Att respektera de äldre

gandalf-2

Det moderna samhällets inställning till att åldras är att försöka undvika att vara gammal. Den största komplimangen att ge en gammal person är att de ser yngre ut än vad deras kronologiska ålder gör gällande.

Detta är något jag aldrig begripit, eftersom jag alltid haft respekt för äldre människor, just pga att de är gamla.

Demokratins ungdomskult och misstro mot auktoriteter verkar ha haft en negativ effekt på respekten för våra äldre. Detta illustreras väl i filmen Gran Torino, med Clint Eastwood, som gör allt för att undvika sin yngre släkt, vilka behandlar honom som en trasig och förbrukad produkt som måste plåstras om och behandlas som en ofrivillig patient.

Denna strävan efter evig ungdomlighet och förträngning av det ålderdomliga betyder att man nekat ålderdomen från att ha en funktion. Biologiskt har såklart åldrande ingen funktion (åtminstone inte för individen) – det är blott en ackumulation av defekter, med en progressiv ökning av patologiska åkommor, och en ökad sannolikhet för dödlighet. Om man förnekar det högre perspektivet, återstår bara att försöka förhindra denna process genom medicinering.

Så vitt det sekulära framstegssamhället anbelangar, är ålderdom helt och hållet någonting dåligt, förutom till vilken grad åldrandets effekter kan kompenseras, döljas eller fördröjas.

Detta indikerar en brist på högre mening och sammanhang än det enskilda livets förgänglighet.

Vad är då ålderdomens funktion ur ett traditionellt och spirituellt perspektiv? Traditionell visdom säger att sista fjärdedelen av en livslängd en tid för spirituella angelägenheter. Åldrandet framtvingar en förenkling av livet i takt med att ungdomens prioriteringar och undanflykter tar ut sin rätt. Vad finns då kvar?

Unga människor är uppfyllda av begär och en vilja att ta sig an världen. De är fokuserade på nöjen och distraktioner. Ålderdomen påminner oss om alltings relativitet och skörhet och tvingar oss möta livets essens. En ärevördig gammal man kanske inte har kvar sin fysiska pondus, men kan ge oss insikter genom sin visdom. Gamla människor som inte gjort rätt för sig kan förväntas bli svårmodiga och irriterade.

Vårt konsumtionssamhälle förnekar ålderdomens mystik, dess plikter och realiteter. Man har övergett den verkliga funktionen och det spirituella tillkännagivandet av att åldras.

Kognitivt förfall med åldern kan ses vara en återspegling av ens inre prioriteringar. Förlusten av ens kapaciteter lär den lidande vad som i slutändan spelar roll, och vad som inte gör det. Sådana lektioner behövs nu mer än någonsin, eftersom så pass många har levt hela liv av extrem ytlighet, distraktion, vanvördighet, materialism och andlig tondövhet.

Alla människor är fria agenter, och missöden inträffar sällan endast pga otur eller pga biologiskt förprogrammerade utfall. Slumpen existerar inte. Det psykoanalytiska geniet Carl Jung fann att vårt undermedvetna försöker guida oss genom våra drömmar, vilka bär på symboliska budskap som vi måste avkoda. När vi misslyckas med att tolka våra drömmars varningssignaler, är olyckan ofta framme. Det som verkar vara ”ödet”, är i själva verket människors oförmåga att inse sina andliga tillkortakommanden och adressera dem med adekvata metoder. Om vi vill bli fulländade individer är målet enligt Jung att synkronisera vårt undermedvetna med vårt medvetna.

Att vi ständigt förnekar mening och livets underliggande magi är en tragedi av vår triviala civilisation. Den sekulära individualismen har fått oss att stirra oss blinda på externa förhållanden som våra fem sinnen kan förnimma. Detta leder till åldersskräck, eftersom vi tror att vårt ytterskikt är allt som existerar och identifierar oss med det – likt en skrämd apa som klängt sig fast vid en gren. Människan åldras, men hennes essens består inte av den fysiska gestaltningen, som snarare är en manifestation av den inre dimensionens kvalitativa stoft.

Framstegsoptimismen gör oss neurotiska när tid upplevs som linjärt fortlöpande ögonblick, där det ”nästkommande” tycks viktigare än det närvarande. Verkligheten är emellertid en totalitet där tiden – det förflutna, nuet och framtiden – opererar samtidigt snarare än avlöser sig från varandra. Den moderna tidsuppfattningen gör att vi faller in i temporära trender, glömska och rotlöshet. I förnekelsen av det förflutna och framtiden, överger vi även förmågan att representera nuet. Utan det förflutnas direktiv och framtidsomsorg, förlorar även nuet sin realitet och relevans. Genom att försumma traditionens roll i det framtida fortskridandet drabbas nuet av kulturell/andlig alzheimers och vi förvandlas till dagsländor utan minne eller riktning.

När det förflutna representeras som underlägset nuet i alla aspekter så har vi inget att lära oss av historien. Vi är visare. Vi vet bättre. Ungdom prisas framför ålderdom, det nya över det gamla. Som resultat blir vi ytliga och arroganta varelser som tror att våra äldre inte har något att lära oss.

Ett samhälles kvalitativa förståelse av och attityd mot ålderdom är en prövning av dess spirituella och religiösa hälsa. Den som inte vördar sina äldre älskar inte heller Gud.

Varför låtsas vi om att vi är humanister när vi inte ens förmår vara mänskliga?

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist från Uppsala. Genomskådar politik via själslig och filosofisk analys av människans natur och vår samtid. Analyserar ideologier ur ett psykologiskt perspektiv. Nås privat via bloggens kontaktformulär.
Det här inlägget postades i Psykologi, Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Att respektera de äldre

  1. Conny Lundberg skriver:

    Alla människor har erfarenheter som är intressant att ta lärdom av och detta gäller i högsta grad de äldre som har mycket visdom att förmedla för den som vill lyssna.

    Gilla

  2. Ping: Att respektera de äldre — Den nakne kejsaren – Life, Death and all between

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s