Den översocialiserade svensken

international-friendship-day-article

Psykologer och sociologer anvÀnder termen socialisation för att beskriva processen genom vilken barn trÀnas att tÀnka och bete sig i enlighet med vad samhÀllet föreskriver. En person sÀgs vara vÀlsocialiserad om vederbörande tror pÄ och lyder samhÀllets moraliska kod och dÀrmed passar in som en fungerande del av samhÀllet. Det kan tyckas förnuftsvidrigt att pÄstÄ att mÄnga vÀnsteranhÀngare Àr översocialiserade, eftersom de ses som rebeller. Antagandet kan emellertid försvaras. MÄnga vÀnsteranhÀngare Àr inte sÄ rebelliska som de verkar.

VĂ„rt samhĂ€lles moraliska koppel Ă€r sĂ„ Ă„tstramat att ingen kan tĂ€nka, kĂ€nna och agera pĂ„ ett helt moraliskt vis. Till exempel ”bör” vi inte hata nĂ„gon, Ă€ven fast alla hatar nĂ„gon nĂ„gon gĂ„ng, Ă€ven om man erkĂ€nner det eller inte. Vissa personer Ă€r sĂ„ översocialiserade att alla försök att tĂ€nka, kĂ€nna och agera innebĂ€r en tung börda. För att undvika skuldkĂ€nslor, mĂ„ste de konstant lura sig sjĂ€lva om sina egna motiv och hitta moraliska förklaringar för kĂ€nslor och handlingar som i realiteten har ett ickemoraliskt ursprung. Vi anvĂ€nder termen ”översocialiserad” för att beskriva sĂ„dana personer – som torde utgöra en stor del av befolkningen i det janteinfekterade Sverige.

Översocialisering kan leda till lĂ„g sjĂ€lvkĂ€nsla, maktlöshet, defaitism, vit skuld et cetera. En av de viktigaste metoderna som vĂ„rt samhĂ€lle socialiserat barn genom Ă€r att fĂ„ dem att skĂ€mmas över beteenden eller yttringar som gĂ„r tvĂ€rs emot samhĂ€llets förvĂ€ntningar. Om detta skamfilande överdrivs, eller om ett barn Ă€r sĂ€rskilt mottaglig för sĂ„dana kĂ€nslor, slutar han upp med att skĂ€mmas över sig sjĂ€lv.

Den översocialiserade personens tankar och beteenden Ă€r mer begrĂ€nsade av samhĂ€llets förvĂ€ntningar Ă€n vad de Ă€r hos den mindre socialiserade typen. De som dras till högern tenderar dĂ€rför att bestĂ„ av introverta individer med hög integritetströskel — vilket innebĂ€r ett vĂ€rnande av det privata, invĂ€ndiga, genetiska och etniska (i motsats till det yttre, abstrakta och generiska).

Majoriteten mÀnniskor beter sig ofta dÄligt. De ljuger, de bedrar, de bryter mot reglerna, de slappar sig, de hatar nÄgon, de sÀger fula saker och utnyttjar andra för egen vinning. Den översocialiserade personen kan inte göra dessa saker, och om han gör dem genererar det kÀnslor av skam, skuld och sjÀlvhat.

Socialisering Àr inte bara en frÄga om moral; vi Àr socialiserade att inrÀtta oss till mÄnga normer och beteenden som inte faller under moralfrÄgor. DÀrav hÄlls den översocialiserade personen i ett psykologiskt strypkoppel och spenderar sitt liv genom att vaktas av och vakta flocken.

Hos mĂ„nga översocialiserade mĂ€nniskor resulterar detta i en kĂ€nsla av tvungenhet och maktlöshet vilket orsakar stark kognitiv dissonans. Översocialisering Ă€r en allvarlig Ă„komma som mĂ€nniskor Ă„samkar varandra.

VÀnsteranhÀngaren av den översocialiserade typen försöker bryta sig loss frÄn sitt psykologiska strypkoppel och förkunna sin autonomi genom upprorslystenhet. Samtidigt Àr vederbörande vanligtvis inte stark nog att göra uppror mot samhÀllets grundlÀggande vÀrderingar. Generellt Àr vÀnsterns mÄl inte i konflikt med accepterad moral. TvÀrtom sÄ tar vÀnstern en accepterad moralisk princip och annammar den som sin egen, och skyller sedan pÄ mainstream-samhÀllet för att bryta principen. Exempel: jÀmlikhet, jÀmstÀlldhet, vÀlfÀrd, humanism, pacifism, ickevÄld, yttrandefrihet, djurens rÀtt etc.

Alla dessa har varit djupt rotade vÀrderingar av vÄrt samhÀlle under lÄng tid. Dessa vÀrderingar Àr explicit eller implicit yttrade eller föreskrivna i det mesta av materialet som presenteras för oss genom media och utbildningssystem. VÀnstern, speciellt de av den översocialiserade typen, trotsar vanligen inte dessa principer men urskuldar sin fientlighet mot samhÀllet genom att pÄstÄ att samhÀllet inte lever upp till dessa principer (med viss sanningshalt).

VĂ€nstern Ă€r alltsĂ„ lierad med det moderna, kapitalistiska, industriella samhĂ€llets konventioner men ”lĂ„tsas” trotsa dem sĂ„ att filosofisk materialism kan fortsĂ€tta. MĂ„nga vĂ€nsterliberaler föresprĂ„kar positiv sĂ€rbehandling, kvotering av invandrare och kvinnor samt integration. De vill integrera invandrare in i systemet, göra dem till chefer, advokater och vetenskapsmĂ€n som Ă€ter ”sill och potatis” pĂ„ högtider, precis som den vita övre medelklassen.

VĂ€nstern kommer emellertid invĂ€nda att det sista de vill Ă€r att göra bruna mĂ€nniskor till vita kopior, och att de föresprĂ„kar mĂ„ngkultur. Men vad bestĂ„r denna allmĂ€nhetens mĂ„ngkultur av? Den kretsar kring trivialiteter som pizza, kinamat, rappmusik, amerikansk klĂ€dstil och moskĂ©byggen. Varje gĂ„ng man vĂ€ljer att integrera nĂ„got nytt sker det till priset av en urvattning av den inhemska kulturen, samtidigt som ”mĂ„ngkulturen” blir extremt ytlig, kommersiell och slentrianmĂ€ssig. I essentiella termer vill vĂ€nstern snarare fĂ„ invandrare att anpassa sig till vita medeklassideal (alltsĂ„ det industri-teknologiska systemets vĂ€rderingar) och fĂ„ alla att bli sexuella revolutionĂ€rer som klĂ€r sig och tĂ€nker likadant.

Systemet i sig sjĂ€lvt struntar i vilken musik man lyssnar pĂ„, vad för klĂ€der man bĂ€r eller vilken religion man tror pĂ„ sĂ„ lĂ€nge man gĂ„r i skolan, har ett jobb och klĂ€ttrar pĂ„ statusstegen samt Ă€r en pacifistisk kretin som hĂ„ller pĂ„ det ”röda” eller ”blĂ„a” laget.

Med detta sagt sĂ€ger vi inte heller att vĂ€nstern aldrig gör uppror mot samhĂ€llets fundamentala vĂ€rderingar. Vissa översocialiserade vĂ€nsteranhĂ€ngare har gĂ„tt sĂ„ lĂ„ngt att de trotsar nĂ„gon upplevd samhĂ€llelig felaktighet genom fysiskt vĂ„ld. Enligt dem sjĂ€lva Ă€r vĂ„ld en form av ”frigörelse”. Med andra ord bryter de igenom sina psykologiska barriĂ€rer genom att bruka vĂ„ld. Eftersom de Ă€r översocialiserade har dessa barriĂ€rer varit mer krĂ€vande för dem Ă€n för andra, dĂ€rav deras behov att bryta sig loss frĂ„n dem. Emellertid rĂ€ttfĂ€rdigar de sitt uppror inom ramen för konventionella vĂ€rderingar. Om de brukar vĂ„ld pĂ„stĂ„r de att de slĂ„ss mot rasism och liknande invektiv.

Sammanfattningsvis rör det sig om ett bottenlöst hyckleri. VÀnsterns idealismer existerar inte i verkligheten, och söker tvinga pÄ folk en antimÀnsklig förestÀllningsvÀrld. Folk sÀger en sak i teorin men agerar helt annorlunda i praktiken, och blir offer för extrem kognitiv dissonans.

VĂ€nsterns problem Ă€r samhĂ€llets problem som helhet. LĂ„g sjĂ€lvkĂ€nsla, depression och defaitism Ă€r inte fenomen som Ă€r begrĂ€nsade till vĂ€nstern, utan Ă€r ett modernt samhĂ€llsfenomen. Dagens samhĂ€lle försöker socialisera oss i högre grad Ă€n nĂ„gonsin. Vi Ă€r tillsagda av ”experttyckare” hur vi bör Ă€ta, trĂ€na, ha sex, uppfostra barn m.m.

Det varje anstÀndig medborgares plikt att sÀtta ned foten och sÀga nej till galenskapen.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Psykologi och har mÀrkts med etiketterna . BokmÀrk permalÀnken.

En kommentar till Den översocialiserade svensken

  1. Ping: VĂ€nsterns psykologi dekonstruerad — del II | Den nakne kejsaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s