Materialism kontra idealism

northern-lights-nordic-phillips-after-five-dc

Kyrkans heliga uppgift brukade vara att vakta och uppvakta vÄr kollektiva sjÀl, tills den tyckte att byrÄkrati Àr viktigare Àn gudsfruktan och filosofi, varpÄ frestaren inte var sen med att slinka in genom bakdörren. Detta ledde till en penetrerande logisk positivism, som överkastade sina koncept pÄ det spirituella planet, och pressade ur livet pÄ sin nektar.

Medan den moderna vĂ€rlden accepterar materia som det vi Ă€r gjorda av, förnekar den andevarelsen, och ser pĂ„ sjĂ€len – om den ens existerar – som en uppkomst ur fysikaliska krafter. Detta Ă€r materialismens grund: att materia kommer före medvetande som Ă€r sekundĂ€r.

I sjÀlva verket Àr anden livet och materian manteln som anden tar pÄ sig för att uttrycka sig sjÀlv. Anden Àr livets essens och materia Àr livets substans genom vilken denna essens manifesterar sig. De inre och yttre komponenterna av varat.

Ett sÀtt att tÀnka pÄ anden Àr som det rena varats innerliga vÀsen, vilken animerar en annars oupplyst och klumpig materia, och dÀrmed tillÄter det enhetliga att bli till det mÄngfaldiga, samt hela universums varseblivande, förÀndring, tid och rum att uppkomma.

Ande och materia Ă€r existensens tvĂ„ poler som krĂ€vs för existensen att varseblivas. Materia Ă€r spegeln i vilken Gud kan se sitt ansikte och, som kreation, blir till hans brud. Anden Ă€r vad som ger liv till materia, och de bĂ„da kombineras för att frambringa allt som anden opererar via materia, vilket inkluderar tid och rum – att bĂ€ra livet uppĂ„t mot sanning och skönhet; som formar det eniga till det mĂ„nga och det mĂ„nga till mer och mer finstĂ€mda och individualiserade manifestationer av det eniga.

Utan anden, Àr materian död. Utan materia, flyter anden omkring i ensam i mörkret, oförmögen att se sitt ansikte eller uttrycka sig sjÀlv. De Àr tvÄ men de Àr ocksÄ en och genom deras interaktion föds universum.

VĂ€nstern har lett oss in i den materialistiska blindgĂ„ngens Ă„tervĂ€ndsgrĂ€nder, eftersom den idoliserat materian, vilket Ă€r som att stirra sig blind pĂ„ effekten – varifrĂ„n alla företag blir till en gissningslek. Detta leder till diskrepans mellan vad man ser och vad som sker, eftersom sann förĂ€ndring och utveckling endast kan komma i förbindelse med anden; inte genom att bara fokusera pĂ„ form och externa metoder – vilket Ă€r som att spĂ„ra ur rĂ€lsen.

Detta leder oundvikligen till en falsk/förvriden realitet, som Àr töjd bortom all sjÀlslig förankring, vilket innebÀr att försöka kontrollera vÀrlden istÀllet för att delta i den, och förvandla den till ett livlöst Äterklang av vÄr egen nedsmutsade förnimmelse.

VÄr uppgift Àr att öppna upp vÄr materiella gestalt till spirituell mottaglighet vilket vi gör genom kroppslig och sinnlig rening, och riktar vÄrt medvetande bÄde inÄt och uppÄt. Vi mÄste varsamt förflytta vÄr uppmÀrksamhet frÄn den fenomenologiska vÀrlden och dess innehÄll till den spirituella motparten, vars prioritet mÄste komma högst. Det Àr ett misstag att ge för mycket uppmÀrksamhet till materia, vilket gör att vi mister all insikt och visdom i vÄra egna förehavanden. Likaledes Àr det ett misstag att avvisa eller nedgradera materian eftersom livet Àr en relation inom vilken bÄda parter bidrar. MÄlet Àr att Ästadkomma balans mellan de tvÄ polerna, och dÀrmed sjÀlv fÄ tillgÄng till skapelsen och dess process. Att förankra sig sjÀlv i mitten och kunna alternera mellan polerna, snarare Àn att idolisera den ena över den andra. Ty att sjunka in i anden Àr som att trampa vatten, och att inte vara materiellt bofast kan vara lika improduktivt och skadligt som andligt bortfall.

Anden Àr livets ljus, och materien dess substans. Ur denna union uppkommer sjÀlen vilken ger varandet sin kvalitet. Om vi inte vattnar vÄr sjÀl, vissnar vÄr existens, och civilisationen förtorkas.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Filosofi, Okategoriserade. BokmÀrk permalÀnken.

En kommentar till Materialism kontra idealism

  1. Ping: Materialism kontra idealism — Den nakne kejsaren – Life, Death and all between

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s