Ombytta roller

e1850231-5d54-4b40-94f3-253cf58a325c

Vi Àr i fÀrd med att stiga ur ideologiernas tidsÄlder, vilken försökte ena mÀnniskor mot yttre hot genom idéer. Denna kognitiva ytspÀnning resulterade i interna hot, och gjorde oss sjuka i vÄrt inre. NÀr detta kollektiva sjÀlvbedrÀgeri nu uppenbaras och polletten trillar ned, vÀntar en övergÄng till en ordning som enar oss genom inre egenskaper.

Inre egenskaper innebÀr en svÄr kompromiss, eftersom dessa till skillnad frÄn att ena mÀnniskor genom idéer, inte Àr uniformt distribuerade inom befolkningen, och krÀver mer Àn symbolisk konformism.

NĂ€r vi skiftar frĂ„n yttre till inre egenskaper bakvĂ€nder vi den moderna process som Ă€ndrade civilisationen frĂ„n att ha organiserats genom inre egenskaper – som etnisk grupp och kast – till yttre egenskaper som inkomst och social popularitet.

Denna inre association avvisar den moderna erans idĂ©, vilket Ă€r att moral och sanning ska vara universella, eller jĂ€mlikt tillgĂ€ngliga och gĂ„ngbara för alla. NĂ€r mĂ€nniskor inser att deras vĂ€rldsbild var en social konstruktion utan substans, blir den förkalkad och faller av – likt en orm som kryper ur sitt skinn.

Denna realisation sporrar folk att annamma seder och bruk som passar deras egna grupper, och som lutar sig pÄ gruppbaserade verklighetsbilder och som dÀrmed Àr exkluderande.

Den moderna eran ville inkludera alla, vilket skedde pÄ bekostnad av vÄr sanna skepnad. Ju bredare vi gör en teori, desto mer generaliserad blir den, tills dess att kulturen reduceras till att köpa saker och att inte förolÀmpa nÄgon.

MĂ€nniskor avvisar nu idĂ©n om den generella ”mĂ€nskligheten” och den globala vĂ€rldsbyn, dĂ€r planeten ses som en turistattraktion för Ă„ksjuka vĂ€rldsmedborgare.

De sade Ät oss att det Àr fel att Àlska det lokala och sÀrskilda. Vi uppmanades att Àlska mÀnskligheten snarare Àn dess sÀrskilda uttryck. Detta gÄr emot vÄr natur, eftersom vi inte kan Àlska det generella utan att först Àlska det sÀrskilda. Bara den som Àlskar individuella mÀnniskor, mÀn och kvinnor, kan Àlska mÀnskligheten. Om man Àlskar sÀrskilda mÀnniskor vÀrderar man ocksÄ somliga högre Àn andra. Det gÄr inte att Àlska alla jÀmlikt.

Om man Àr en vÀrldsmedborgare, Àlskar man ingenting. Man har en ideologi, och ideologier Àr inte byggda pÄ kÀrlek. De Àr byggda pÄ teori.
Modernismens etos Àr baserad pÄ utbytet av sjÀlen mot vÀrlden.
Med demokratins förfall och identitetspolitikens framfart Ă€ndrar vi kurs – frĂ„n att jobba tillsammans för mĂ„ngkultur, till att upprĂ€tta intern standard baserad pĂ„ inre egenskaper istĂ€llet för tillgjord ytlighet.
Vi skiftar alltsÄ fokus frÄn yttervÀrlden, till vÄr inre kÀrna, för att vinna tillbaka det som en gÄng gick förlorat.
Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Filosofi. BokmÀrk permalÀnken.

En kommentar till Ombytta roller

  1. Ping: Ombytta roller — Den nakne kejsaren – Life, Death and all between

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s