Syntax error i minoritetsvurmen

maxresdefault

Och de rika och feta katalanska nationalisterna vill inte dela med sig av sina rikedomar till de fattigare i Andalusien. Självständighetsivern bottnar också i fascisten Francos förtryck från 30-talets inbördeskrig till 70-talet. Men i dag har katalanerna den frihet och nationella respekt de behöver.
Fredrik ”Bokstavligen Hitler” Virtanen, Aftonbladet

Media glömmer helt och hållet bort den minoritetskramande och antifascistiska postkoloniala blicken i sin analys av omröstningen i Katalonien. Varendaste krönika, utläggning och analys är en enda stor kavalkad av goddag-yxskaft — katalansk nationalism bespottas till förmån för en mer allomfattande och inkluderande spansk volkgemeinschaft. Demokrati är det finaste som finns, men den kan tydligen vara olaglig också. Minoriteter är snälla och får inte exkluderas, inte ens om det är frivilligt.

Vi bevittnar just nu ett slags intersektionell syntax error.
Katalansk nationalism lyfts fram som dålig eftersom den splittrar det spanska riket. Som vi alla vet är ju minoriteter lika mycket värda som alla andra och att exkludera minoriteter är jätte, jätte, jättetaskigt. Inklusion, en nation! Blod och jord. Allt annat är ju nationalistisk rasism.

Vart tog identitetspolitiken vägen?

Andra röster menar att katalanerna vill bryta sig loss från Spanien av snålhet; Katalonien är bourgeoisiens region och katalanerna vill behålla skattepengarna för sig själva och slippa dela med sig till de fattiga proletärerna i Andalusien.

Men vad hände här med den postkoloniala blicken?

Om Kataloniens secession nu är obefogad eftersom den baseras på snålhet, borde väl – med samma logik – Sydamerikas och Afrikas avkolonialiseringsprocesser vara lika obefogade? Ty de snåla indianerna och giriga afrikanerna ville ju ha frihet enbart för att få behålla alla diamanter, allt guld och all tobak för sig själva, utan att behöva dela med sig till de fattiga européerna i naturresurssnåla regioner.

Här uppenbaras väldigt tydligt att Vänsterns kamp för egalitarism egentligen inte handlar om de underprivilegierades bästa. Den handlar om att, tvångsmässigt, inkludera alla i en konstgjord centralmaktsgemenskapen för att få tillfälle att kontrollera så många människors liv som möjligt. När en underprivilegierad grupp, som exempelvis en etnisk minoritet, motsätter sig egalitarism och istället vill värna om den egna gruppens intressen slår det slint i skallen. Den intersektionella förtryckspyramiden vänds upp-och-ned och postkoloniala teorier kan inte längre användas för att hasa in minoriteterna i hagen (tidigare har vi sett hur media brännmärker invandringskritiska invandrare som ”husblattar” och kvinnor som avvisar feminism som ”internaliserade sexister”).

Först fastnar man i sina egna skosnören och när knuten sedan skall lösas upp, snubblar man istället på dem.

– Sa du ‘Sapmi’? Det heter Sverige, nationalistsvin! Ett land, ett folk. Samerna har redan kulturråd och hemspråksrätt och ska vara glada att de slipper sterilisering, snåljåpsjävlar som försöker behålla fjällen för sig själva.

#Allaskamed!

 

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk läggning som skådar rådande samhällsordning ur frihetligt perspektiv.
Det här inlägget postades i Humor, Nyheter, Satir. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Syntax error i minoritetsvurmen

  1. Ping: Syntax error i minoritetsvurmen — Den nakne kejsaren – Life, Death and all between

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s