Materialism kontra idealism

northern-lights-nordic-phillips-after-five-dc

Kyrkans heliga uppgift brukade vara att vakta och uppvakta vår kollektiva själ, tills den tyckte att byråkrati och demokrati var viktigare än gudsfruktan och filosofi, varpå Frestaren inte var sen med att slinka in genom bakdörren. Detta ledde till en penetrerande logisk positivism, som överkastade sina koncept på det spirituella planet, och pressade ur livet på sin nektar.

Medan den moderna världen accepterar materia som det vi är gjorda av, förnekar den andevarelsen, och ser på själen – om den ens existerar – som en uppkomst ur fysikaliska krafter. Detta är materialismens grund: att materia kommer före medvetande som är sekundär.

I själva verket är anden livet och materian manteln som anden tar på sig för att uttrycka sig själv. Anden är livets essens och materia är livets substans genom vilken denna essens manifesterar sig. De inre och yttre komponenterna av varat.

Ett sätt att tänka på anden är som det rena varats innerliga väsen, vilken animerar en annars oupplyst och klumpig materia, och därmed tillåter det enhetliga att bli till det mångfaldiga, samt hela universums varseblivande, förändring, tid och rum att uppkomma.

Ande och materia är existensens två poler som krävs för existensen att varseblivas. Materia är spegeln i vilken Gud kan se sitt ansikte och, som kreation, blir till hans brud. Anden är vad som ger liv till materia, och de båda kombineras för att frambringa allt som anden opererar via materia, vilket inkluderar tid och rum – att bära livet uppåt mot sanning och skönhet; som formar det eniga till det många och det många till mer och mer finstämda och individualiserade manifestationer av det eniga.

Utan anden, är materian död. Utan materia, flyter anden omkring i ensam i mörkret, oförmögen att se sitt ansikte eller uttrycka sig själv. De är två men de är också en och genom deras interaktion föds universum.

Moderniteten har lett oss in i den materialistiska blindgångens återvändsgränder, eftersom den omedvetet idoliserat materian, vilket är som att stirra sig blind på effekten – varifrån alla företag blir till en gissningslek. Detta leder till diskrepans mellan vad man ser och vad som sker, eftersom sann förändring och utveckling endast kan komma i förbindelse med anden; inte genom att bara fokusera på form och externa metoder – vilket är som att spåra ur rälsen.

Detta leder oundvikligen till en falsk/förvriden realitet, som är töjd bortom all själslig förankring, vilket innebär att försöka kontrollera världen istället för att delta i den, och förvandla den till ett livlöst återklang av vår egen nedsmutsade förnimmelse.

Vår uppgift är att öppna upp vår materiella gestalt till spirituell mottaglighet vilket vi gör genom kroppslig och sinnlig rening, och riktar vårt medvetande både inåt och uppåt. Vi måste varsamt förflytta vår uppmärksamhet från den fenomenologiska världen och dess innehåll till den spirituella motparten, vars prioritet måste komma högst. Det är ett misstag att ge för mycket uppmärksamhet till materia, vilket gör att vi mister all insikt och visdom i våra egna förehavanden. Likaledes är det ett misstag att avvisa eller nedgradera materian eftersom livet är en relation inom vilken båda parter bidrar. Målet är att åstadkomma balans mellan de två polerna, och därmed själv få tillgång till skapelsen och dess process. Att förankra sig själv i mitten och kunna alternera mellan polerna, snarare än att idolisera den ena över den andra. Ty att sjunka in i anden är som att trampa vatten, och att inte vara materiellt bofast kan vara lika improduktivt och skadligt som andligt bortfall.

Anden är livets ljus, och materien dess substans. Ur denna union uppkommer själen vilken ger varandet sin kvalitet. Om vi inte vattnar vår själ, vissnar vår existens, och civilisationen förtorkas.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist från Uppsala. Genomskådar politik via själslig och filosofisk analys av människans natur och vår samtid. Analyserar ideologier ur ett psykologiskt perspektiv. Nås privat via bloggens kontaktformulär.
Det här inlägget postades i Filosofi, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Materialism kontra idealism

  1. Ping: Materialism kontra idealism — Den nakne kejsaren – Life, Death and all between

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s