Lögnexpressen

 

Bildresultat för liars

Det Àr skillnad mellan att ljuga och vara en lögnare. Att ljuga Àr att vara oÀrlig, och kan ha mÄnga orsaker; men att vara en lögnare betyder att en person inte ens försöker vara sanningsenlig. Det betyder att de Àr vanemÀssigt oÀrliga; sanningshalten i deras pÄstÄenden och beteenden Àr underordnade till andra strategiska prioriteringar, sÄ som girighet, lust eller maktbegÀr.

Vad hĂ€nder nĂ€r man tar bort religion — eller ”folkets opium” — frĂ„n samhĂ€llet?

Man ger lögnen ett existensberĂ€ttigande liksom en möjlighet för lögnen att trĂ€nga igenom likt en giftig gas som tar kĂ„l pĂ„ oss utan att vi mĂ€rker tills det Ă€r för sent — eftersom det inte lĂ€ngre finns nĂ„got skydd mot den.

Efter det Àr vi i lögnens grepp, vilket vÀnder upp och ned pÄ samhÀllet.

VĂ„ra representanter och ”med”mĂ€nniskor bestĂ„r som resultat av medvetna lögnare — ofta perversa och masochistiska sĂ„dana. De njuter av att plĂ„ga sig sjĂ€lva och andra med lögnen, pĂ„ samma sĂ€tt som en alkoholist och sadist.

Skillnaden mellan lögn och alkohol Àr att lögnen inte syns, förutom via moralisk, extrasensorisk förnimmelse.

Lögnen kan inte fĂ„ngas upp genom statistik, eftersom den tillhör en annan, spirituell domĂ€n — vilken förnekas av lögnen sjĂ€lv (vilket Ă€r sjĂ€lva lögnen). De som Ă€r besatta tror alltsĂ„ att lögnen inte finns, och att de sjĂ€lva Ă€r normala, sofistikerade ”kostymnissar”, vilket indikerar hysteri.

Det moderna offentliga livet kryllar av lögnare, och Ă€n vĂ€rre, specialiserade lögnare. Det Ă€r inte en frĂ„ga om att folk ljuger regelbundet, utan att sanningsenlighet inte Ă€r en faktor i vad de sĂ€ger och gör — eftersom de rationaliserat lögnen och relativiserat sanningen sĂ„ att ingen kan ha fel förutom de som Ă€r ”onda” (lĂ€s uppriktiga).

Kort sagt Àr de likgiltiga inför sanningen som ett vÀrde, eftersom de anser att livet Àr en cirkel av oÀndliga tolkningsmöjligheter.

Kloka mÀnniskor vet att vad lögnare sÀger mÄste ignoreras, och bedömningen mÄste göras baserat pÄ deras handlingar, inte vad de sÀger.

Politiker Ă€r lögnare. Det handlar inte om att de ljuger — de Àr lögnare — det Ă€r deras identitet. Det finns ingen mening med att lyssna pĂ„ vad de sĂ€ger eller diskutera det. Ett pĂ„stĂ„ende kan vara sant, helt falskt eller en kombination av bĂ„da. Ett pĂ„stĂ„ende kan vara tekniskt riktigt, men kausalt inkorrekt — allt de sĂ€ger Ă€r vilseledande.

Offentliga företrÀdare Àr lögnare och massmedia Àr lögnare. Utbildningens, vetenskapens, lagens, polisens och religionernas ledare Àr lögnare.

Institutioner Ă€r lögnare – alla moderna institutioner som har makt, rikedom och officiell auktoritet Ă€r numer lögnare – vare sig i regeringen, inom icke-statliga organisationer, vĂ€lgörenhetsprojekt, universitet och bolag.

Hela det moderna etablissemanget Ă€r lögnare – lögnen genomdrivs systematiskt, belönas och institutionaliseras – den Ă€r djup, stabiliserad och Ă„tnjuter positiva konnotationer.

Vi bör inte lyssna pĂ„ vad lögnare sĂ€ger – speciellt inte pĂ„ vad de sĂ€ger att de kommer göra. Vi kan inte bli kloka av det – det kan betyda nĂ„got eller inget men det finns inget sĂ€tt att veta.

Vi mÄste bestÀmma oss om saker och ting pÄ basis av vÄra egna kriterier, men i Guds namn bör vi inte ge uppmÀrksamhet till, debattera eller analysera lögnares pÄstÄenden.

Lögnare har ingen rĂ€tt att förvĂ€nta sig att bli betrodda i nĂ„got som helst avseende. Det Ă€r orimligt att de förvĂ€ntar sig detta. Om en lögnare frĂ„gar ”kallar du mig för lögnare” finns det bara tvĂ„ acceptabla svar: sĂ€g ja eller sĂ€g inget.

Man bör aldrig uppmuntra en lögnare att h*n Àr betrodd i nÄgot avseende.

Om vi Ă€r visa kommer vi inte tro pĂ„ lögnare, och inget de gör eller sĂ€ger kan fĂ„ oss att tro pĂ„ dem. Ju hĂ„rdare de försöker fĂ„ oss att tro pĂ„ dem, desto mer bör vi motstĂ„ att tro pĂ„ dem — eller ens att misstro dem. Vad de sĂ€ger betyder ingenting.

Bara upplevelse kan Ă€ndra vĂ„ra uppfattningar – om en lögnare Ă„ngrar och Ă€ndrar sitt beteende över en lĂ„ng tid oberoende av gehör. Endast och endast dĂ„ kan de upphöra att vara en lögnare och förtjĂ€na rĂ€tten att bli betrodda.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Etik. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s