Högern som anti-ideologi och humanism

eko-571625283ce61__880Högerns största utmaning Ă€r att avvĂ€rja alla distraktionsmoment som syftar till att skymma sikten och fĂ„ oss att bli rasister, muslimhatare och rasmarxister — istĂ€llet för att adressera det verkliga problemet vilket Ă€r liberalism, egalitarism, sekulĂ€rmaterialism, pluralism och utilitarism.

Problemet Ă€r inte att muslimer Ă€r ett hot mot Sverige, problemet Ă€r att svenskar glömt bort vilka de Ă€r – eller inte vill eller kan kĂ€nnas vid vilka de Ă€r. Detta beror pĂ„ att vĂ„r metafysik Ă€r bakvĂ€nd och resonerar frĂ„n effekt, genom att sĂ€ga att alla Ă€r jĂ€mlika eftersom vi har materiella kroppar, och att vĂ„rt jag Ă€r helt baserat i vĂ„ra intellekt utan att reflektera medfödd karaktĂ€ristika, kollektivt medvetande och kontext. Detta försummar helt vad som gör oss till mĂ€nniskor – dvs vĂ„r andlighet, genetik och kultur.

Lika lite ligger lösningen i att saluföra raspolitik, eftersom ingen normal mÀnniska tar sÄdant seriöst, samtidigt som det leder till grymhet.

MÄnga som kallar sig nationalister Àr korrupta etno-bolsjeviker som drivs av ont uppsÄt mot andra grupper. Vem som helst kan lista ut att detta inte Àr nÄgot vinnande koncept. Det svenska folket Àr mer svÄrflirtat Àn sÄ, och det krÀvs istÀllet ett bejakande av den egna folksjÀlen och ett erkÀnnande att den Àr en historisk realitet vilket erfordrar en vÀckelse som inte kan Ästadkommas via rashets, vilken Àr överflödig och orealistisk eftersom folk fattar tycke för varandra oavsett ursprung.

Explicit raspolitik Ă€r materialism och utesluter andra genom externa mĂ„tt — och promotar egalitarism fast för ”vita”. Nationalism mĂ„ste istĂ€llet vĂ€xa inifrĂ„n och utĂ„t — vilket först krĂ€ver att vi inser att materia Ă€r en manifestation av medvetande, snarare Ă€n att medvetande Ă€r en materiell egendom.

Detta leder oss in i kristen metafysik, som förordar naturlig jÀmlikhet till skillnad frÄn forcerad jÀmlikhet, dvs att vi Àr skapade i Guds avbild och har en medfödd vÀrdighet och att alla mÄste fÄ rÀttvis behandling inför lagen trots vÄr fysiska och empiriska ojÀmlikhet.

Rasism undviker andra baserat pÄ ideologi, vilket leder till inskrÀnkthet och stagnation.

Svenskarnas största hot Àr den förhÀrskande, demoniska mÀnniskosynen vilken Àr en form av muterad nymarxism. All politik Àr korrupt, eftersom alla fundamentala antaganden som stÄr till grund för besluten Àr neomarxistiska. Det spelar ingen roll vad som görs, eftersom strukturen Àr sjÀlsdödande, vilket endast kan skapa undermÄliga resultat. Om vi vill göra vÀsterlandet levande igen, sÄ kan vi inte nöja oss med teknoekonomisk framfart samtidigt som vi sjÀlva hamnar pÄ efterkÀlken.

Vad vi mĂ„ste börja med Ă€r att rena vĂ„ra sinnen och börja om pĂ„ ruta ett, i en process som liknar omformatering. Detta inbegriper att ömsa bort intervallet mellan det observerade och observatören — dvs mellan oss och vĂ€rlden — och inse att vi Ă€r ett med densamma snarare Ă€n frĂ„nskilda subjekt i en objektiv realitet.

Vi lever i ideologiernas tidsÄlder, men verklig konservatism Àr inte nÄgon ideologi. Konservatism Àr folkliga seder och bruk, eller en filosofi baserad pÄ direkt upplevelse, som inte gÄr att röra ner i nÄgra fÄ slagord.

Gemene man föredrar silkesvantar eftersom de vill vara försĂ€krade mot att betala för sina synder och möta konsekvenserna av sina handlingar. I realiteten finns ingen anledning för jĂ€mlikhet, eftersom det utgĂ„r frĂ„n att alla Ă€r goda och inte har nĂ„gra som helst dĂ„liga eller sjĂ€lviska intentioner. Eftersom vi vet att sĂ„ inte Ă€r fallet, finns det ingen anledning att rentvĂ„ nĂ„gon — vare sig invandrare, svenskar, feminister eller bögar — eftersom det skulle betyda att vi accepterar alla som de Ă€r – vilket leder till att ondskan fĂ„r ett existensberĂ€ttigande och kan börja konkurrera pĂ„ lika villkor.

VĂ€nstern sĂ€ger ”var inte rasist”, trots att det sunda Ă€r att utgĂ„ frĂ„n skepsis tills folk bevisar motsatsen – istĂ€llet för att dumpa pengar pĂ„ dem och hoppas att det löser sig. Nationalism inkluderar implicit ”rasism” – men inte i explicit ideologiskt format (rasmarxism). SĂ„ lĂ€nge vi har nationalism först kan vi ha invandrare och globalisering utan problem.

Konservatism kretsar kring idĂ©n om anpassning – att konsevera det bĂ€sta av vad som gjorts i det förflutna. Detta inbegriper att vi ser till orsakssamband över tid för att bestĂ€mma vad som Ă€r funktionellt och initierar en kvalitativ bedömning av resultaten.

Eftersom vÀnstern, vilken omfattar all politik och alla moderna företag, Àr baserad i en mÀnniskoorienterad istÀllet för ett resultatorienterat ramverk, söker den kontrollera eller pÄdyvla en uniform standard pÄ alla som ett sÀtt att anvÀnda dem som medel mot sitt mÄl vilka Àr utanför civilisationen sjÀlv.

Kontroll bestÄr av att ta bort all form av variation och direkt pÄdyvla en central idés eller entitets vilja, och avhyser alla individuella bedömningar om hur det bör implementeras eller hur det bör anpassas efter olika kontext. Kontroll, likt universalism, existerar utan kontext, och manifesterar en vÀrld av mÀnskliga symboler pÄ den mer komplexa realitetens textur.

Högern bestÄr av ordning, och vÀnstern bestÄr av individualism. Ordning sker utanför den mÀnskliga individen, men förutsÀtter att individen har en inre vilja att Ästadkomma det, eftersom det inte Àr den sortens sak som kan mÀtas som i en meritokrati eller hÀngivenhet till en ideologi. Symbolen och realiteten Àr separata, dÀr ideologin vill att symbolen ska bli realiteten.

NÀr vi stiger ut ur ideologins dimension finner vi oss i en grumlig rymd dÀr vi har principer och kunskap ur det förflutna, men mÄste applicera dessa ur bÀsta förmÄga. Det finns inget rÀtt svar; det finns nÄgra felaktiga svar, och fungerande svar.

Ideologi guidar kontroll, som försöker tvinga allt att passa in i ett mĂ€nskligt ideal, vilket Ă€r en artificiell konstruktion eftersom det Ă€r vĂ„ra begrĂ€nsade hjĂ€rnor som försöker komprimera vad vi tror Ă€r ordning pĂ„ en mer komplex vĂ€rld, skapad av nĂ„got som Ă€r smartare Ă€n oss — vilket krĂ€ver lydnad.

MÀnskligt tÀnkande Àr fyrkantigt. Vi gillar jÀmbördigt placerade objekt pÄ rad i ett rutsystem. Vi vill tro att vi Àr unika och viktiga i ett kosmiskt och universalistiskt hÀnseende, och att beviset för detta Àr att vi har mÄnga olika mÄl för mÄnga olika individer. Denna simplistiska vision kontrasterar naturens organiska essens, dÀr objekt Àr ojÀmlika och utspridda i tÀta mönster, och dÀr det inte finns nÄgon fabriksmÀssig process som repeteras identiskt för varje objekt eller person; bara mÄnga olika vÀgar vilka hoppas nÄ samma mÄl och gör det i varierande grad.

Det moderna sinnet tenderar drifta mot centralisering. Vi har problem med att separera vĂ„rt individuella perspektiv, som varelser vilka ockuperar en del av ett komplext system, frĂ„n att vara systemets hĂ€rskare. Om nĂ„got dĂ„ligt hĂ€nder oss, vill vi banna alla metoder genom vilken denna ”dĂ„lighet” kan ”hĂ€nda”. T.ex. invandrare som fruktar nazism 2.0 och vill ha marxism eller vita som vill ha raspriviligierade id-kort, fast bĂ„da troligen förtjĂ€nar motsatsen.

Vi förstÄr inte heller orsak och verkan sÀrskilt bra. NÀr vi ser en effekt, sÄ som fattigdom, vill vi operera direkt pÄ det, genom att ha en allsmÀktig kraft som skickar ut pengar och polis för att tvinga alla att vara under förhÄllanden som stoppar ondskan vi fruktar. Vi föredrar reaktiva istÀllet för proaktiva lösningar, eftersom problem för oss uppkommer frÄn ingenstans, sÄ att det mÄste finnas en simpel och allsmÀktig motkraft som vi applicerar likt en flugsmÀllare.

Skiljelinjen mellan höger och vĂ€nster gĂ„r inte mellan individ och kollektiv. BĂ„da sidor kan adoptera alla metoder, inkluderat centralisering, vilket gör distinktionen ofullstĂ€ndig. Den verkliga högermetoden Ă€r att kringskĂ€ra mĂ€nsklig kontroll och istĂ€llet se pĂ„ vad som faktiskt fungerar, och fokusera pĂ„ det, istĂ€llet för pĂ„ vad vi ”tycker” ska lyckas.

Inom högervÀnster-hybrider, sÄ som neokonservatism eller nationalsocialism, blir denna distinktion förvirrad. Genom att strÀva efter en vÀnsteridé om jÀmlikhet, godtar de modellen av den universella mÀnniskan, vilken i sin tur förutsÀtter en fabriksmÀssig strategi som omfattar jÀmbördigt tryck pÄ alla mÀnniskor.

Kontrollens oböjliga natur skapar identiska objekt eller hÀndelser oavsett kontext, vilket leder naturligt till kaos eftersom dessa pÄdyvlas pÄ en ojÀmn topografi och genom deras centraliserade natur Àr blinda inför lokala omstÀndigheter.

Problem uppstÄr nÀr vi behandlar vÀrlden som en extension av oss sjÀlva, som om inget fanns dÀr före oss. Vi hittar vad vi vill, och applicerar det stelbent pÄ allting, vilket gradvis leder till kaos eftersom identiska responser till olika variabler leder till snedvridet urval.

Det mer hÄllbara alternativet Àr att behandla oss sjÀlva som en utstrÀckning av vÀrlden, eller en inkastad del av den. Vi sÀtter upp ett generellt mÄl, syfte och principer, och applicerar dem kontextuellt. Detta ser mer kaotiskt ut, men eftersom alla resultat anpassar sig till samma slutpunkt, involverar det mÄnga olika vÀgar som leder till liknande resultat.

VÀnstern standardiserar alla metoder medan konservatism har samma slutmÄl, dÀr parallella medel eventuellt nÄr liknande mÄl. Det finns inga ansprÄk pÄ att göra objekt, mÀnniskor eller idéer identiska, eftersom identiska objekt bara passar in i den platta, gallerliknande topografin som föredras av mÀnskliga hjÀrnor.

Distinktionen mellan individualism och en orientering mot ordning visar oss varför alla politiska system eventuellt bryts ned i vÀnster kontra höger, eller nÄgot mitt emellan. Vi förfördelar antingen sjÀlvet, eller ordning (vilket krÀver ett uppoffrande av sjÀlvet).

De flesta religioner och moraliska system har siktat mot sjÀlvtranscendens och insett att det stora mÀnskliga problemet Àr sjÀlviskhet. Efter andra vÀrldskriget blev det istÀllet norm att frigöra och förstora sjÀlvet oproportionerligt till verkligheten.

Konservatism kan dĂ€rför inte vara nĂ„gon ordning baserad pĂ„ individen, vilket Ă€r beroende av egalitarism eller meritokrati som medel för att reducera individer till en uniform standard och certifiera de som Ă€r bĂ€st pĂ„ att lyda, vilket kĂ€nnetecknar kontroll — dvs metoder baserade pĂ„ extern disciplin, vilket mynnar ur materialism.

DÀrmed kan vi förstÄ varför klassiska liberaler, neokonservativa eller libertarianer inte Àr konservativa. De vÀgrar erkÀnna nÄgot pÄ en nivÄ över individen.

De gör rÀtt i att försvara kapitalism, eftersom kapitalism till skillnad frÄn socialism inte Àr centralt kontrollerat, men har samtidigt fel eftersom vi vill ha ett samhÀlle med en marknad och inte ett marknadssamhÀlle. Kapitalism Àr ett ekonomiskt system, och krÀver förankring i kultur och ledarskap för att fungera. Om vi tar bort det, börjar kapitalismen tjÀna sig sjÀlv, som allt annat, och konsumerar allt i sin vÀg.

Konservativa Àr inte strikt kapitalistiska, utan ser kapitalismen som ett medel mot ett mÄl, vilket Àr att implementera ett flexibelt ekonomiskt system inom vilken resultat Àr viktigare Àn mÀnskliga intentioner eller begÀr.

De som sÀger att kapitalism och individualism Àr konservatismens hörnstenar sÀtter alltsÄ vagnen framför hÀsten. Konservativa Àr de som blickar mot antikens Grekland och Rom, som försvarar monarkin och tror starkt pÄ folks genetiska rötter och myter.

Det finns bara tvĂ„ alternativ, höger (ordning) eller vĂ€nster (individualism). Vi kan inte fly de dualismer som följer med att vara mĂ€nniska. Vi bör inte heller försöka, eftersom att undvika det ena Ă€r att omfamna det andra, vilket betyder att en ”tredje vĂ€g” till syvende och sist kommer svĂ€nga av mot det ena eller andra.

Vi har endast rÄd med att disciplinera oss mot det goda.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Filosofi, Ideologi och har mÀrkts med etiketterna , , , , , , , . BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s