Skolskjutningarnas orsaker

Bildresultat för gun control or self control

I veckan informerades vi om ytterligare en skolskjutning i det förlovade landet. Dessa skeenden kommer numer som ett brev pĂ„ posten, och tycks vara en del av det demokratiska landskapet. För massmedia utgör skolskjutningar vĂ€lkomna fenomen, eftersom de kan frossa i sensationalismen (speciellt om det var en Nazistℱ som sköt) samtidigt som de höjer den sociala kostnaden för att bĂ€ra vapen och sĂ€nker den sociala kostnaden för att desarmera folket. Massmedia Ă€r statens bĂ€sta vĂ€n, eftersom de Ă€r experter pĂ„ att piska upp stĂ€mningen och bana vĂ€g för mer social kontroll och konformism. 

NÀr skolskjutningar sker, Àr demokratin inte sen med skylla pÄ allt utom det faktiska problemet. Riktiga problem bottnar nÀmligen i orsaker som inte liknar deras effekter. VÀljarkÄren Ä andra sidan Àlskar att behandla effekter som orsaker. De tror att om de kan reglera eller muta effekten, kan de fÄ orsaken att försvinna. För dem Àr skolskjutningar orsakade av skolskjutningar, och om de kan tvinga dessa fenomen att vara mindre praktiska, sÄ kommer problemet lösas.

Om mÀnniskor röker för mycket, höj tobaksskatten; om folk dricker för mycket, stÀng systembolaget tidigare; om det sker bilolyckor, tvinga folk att anvÀnda bÀlten etc. Denna överviktiga sovjetmentalitet saluför idén att om folk skjuter ned skolor sÄ borde vi ta deras vapen, och pÄ det sÀttet kanske de blir mindre galna, desperata, miserabla, sjÀlvmordsbenÀgna och destruktiva. Detta verkar som en trevlig och enkel paketlösning (se bara pÄ det fredliga Skandinavien!) som förlitar sig pÄ sanktioner som implementeras i ett steg, vilket Àr enklare Àn de indirekta, stegvisa responser som behövs för att Àndra orsaker.

Demokratiska hjÀrnor har alltsÄ fÄtt allt om bakfoten: vapen orsakar inte mord, utan mord leder till att folk vÀnder sig till vapen. Med andra ord reagerar folk pÄ vÄld genom att förbereda sig pÄ vÄld. Om vÄld Àr vanligt, sÄ som i mÄngkulturer, sÄ tÀnker folk i termer av vÄld, vilket leder till att miserabla och sjÀlvmordsbenÀgna mÀnniskor vÀnder sig till att anvÀnda vapen mot andra.

NÀr folk tror pÄ att deras samhÀlle kommer straffa de dÄliga och motverka vÄldskultur, Àr de mindre benÀgna till skolskjutningar; nÀr de tappar hoppet om godhet och rÀttvisa, vÀnder de sig till sjÀlvdestruktiv hÀmnd.

Detta leder oss till ett nytt perspektiv pÄ skolskjutningar. IstÀllet för att se till vapen, mÄste vi se till en vÄldskultur utan möjlighet till vedergÀllning, vilket leder till att folk internaliserar sitt raseri tills det brister och anfaller samhÀllet sjÀlv genom att attackera de mest sÄrbara. Vi lever i en kultur dÀr pacifism ses som moraliskt, vilket skapar individer som undertrycker sin aggressivitet och dÀrmed tappar kontroll över den. Detta leder till otillfredsstÀllda och missförstÄdda socialfall som förvandlas till tickande bomber.

Detta synsÀtt skrÀmmer folk eftersom nÀr vi eliminerar syndabocken, mÄste vi beakta det otÀnkbara: att nÄgonting vi gör som en del av vardagslivet i vÀst har gÄtt fel och att skolskjutningar bara Àr en effekt av det. UngefÀr som drogmissbruk, rattfylleri, hemmavÄld, korruption, föroreningar, depression och ensamhet, verkar skolskjutningar utgöra en del av det egalitÀra samhÀllet.

I vÀsterlandets sista dagar Àr det fÄ som kan hantera verkliga problem, och motiveras istÀllet nÀstan exklusivt av ett begÀr för icke-problem att föra korstÄg mot sÄ att vi kan ignorera de egentliga problemen.

ElĂ€ndet suppstĂ„r ur det moderna livets psykologiska terror. Som en blandad mĂ„ngkultur finns ingen social standard och vi Ă€r konstant alienerade. Eftersom ingen kan enas kring politik, kretsar det sociala livet kring trivialiteter. Vi tog bort kultur och ersatte det med trygghetsvĂ€rdar och köpcentrum. Pengar verkar vara allt som folk bryr sig om eftersom vi förstörde vĂ„r kultur för att bli jĂ€mlika. Detta leder oss till skolskjutningar, dvs maktlöshet + ilska + narcissism — begĂ€ret att checka ut med buller och bĂ„ng och ta med sig ofrivilliga resenĂ€rer pĂ„ köpet.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Psykologi och har mÀrkts med etiketterna , , , , , . BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s