Den politiska skalans korruption

felhogervanster.jpg

En stor del av missuppfattningen kring höger-vänster-skalan går tillbaka på en föråldrad och insnöad modell. För att åstadkomma en riktigare representation måste vi bygga om skalan och göra den mer nyanserad.

Det som har hänt essentiellt är att den liberala moderniteten, som sedermera urartat i postmodernism, har salufört en skala utefter sina egna premisser med tillhörande tolkningsmonopol. Vänstern gillar att göra detta — dvs att anpassa verkligheten efter en avsmalnad teori som snöar in sig på enskildheter.

Det som inträffat är att högern — aristokratin/överklassen — genom århundradena tvingats kompromissa med vänstern, och i modern tid gått i symbios med dem och successivt blivit tandlösa.

Enligt rådande paradigm är kommunism vänster och kapitalismen höger. Jämte högerliberaler finner vi de mainstream-konservativa, dvs de som poserar som konservativa men i själva verket är en karikatyr av konservatismen.

Längst ut till höger finner vi nazismen och fascismen. På detta sätt kan kommunism, kapitalism och nazism skenfäktas mot varandra där demokratin framstår som hjälten, samtidigt som sanningen döljs — att de alla bygger på vänsterantaganden.

En mer korrekt skala kan se ut på följande vis:

1KorrektHogVanstSkala.jpg

Denna skala är mer filosofiskt, socialt och ekonomiskt konsekvent – dvs nyanserad. Genom denna skala kan vi se hur liberalism och marxism bildat allians vilket renderat i socialdemokrati – som innefattar alla svenska partier i varierande grad. Vänstern består alltså av de som nyttjat liberala rättigheter för att kollektivistiskt motivera socialistisk omfördelning.

Längst ut till höger finner vi anarki, vilket är korrekt såtillvida att högern är synonym med anti-ideologi. Men när vi zoomar ut skalan ytterligare i näthinnan visar sig även detta spektrum vara vänster. Hela den politiska skalan, från kommunism till kapitalism, och fascism till anarkism, är falsk och otillbörlig. Dvs ekonomiskt och socialt riggad, så att den riktiga högern döljs – vilken visar sig vara en paradoxal syntes mellan anarki och fascism, vilket ger oss anarko-fascism eller anarko-monarkism. En sammansmältning mellan ”anarki” och auktoritarism.

Högern baseras på realism och motsätter sig statism, vilket först ger oss anarkism. Vi betonar vidare social ordning och ett meningsfullt meningsskapande baserat på traditionalism – vilket ger oss anarki + monarkism. Anarki betyder att vi inte försöker kontrollera tillvaron och per Nietzsche förkastar alla värden och omvärderar dem för att behålla det användbara. Monarkism betonar tron på ledarskapsprincipen, ojämlikhet och hierarki, utan vilka mänskligheten är dömd att misslyckas och falla tillbaks på demokrati, vilket skapar tyranni och oligarki.

Detta visar oss att vi kan använda begreppen höger och vänster som tecken eller riktmärken för att peka ut en esoterisk väg, och undvika fallgropar.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist från Uppsala. Genomskådar politik via själslig och filosofisk analys av människans natur och vår samtid. Analyserar ideologier ur ett psykologiskt perspektiv. Nås privat via bloggens kontaktformulär.
Det här inlägget postades i Ideologi, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s