LyckofÀllan

Bildresultat för the nordic model

Med jĂ€mna mellanrum kan vi lĂ€sa statistiska rapporter i stil med att ”Finland Ă€r vĂ€rldens lyckligaste land”, eller ”Norge Ă€r vĂ€rldens bĂ€sta land för kvinnor”. Varje gĂ„ng blir man paff över den naiva och enkelspĂ„riga mĂ€tningen av lycka och vĂ€lgĂ„ng. Dessa mĂ€tningar tycks mest vara en avledningsmanöver ifrĂ„n det faktum att demokratin gĂ„tt i baklĂ„s, och att det moderna samhĂ€llet kokar oss lĂ„ngsamt. Det rĂ„der en stor diskrepans mellan materiellt överflöd och andlig vĂ€lmĂ„ga. Att vi befinner oss i slutskedet av en lĂ„ng romersk semester Ă€r uppenbart nĂ€r man ser till kulturen, dĂ€r det mesta Ă€r fake och imitation varvat med hysteriska utspel.

Det Ă€r lĂ€tt att bli lurad av media liksom offentliga experttyckare, eftersom alla bĂ€r falskt vittnesbörd i nĂ„got avseende. Media fĂ„r oss att tro att jordens undergĂ„ng Ă€r hĂ€r genom att blĂ„sa upp enskilda hĂ€ndelser. Statistiska rapporter vittnar istĂ€llet om att mĂ€nniskors — i synnerhet underklassens — livskvalitet och materiella standard ökat explosionsartat de senaste decennierna, och att vĂ€rlden Ă€r fredligare Ă€n nĂ„gonsin.

Ingen fÄr med hela bilden, vilket leder till blinda flÀckar.

Om vi ska vara objektiva finns mycket med den moderna vÀrlden som Àr en stor förbÀttring gentemot det förflutna. MÀnniskor lyfts upp ur absolut fattigdom och fÄr en skÀlig levnadsstandard i allt högre grad. Det finns inte lÀngre nÄgot officiellt slaveri i vÀst och det Àr mindre orÀttvisa i vÀrlden. Vetenskapens avancemang har gjort livet lÀttare och lett till större frihet Ät stora delar av populationen. UpplysningsvÀrderingar har resulterat i politisk liberalisering, fri information osv. Listan kan göras lÄng.

Man kan sÀga att saker och ting alltid har gÄtt mot det bÀttre, och inte bara materiellt. Vi har gjort mÄnga moraliska avancemang och man kan lÀra sig vad som helst via internet och bibliotek. Vem som helst kan bli vad som helst.

SÄ vad Àr problemet?

Problemet Ă€r att vi lever i vĂ€ldigt ondskefulla tider, och det har inget med ”ekonomi” eller fysiskt vĂ€lbefinnande att göra. De uppenbara förbĂ€ttringarna förblindar oss inför den mer subtila ondskan – som Ă€r svĂ„r att se. VĂ€lstĂ„nds-fetman har skymt den spirituella kollapsen, som inte kan ”mĂ€tas”. Det Ă€r denna andliga kollaps som oundvikligen leder till att allt blir fake.

NĂ€r man fokuserar pĂ„ en nivĂ„ av livet — det vĂ€rldsliga — sĂ„ kommer man förbĂ€ttra den nivĂ„n. Men om man samtidigt negligerar högre och mer fundamentala nivĂ„er sĂ„ kommer man ta ett steg fram och tvĂ„ steg bakĂ„t. Den vĂ€sterlĂ€ndska evolutionen prĂ€glas sedan reformationen och franska revolutionen av denna tudelade process, pĂ„ gott och ont. Vi har kommit pĂ„ dekis socialt och kulturellt, men vĂ„ra bankkonton har vuxit tack vare att teknologi har givit oss massiv kontroll över naturen. Likt tonĂ„ringar som hittat nycklarna till spritskĂ„pet och inte kan motstĂ„ frestelsen har vi blivit alkoholiserade av oss sjĂ€lva och lĂ€mnat efter oss ett bakrus av sopor, avfall och försvagade ekosystem. Det som var menat som en kristen tanke om individens metafysiska jĂ€mlikhet inför Gud har exploaterats och missbrukats.

VĂ„r samtida utilitĂ€ra moral som uppmuntrar oss att ”leva loppan” styrker en anti-spirituell attityd. Oavsett om det handlar om vetenskap, konst, utbildning, kultur, giftermĂ„l, sexualitet och könsrelationer — överallt prioriteras vĂ€rldsliga angelĂ€genheter över andliga realiteter. Hur korrupt man Ă€n ha mĂ„ varit i det förflutna sĂ„ behöll man den andliga lĂ€nken och detta Ă€r den primĂ€ra orsaken till att idag Ă€r den mest oupplysta tiden i den mĂ€nskliga historien. Vi kan ”saker” – men har glömt och mörklagt vilka vi Ă€r. Vi har koncentrerat all vĂ„r energi pĂ„ yttre ting; sĂ„dant som Ă€r observerbart inför vĂ„ra sinnen, och övergivit vad som inte Ă€r lika fullt sĂ„ skönjbart.

Den tysk-koreanske filosofen Byung-Chul Han beskriver trÀffande problemet i sin bok TrötthetssamhÀllet:

Förra Ärhundradet var en var en epok som tydligt skilde pÄ innanför och utanför, pÄ vÀn och fiende, pÄ eget och frÀmmande. FrÀmlingsskapet och annorlundaheten desarmeras idag av konsumtionsformler och sterilisersade urbana miljöer. Det frÀmmande ersÀtts av det exotiska. Turisten bereser det.

Vi behöver inte oroa oss för spetĂ€lska eller influensapandemier – som vi lĂ€mnat bakom oss tack vare medicinsk teknik. Det begynnande 2000-talets patologiska landskap prĂ€glas istĂ€llet av neurala sjukdomar: depression, uppmĂ€rksamhetsstörning, hyperaktivitet, personlighetsstörning och utmattning. Detta Ă€r inte infektioner, utan sjĂ€lsinfarkter som beror pĂ„ ett övermĂ„tt av positivitet.

Vi lever under positivitetens vÄld, som uppstÄr vid överproduktion, överprestation och överkommunikation; ett neuralt vÄld som inte beror pÄ nÄgon immunologisk negativitet. I motsats till det negativa och historiska vÄldet verkar det genom ett övermÄtt av positivitet, precis som cancerceller, genom Àndlös tillvÀxt, utvÀxt och metastas. Ett virus som rör sig i systemets hjÀrta, innanför murarna. En fantomliknande fiende som breder ut sig, sipprar in överallt och trÀnger in i maktens alla sprickor.

Positivitetens vÄld förutsÀtter ingen fiendskap. Det utvecklas just i ett tillÄtande och pacificerat samhÀlle. VÀrldens positivisering frambringar nya typer av vÄld som Àr immanenta i systemet sjÀlvt, och berör dÀrför inte immunförsvaret. En hÀrdsmÀlta hos jaget pga överhettning av för mycket lika.

PrestationssamhĂ€llet befriar sig alltmer frĂ„n negativitet genom avreglering. Detta leder till ett ”yes, we can”-samhĂ€lle som brĂ€nner ut sig sjĂ€lvt. Den moderna depressiva mĂ€nniskan Ă€r utmattad av anstrĂ€ngningen att bli sig sjĂ€lv. Depressiv blir man av det samhĂ€lleliga imperativet att bara tillhöra sig sjĂ€lv, som i kombination med prestationstrycket framkallar psykiska infarkter. Det Ă€r inte bara sjĂ€lvet, utan sjĂ€len som brĂ€nns ut. Den nya mĂ€nniskotypen Ă€r vĂ€rnlöst utelĂ€mnad Ă„t övermĂ„ttet av positivitet och saknar all suverĂ€nitet. Vi exploaterar oss sjĂ€lva frivilligt, utan yttre tvĂ„ng. Hierarkiernas bortfall leder inte till frihet – prestationssubjektet överlĂ€mnar sig Ă„t den tvingande friheten att maximera prestationen, som gĂ„r hand i hand med en kĂ€nsla av frihet.

Nu kan vi börja skönja den aktivitet som sker bakom hÀndelser i vÄr tid och innan dess. Denna kraft Àr som ett spöke. Den gömmer sig i sitt eget mörker och har absorberats av lÀnder och mÀnniskor sÄ att det blir osynligt. VÀnsteretablissemangets blickar Àr emellertid avslöjande. Man kan se mÀnniskor med omÀnsklig, urholkad blick som tyder pÄ att de Àr nÄgon annans redskap, likt en cyborg som tappat sitt manus.

NĂ€r köpmannaklassens andligt infantila vĂ€rldsbild och Mc Donald’s-mentalitet dominerar kan man inte heller förvĂ€nta sig annat. Vi lever under en total oförmĂ„ga att sĂ€tta grĂ€nser, bĂ„de för oss sjĂ€lva och för samhĂ€llet.

Vilka bestÀmmer egentligen i vÄrt samhÀlle? Vem törs ifrÄgasÀtta den eviga ekonomiska tillvÀxten och miljöproblemen? Vem vill ta upp ekonomiseringen av mÀnniskan? Vem törs koppla utmattningsrelaterade sjukdomar till systemfel? UppÄt 80% av befolkningen kÀnner inget engagemang för sitt arbete, varför?

NÀr mÄlet Àr sjÀlvet allena tar vÀrlden slut med vÄr personliga död; varpÄ inget spelar mer roll Àn vÄrt livs tidsspann, och hur vi kan utnyttja saker i syfte att glorifiera vÄra personer, begÀr och maktansprÄk. Detta leder till att vi konsumerar allt runtomkring oss sÄ att vi kan bli bekrÀftade av vÄr egen nÀrvaro.

Bristen pÄ förmÄgan att koppla sig till vÀrlden utöver nÄgot som gÄr tillbaka pÄ att bekrÀfta oss sjÀlva reducerar vÀrlden till enbart materiellt vÀrde; det transcendentala och gudomliga nÄr inte lÀngre fram. Denna övertro pÄ jaget pÄ bekostnad av allt annat leder till solipsism. Eftersom sjÀlvet inte Äterspeglas i den externa vÀrlden Àr det en instabil övertro som kollapsar inÄt mot girighet, ressentiment och ett begÀr att förstöra. Detta föder neokommunister som tycker synd om sig sjÀlva eftersom de inte har nÄgon meningskÀlla i sitt liv. Mening kopplar upplevelsen av livet med individens inre kÀrna som gör att man förstÄr livet som en god och sansad process utanför individen, och som fÄr en att kÀnna sig hemma i sin existens. Utan detta tar vÀnstermentalitet över och folk blir bittra och skÀmmer bort sig med offermentalitet, sex och Àndlösa bakfyllor.

Avnarrativiseringen av vÀrlden har gjort livet naket. Scientisterna sade Ät oss att vidskeplighet och religion mÄste bekÀmpas, men det visade sig att de hade dÄlig mÀnniskokÀnnedom. Resultatet av utbredd ateism bland folkflertalet Àr tydligt: brist pÄ mening = missbruk, hedonism och etnomasochism. Folk vill ha dogmer, och om kyrkan inte tillgodoser det gÄr de till kulturmarxisterna och adopteras deras dogmer. Vi vet nu hur det slutar, och har möjlighet att vÀlja en bÀttre vÀg.

Av brist pÄ lugn och ro leder vÄr civilisation till ett nytt barbari.
– Nietzsche

Devil-in-Disguise-Graphic-Tee-Shirt

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Psykologi, Religion, SamhÀlle och har mÀrkts med etiketterna , , , . BokmÀrk permalÀnken.

2 kommentarer till LyckofÀllan

  1. Conny Lundberg skriver:

    Du har sÄ rÀtt i att det vi inte ser som kan vara bÄde större Àn vi sjÀlva men samtidigt vara oss sjÀlva i evolutionens sken, det Àr avsaknaden om insikt om detta som bryter ned den fysiska mÀnniskan bÄde till psyke och sjÀl.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s