Veganska maffian

NotcolliNĂ€r du ser en heltidsanstĂ€lld grönsakspredikant komma emot dig med veganska manifestet sĂ„ Ă€r det bĂ€st att fly fĂ€ltet. Dvs, om du inte vill ha en lektion i vegansk moralism som fĂ„r dig att framstĂ„ som en kallblodig, köttĂ€tande psykopat som lika gĂ€rna kunde varit kannibal. Alternativt en ”oupplyst” stackare som Ă€r förtryckt av den ”förlegade köttnormen”. Kossorna ska givetvis ocksĂ„ ha mĂ€nskliga rĂ€ttigheter, samtidigt som din hjĂ€rna förvandlas till broccoli.

Den ideologiska veganen – som inte sĂ€llan Ă€r undernĂ€rd av sin identitetslösa sojadiet – mĂ„ste kompensera sin energiförlust genom att dygdesignalera och vĂ€rva nya veganer, sĂ„ att de kan kĂ€nna att det Ă€r vĂ€rt mödan att byta ut svensk husmanskost mot torra nudlar och överprisade vegobiffar. De kan predika för dig i en timme om djur och natur eftersom de frĂ€mst bryr sig om att fĂ„ sin idĂ© att se sĂ„ frĂ€n ut som möjligt, vilket betyder att djuren och naturen egentligen Ă€r en sekundĂ€r angelĂ€genhet till mĂ€nniskans behov. Deras mĂ„l Ă€r att förvandla dig till en grönsak. NĂ€r du sedan pĂ„minner dem om att de endast ser pĂ„ miljön i termer av dödlig utilitarism och domesticerade djur istĂ€llet för att se pĂ„ naturen i termer av sig sjĂ€lv och inte i förhĂ„llande till antropomorfa perversioner, inser de att ni befinner er i skilda universum.

KosthĂ„llning och hygien har idag blivit hysteri, till den grad att folk frenetiskt dissekerar sin diet sĂ„ att de kan leva sĂ„ lĂ€nge som möjligt samtidigt som de förvandlas till hypokondriker. Om man inte vill bli förgiftad idag mĂ„ste man förvisso inta en kunskapsbaserad hĂ„llning till sin kost, men problemet av mĂ€nskligt livsuppehĂ€lle Ă€r fortfarande av kvantitativ snarare Ă€n kvalitativ art. Man bör varken Ă€ta för lite eller för mycket. Om du Ă€r vĂ€rldens ”nyttigaste” muskelknutte som Ă€ter mer Ă€n en hĂ€st, Ă€r du fortfarande en idiot. Vad mĂ€nniskan stoppar i sig Ă€r dessutom mindre viktigt i förhĂ„llande till vad som ”kommer ut”. Att försöka vara renlig pĂ„ utsidan kan inte kompensera för ett smutsigt sjĂ€lsliv.

Veganism har mĂ„nga fördelar, men intentionen och motiven Ă€r viktigare. Skippar du kött för att du Ă€r en fanatiker, eller för att det verkligen Ă€r/kĂ€nns bĂ€ttre? Dvs, anpassar du dig till realiteten, eller anpassar du realiteten efter dina fördomar – tills du inbillar dig till att hata kött? Moderna veganer tillhör ofta den senare kategorin, och poserar sedan som öppensinnade frontfigurer för en ”grön framtid”.

En öppensinnad person tar dock inte kategorisk stĂ€llning för eller emot köttĂ€tande respektive veganism. Man bör istĂ€llet först titta pĂ„ konsekvenserna, och sedan anpassa sin kost. En vĂ€rldsomfattande vegansk revolution skulle sĂ€tta ett stopp för djurhĂ„llning. Inga fler trevliga svenska bondgĂ„rdar, med glada grisar och kor. Landet förvandlas istĂ€llet till en livlös Ă„ker som försöker producera rotfrukter till sina medborgare – som fixerat sig pĂ„ att importera soja och tofu frĂ„n andra sidan planeten samtidigt som de lĂ„tsas vara miljövĂ€nliga.

Hoppsan, inte ett sÀrskilt trevligt scenario tÀnker du, eftersom domesticeringen av boskapssdjur rÄkar vara en av mÀnsklighetens bÀsta uppfinningar, och du adopterar istÀllet en balanserad vegetarisk kost som innehÄller mejeriprodukter samt kött och fisk pÄ helgerna. Inga konstigheter. IstÀllet för att lÄtsas leka rÀddaren i nöden eller bli ett hÀlsofreak tar du det bÀsta av bÄda sidor, och förvisar det sÀmsta. Du respekterar bÄde köttÀtare och vegetarianer, sÄ lÀnge de har en sund instÀllning till mat och inte förvandlar dieten till livets viktigaste aspekt.

MĂ€nniskan Ă€r en allĂ€tare men ocksĂ„ ett rovdjur lĂ€ngst upp i nĂ€ringskedjan. Vi mĂ„r bra av att Ă€ta sĂ„ som vĂ„ra förfĂ€der Ă„t – men idag har svenskar utvecklat extremt krĂ€sna och patetiska matvanor. Allt fler blir allergiska i en eller annan form pga globaliseringen. I begynnelsen av 1900-talet distribuerades mat frĂ„n lokala gĂ„rdar och mindre marknader, och eftersom dagens konserveringsmedel inte fanns Ă„ts maten fĂ€rsk. PĂ„ grund av att artificiell gödsel inte fanns och behandlad mat inte var vanlig blev dieten nĂ€ringsrik. De som hade tillgĂ„ng till denna rena och ekologiska mat var knappast undernĂ€rda. Fattigdom behöver inte nödvĂ€ndigtvis betyda svĂ€lt. Det kan istĂ€llet innebĂ€ra en sund livsstil.

VĂ„ra mor- och farförĂ€ldrar blev inte ”offer” för olika dieter, reklam som sĂ„lde in osund mat, dryck och överdrivet kaloriintag. PĂ„ det viset hade de en sund Ă€mnesomsĂ€ttning och de Ă„t riktig mat enligt kroppens behov. De konsumerade mat nĂ€r den fanns tillgĂ€nglig. De Ă„t alla delar av djuret – mineralrik brosk/mĂ€rg och nĂ€ringstĂ€ta inĂ€lvor. Ben frĂ„n djur anvĂ€ndes för att ge ”kraft” Ă„t soppor och inĂ€lvor hade en sĂ€rskild plats pĂ„ middagsbordet. Dessa matvaror var vĂ€rderade utifrĂ„n sina medicinska egenskaper och kastades dĂ€rför aldrig. Man hade ingen paranoid instĂ€llning till mat som fashionabla veganer med Ă€tstörningar.

Man gick inte till lĂ€karen nĂ€r man kĂ€nde sig ”sjuk”. NĂ€r de Ă€ldre generationerna fick feber och blev sjuka tog man det lugnt och vĂ€ntade till det gick över. De Ă„t soppor och vilade ut. De nyttjade kroppens naturliga och sjĂ€lvlĂ€kande mekanismer mycket bĂ€ttre Ă€n idag. Maten var medicin vare sig de insĂ„g det eller inte. LĂ€karbesöken handlade oftast om att behandla skador efter olyckor och livshotande sjukdomar.

Om vi lÄter grönsakspredikanterna ta över vÄr instÀllning till mat kommer de inte dröja lÀnge innan de tvingar oss alla att leva pÄ piller och multivitamintabletter.

Problemet Ă€r inte att döda ett djur och Ă€ta det – djur dör helatiden, och vi alla ska dö. Huvudsaken Ă€r att leva ett vĂ€rdigt liv, mĂ€nniska som djur. Man kan dĂ€rför bojkotta industriell djuruppfödning för att mĂ€tta miljoner jĂ€mlika mĂ€nniskor som krĂ€ver billig mat och fri avelsrĂ€tt, utan att vara emot köttĂ€tande per se. Problemets rot Ă€r egalitĂ€ra konsumtionsmönster – dvs demokrati – som krĂ€ver en allt expanderade och förbrukande marknad.

SĂ„ lĂ€nge vi fortsĂ€tter leva i en demokratisk vĂ€rld med miljontals övergödda kretiner och dĂ„raktiga veganer – ingen ro för djur och natur.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Etik, Satir. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s