Katalonien – Islams bakdörr in i Europa

Batalla del Puig Obra de Andrés Marzal de Sax hacia 1400-1420 Victoria and Albert Museum. Londres.

Med anledning av terrordådet i Barcelona följer här en justerad återpublicering en gammal gästartikel på motpol, beträffande katalansk nationalism och dess riskabla koalition med muslimer i kampen för självständighet.

Katalonien är ett intressant strycke i Spaniens historia, speciellt för den som intresserar sig för och sympatiserar med nationalism och regionalism. Katalonien sägs vara en derivation av Gothia > Gotland > Gotlandia > Gotalania > Catalonia, och katalaner ser sig själva som en nation. Denna idealistiska provinsialism går tillbaka på Spaniens mångfacetterade karaktärisering, samt det förtryck katalanerna i modern tid fått utstå under general Francos fascistiska regim, som sökte hålla ihop det socialt mångskiftande spanska landet.

I boken The Catalan Race (La raza catalana) menar författaren Francisco Caja att den doktrinära kärnan i katalansk nationalism är idén om en distinkt ”ospansk” folkgrupp. Boken öppnar med en introduktion till den sorelianska frågan om myten, och betonar objektiviserade känslor som brännpunkten i den katalanska diskursen; ett slags social förtrollning och magi. Likt andra typer av politiskt-själsligt tänkande som söker efter en korrelation mellan sociala yttranden och politiska händelser i tiden, går katalansk nationalism bortom gränserna för filosofin och förnuftet. Den tillhör sfären av det irrationella (magin) och tron.

Katalansk nationalism tar sig i uttryck genom hela det politiska spektrumet och kan inte reduceras till eller förstås genom ren biologi. Snarare måste man beakta hela den kulturella och spirituella situation där ”ras” definieras som ett ”raison d’être ” genom ett slags ”kulturtema” bestående i landet.

Araberna lämnade aldrig något större genetiskt avtryck i Spanien, men afrikanismen — som konstituerar en av de grundläggande pelarna i spansk unitarism — har aldrig delats av Katalonien, som redan i dess nationella förhistoria höll den ut mot den ”mångkulturella bördan”.

Katalonien är europeiskt i sina politiska och kulturella rötter. Detta är startpunkten i den katalanska differentieringen, och grundvalen av den ömsesidiga oförståelsen mellan det Spanien som Kastilien skapade, och Europa.

Två huvuddistinktioner går att utröna på halvön: den kastilianska typen – som ”förelägger sin synvinkel över andras” – och den katalanska typen – ”de antika tillstånden av frihet”.

Den regionalistiska teorin om naturliga skillnader mellan spanjorer och katalaner gör gällande att Katalonien av naturen är en levande kropp som är väldefinierad och förmögen att operera av sig själv.

Boken lyfter vidare fram den keltiska karaktäriseringen av Spanien, där folket inte har någon fallenhet för politiskt liv. Fragmenteringen av samhället i södra Europa går att anknyta till att det utgörs av folk utan något ideal. Varken Frankrike, Italien, Portugal eller ens det kastilianska språkets folk har något ideal, eftersom de är folk med ett desintegrerat socialt medvetande.

Katalonien är ett undantag, och har ett socialt ideal – identiskt med folken i norra Europa, och karaktäriseras av demokrati, frihet, humanism, ödmjukhet och hög arbetsmoral.

Författaren tar vidare upp den ”lingvistiska rasen” eller blodets röst. Språket och blodet föregår individen, varför det bör dominera henne. Det katalanska språket och blodet är inte av ”spansk börd”, och eftersom spanska och katalanska delar samma vitala rum, så måste den ena föregå den andra. Så fort Katalonien har gjort sig av med den ”spanska sjukan” så är det dags för ”reconquistan”. Den katalanska imperialismen bör vara humanistisk och just p.g.a. det bör den införlivas som en moralisk och social, kristen neo-latinsk faktor.

Är det måhända därför, som katalanerna i gemen tycks vara så positivt inställda till invandring?

Idag är det enkelt att bli katalan: undvik använda spanska (det är inte viktigt om du pratar arabiska, eller urdu, så länge det inte är spanska) och sätt på dig en trendig Barcatröja. Likaledes förordar katalanska politiker muslimsk immigration, eftersom migranter från sydamerika redan talar spanska och knappast skulle anstränga sig att lära sig ett regionalt språk.

Historien om katalaner och islam skiljer sig emellertid från resten av Spanien. Det katalanska språket, som brukas av ungefär 10 miljoner, är officiellt språk tillsammans med kastilianska, i de spanska regionerna Katalonien, Valencia och de baleriska öarna. Barcelona, den stora katalanska metropolen, togs tillbaka från muslimska erövrare år 801 – bara nittio år efter den umayyadiska invasionen år 711 – och blev huvudstad av Marca Hispanca som kontrollerades av Charlemagnes kristna arvingar. Således var Katalonien aldrig en del av Al-Andalus och är en av få regioner i Spanien där ett muslimskt kulturellt arv, i form av arkitektur och arabiska lånord, lyser med sin frånvaro i högre grad än i andra delar av Spanien.

Katalanska multikulturalister har länge försökt muta muslimska immigranter till att rösta för katalansk självständighet. Många av dessa immigranter har dock anknytning till salafismen – en radikal anti-västerländsk ideologi som söker att införliva islamisk sharialag i Katalonien och andra delar av Europa.

Katalonien, som har den högsta koncentrationen av radikala islamister i Europa, är redan ett centrum för salafi-jihadism på kontinenten och har potential att bli en av huvudinkubatorerna för islamisk terrorism i väst.

Katalonien är hem till en halv miljon muslimer. Detta ger Katalonien den största muslimska befolkningen i Spanien. Om Katalonien skulle uppnå självständighet skulle landet ha den tredje största muslimska befolkningen i västra Europa, rent procentuellt, efter Frankrike och Belgien, och långt före England och Tyskland.

Salafismen är radikal och söker att handgripligen återimplementera ett islamiskt rike (kalifat) genom Mellanöstern, Nordafrika och Spanien. Den sistnämnda ses av salafister som en muslimsk stat som måste återerövras för Islam. Mycket av Spanien styrdes av muslimska erövrare från 711 till 1492, och salafister (islams fotsoldater) menar på att territorierna muslimerna förlorade under den spanska reconquistan fortfarande tillhör dem, och att de har rätt att etablera deras styre där (som tidigare nämnt var Katalonien endast kortvarigt en del av Al-Andalus, det arabiska namn som gavs åt spanska territorier under muslimsk dominans).

Mycket av Kataloniens nuvarande problem är självorsakat. Mer högerorienterade katalanska nationalister är helt emot all form av ”invasion”, spansk eller islamisk (som de ser många likheter med). Detta kan tyckas ironiskt, då afrikanism tydligt är en del i den katalanska självständighetsstrategin. Katalonien är ett Mekka för hippies och allehanda vänsterrörelser, och självständighetskampen drivs till stor del av vänsterkrafter.

Katalonien ser ut att repetera samma misstag som fransmännen, engelsmännen, svenskarna och tyskarna gjorde för ett par decennier sedan. De tycks inte ha lärt sig något av sina grannar, och under tiden ökar kriminalitet, fanatism och de demokratiska institutionerna försvagas. I den politiska korrekthetens namn har det alltid funnits starka påtryckningar att dölja allting relaterat till islamism från den offentliga opinionen. Det strös på med ett täcke av lovord, men vad som verkligen händer i Katalonien döljs medvetet. En realitet som media vill hålla gömd, och även den politiska klassen, som också är ansvarig i att situationen har urartat i Barcelonas första terrordåd.

Länkar:

http://www.agonfilosofia.es/index.php?option=com_content&view=article&id=118

http://www.catalannews.com/society-science/item/catalan-society-less-discriminatory-than-most-say-muslim-residents

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist från Uppsala. Genomskådar politik via själslig och filosofisk analys av människans natur och vår samtid. Analyserar ideologier ur ett psykologiskt perspektiv. Nås privat via bloggens kontaktformulär.
Det här inlägget postades i Antropologi, Historia, Kultur, Religion, Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s