualistiska, vĂ€sterlĂ€ndska termer utan genom en djupare social betydelse; en holistisk nationell/psyko-spirituell dimension som söker integrera sig via den etniska och lokala identiteten. En kommunal individualitet som upplöser dikotomin mellan individ och kollektiv, sĂ„ att vi slutar tolka allt i termer av vĂ„ra upplevda ”identiteter” och blir defensiva mot vĂ€rlden. SĂ„ att vi Ă„ter förstĂ„r att vi Ă€r en del av ett större kontinuum och slutar designa samhĂ€llet som en byrĂ„kratisk transportbana med Ă€ndlösa abstrakta regler och lagar som trasslar sig runt ”individen”. PĂ„ detta sĂ€tt kan vi frigöra den personifierade arketypen moder Svea och hennes gömda sjĂ€l – som fastkedjats av den nya vĂ€rldsordningens globala turistbyrĂ„.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Ideologi. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s