Katalansk secession

CataloniaIsNotSpain-e1409832413377

I begynnelsen var nationen en sprĂ„kgemenskap – det Ă€r sedan sprĂ„ket som Ă€r mediet som för vidare budskap som kultur, normer och lagar. Nationalstaten Ă€r, Ă„ andra sidan, baserad pĂ„ erövringar, centralisering och dĂ€r det som skall förena medborgarna och sĂ€kerstĂ€lla deras gemenskap Ă€r skattesedeln. Det finns ingen naturlig relation mellan staten och nationen. Spanien Ă€r en nationalstat, men Katalonien Ă€r en nation.

I oktober röstar Katalonien för sjÀlvstÀndighet och spanska centralmakten har lovat att göra allt i sin makt för att stoppa omröstningen och har redan tagit till en handfull auktoritÀra aktioner för att bekÀmpa kampanjandet och skrÀmma vÀljarna. Man ska inte luras tro att det Àr i nÄgot slags vÀlmenade för Spanien som nationsgemenskap och spanjorernas bÀsta som staten tar till vÄld. Intresset ligger inte i att bevara folkgemenskap, utan snarare i att befÀsta sin roll som ensam hÀrskare över folket och befÀsta centraliseringens existensberÀttigande. Den demokratiska statens vÀrnande om demokratin blir i situationer blottad för att vara lika skenheligt som konceptet Àr förljuget.

Viktigt att notera i sammanhanget Àr att Spanien Àr en sÀrskilt komplex ihopsnickrad nation dÄ dess enande inte bygger pÄ sprÄk och kultur, utan det enda som Spaniens mÄnga regioner (nationer) delade var katolicismen. Spanien Àr en religionsgemenskap och dess olika regioner bÀr Àn idag alldeles egna traditioner, sprÄk och vÀrderingar. Framförallt Baskien och Katalonien har sedan begynnelsen motsatt sig enandet och har under lÄnga perioder tvingats ge vika för spanska regimens förtryck av inte bara autonomilÀngtan, utan Àven av dess folk, deras sprÄk och kultur. Kataloniens sjÀlvstÀndighet Àr lika berÀttigad som varje secessionsrörelse Àr önskvÀrd. Ett autonomt Katalonien skulle framförallt innebÀra en efterlÀngtad seger för det katalanska folket, men ocksÄ sÀnda ut signaler till övriga secessionsrörelser att det faktiskt Àr möjligt att frÄnkoppla sig huvudstadsregimens byrÄkrati och riktlinjer för hur folk skall leva sina liv.

I smÄ nationer fattas de politiska besluten i folkets nÀrhet och det blir svÄrare för staten att Àgna sig Ät tokstollerier dÄ det blir enklare för folket att ta sig hem till ledaren för att frÄga vad han egentligen hÄller pÄ med. Vidare Àr smÄ nationer i regel vÀldigt frihetliga eftersom de Àr utsatta frÄn stor konkurrens av de större nationerna; för att hÄlla kvar folket i landet mÄste stater som Monaco, Malta och Liechtenstein erbjuda sina medborgare stor personlig autonomi. Secession Àr dÀrför alltid att betrakta som positivt.

Centralmakten i Madrid kommer göra allt i sin makt för förhindra katalansk sjÀlvstÀndighet. Inte för att de egentligen bryr sig om att upprÀtthÄlla nÄgon slags spanskhet, utan snarare för att cementera sin kontroll över en rik region som generar klirr i statskassan och för att varje stat lider av tvÄngssyndrom med besatthet av att försöka mikroplanera sÄ mÄnga mÀnniskors liv som möjligt in i minsta detalj. Förhoppningsvis blir resultatet en smÀll pÄ nÀsan och ett sjÀlvstÀndigt Katalonien.

Secession Ă€r ett verktyg för att bygga Ă€kta mĂ„ngfald. En mĂ„ngfald dĂ€r oliktĂ€nkande kan leva i fred, sida vid sida som grannar istĂ€llet för att klumpas ihop och tvingas in i pĂ„tvingad ”multikulturalism” och lyda under en centralmakt som sĂ€tter grupper emot varandra.

LÄt katalanerna sjÀlva vÀlja hur de vill leva sina liv.

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk lÀggning som skÄdar rÄdande samhÀllsordning ur frihetligt perspektiv.
Det hÀr inlÀgget postades i Politik, SamhÀlle. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s