Katalonien – Islams bakdörr in i Europa

Batalla del Puig Obra de Andrés Marzal de Sax hacia 1400-1420 Victoria and Albert Museum. Londres.

Med anledning av terrordÄdet i Barcelona följer hÀr en justerad Äterpublicering en gammal gÀstartikel pÄ motpol, betrÀffande katalansk nationalism och dess riskabla koalition med muslimer i kampen för sjÀlvstÀndighet.

Katalonien Àr ett intressant strycke i Spaniens historia, speciellt för den som intresserar sig för och sympatiserar med nationalism och regionalism. Katalonien sÀgs vara en derivation av Gothia > Gotland > Gotlandia > Gotalania > Catalonia, och katalaner ser sig sjÀlva som en nation. Denna idealistiska provinsialism gÄr tillbaka pÄ Spaniens mÄngfacetterade karaktÀrisering, samt det förtryck katalanerna i modern tid fÄtt utstÄ under general Francos fascistiska regim, som sökte hÄlla ihop det socialt mÄngskiftande spanska landet.

I boken The Catalan Race (La raza catalana) menar författaren Francisco Caja att den doktrinĂ€ra kĂ€rnan i katalansk nationalism Ă€r idĂ©n om en distinkt ”ospansk” folkgrupp. Boken öppnar med en introduktion till den sorelianska frĂ„gan om myten, och betonar objektiviserade kĂ€nslor som brĂ€nnpunkten i den katalanska diskursen; ett slags social förtrollning och magi. Likt andra typer av politiskt-sjĂ€lsligt tĂ€nkande som söker efter en korrelation mellan sociala yttranden och politiska hĂ€ndelser i tiden, gĂ„r katalansk nationalism bortom grĂ€nserna för filosofin och förnuftet. Den tillhör sfĂ€ren av det irrationella (magin) och tron.

Katalansk nationalism tar sig i uttryck genom hela det politiska spektrumet och kan inte reduceras till eller förstĂ„s genom ren biologi. Snarare mĂ„ste man beakta hela den kulturella och spirituella situation dĂ€r ”ras” definieras som ett ”raison d’ĂȘtre ” genom ett slags ”kulturtema” bestĂ„ende i landet.

Araberna lĂ€mnade aldrig nĂ„got större genetiskt avtryck i Spanien, men afrikanismen — som konstituerar en av de grundlĂ€ggande pelarna i spansk unitarism — har aldrig delats av Katalonien, som redan i dess nationella förhistoria höll den ut mot den ”mĂ„ngkulturella bördan”.

Katalonien Àr europeiskt i sina politiska och kulturella rötter. Detta Àr startpunkten i den katalanska differentieringen, och grundvalen av den ömsesidiga oförstÄelsen mellan det Spanien som Kastilien skapade, och Europa.

TvĂ„ huvuddistinktioner gĂ„r att utröna pĂ„ halvön: den kastilianska typen – som ”förelĂ€gger sin synvinkel över andras” – och den katalanska typen – ”de antika tillstĂ„nden av frihet”.

Den regionalistiska teorin om naturliga skillnader mellan spanjorer och katalaner gör gÀllande att Katalonien av naturen Àr en levande kropp som Àr vÀldefinierad och förmögen att operera av sig sjÀlv.

Boken lyfter vidare fram den keltiska karaktÀriseringen av Spanien, dÀr folket inte har nÄgon fallenhet för politiskt liv. Fragmenteringen av samhÀllet i södra Europa gÄr att anknyta till att det utgörs av folk utan nÄgot ideal. Varken Frankrike, Italien, Portugal eller ens det kastilianska sprÄkets folk har nÄgot ideal, eftersom de Àr folk med ett desintegrerat socialt medvetande.

Katalonien Ă€r ett undantag, och har ett socialt ideal – identiskt med folken i norra Europa, och karaktĂ€riseras av demokrati, frihet, humanism, ödmjukhet och hög arbetsmoral.

Författaren tar vidare upp den ”lingvistiska rasen” eller blodets röst. SprĂ„ket och blodet föregĂ„r individen, varför det bör dominera henne. Det katalanska sprĂ„ket och blodet Ă€r inte av ”spansk börd”, och eftersom spanska och katalanska delar samma vitala rum, sĂ„ mĂ„ste den ena föregĂ„ den andra. SĂ„ fort Katalonien har gjort sig av med den ”spanska sjukan” sĂ„ Ă€r det dags för ”reconquistan”. Den katalanska imperialismen bör vara humanistisk och just p.g.a. det bör den införlivas som en moralisk och social, kristen neo-latinsk faktor.

Är det mĂ„hĂ€nda dĂ€rför, som katalanerna i gemen tycks vara sĂ„ positivt instĂ€llda till invandring?

Idag Àr det enkelt att bli katalan: undvik anvÀnda spanska (det Àr inte viktigt om du pratar arabiska, eller urdu, sÄ lÀnge det inte Àr spanska) och sÀtt pÄ dig en trendig Barcatröja. Likaledes förordar katalanska politiker muslimsk immigration, eftersom migranter frÄn sydamerika redan talar spanska och knappast skulle anstrÀnga sig att lÀra sig ett regionalt sprÄk.

Historien om katalaner och islam skiljer sig emellertid frĂ„n resten av Spanien. Det katalanska sprĂ„ket, som brukas av ungefĂ€r 10 miljoner, Ă€r officiellt sprĂ„k tillsammans med kastilianska, i de spanska regionerna Katalonien, Valencia och de baleriska öarna. Barcelona, den stora katalanska metropolen, togs tillbaka frĂ„n muslimska erövrare Ă„r 801 – bara nittio Ă„r efter den umayyadiska invasionen Ă„r 711 – och blev huvudstad av Marca Hispanca som kontrollerades av Charlemagnes kristna arvingar. SĂ„ledes var Katalonien aldrig en del av Al-Andalus och Ă€r en av fĂ„ regioner i Spanien dĂ€r ett muslimskt kulturellt arv, i form av arkitektur och arabiska lĂ„nord, lyser med sin frĂ„nvaro i högre grad Ă€n i andra delar av Spanien.

Katalanska multikulturalister har lĂ€nge försökt muta muslimska immigranter till att rösta för katalansk sjĂ€lvstĂ€ndighet. MĂ„nga av dessa immigranter har dock anknytning till salafismen – en radikal anti-vĂ€sterlĂ€ndsk ideologi som söker att införliva islamisk sharialag i Katalonien och andra delar av Europa.

Katalonien, som har den högsta koncentrationen av radikala islamister i Europa, Àr redan ett centrum för salafi-jihadism pÄ kontinenten och har potential att bli en av huvudinkubatorerna för islamisk terrorism i vÀst.

Katalonien Àr hem till en halv miljon muslimer. Detta ger Katalonien den största muslimska befolkningen i Spanien. Om Katalonien skulle uppnÄ sjÀlvstÀndighet skulle landet ha den tredje största muslimska befolkningen i vÀstra Europa, rent procentuellt, efter Frankrike och Belgien, och lÄngt före England och Tyskland.

Salafismen Àr radikal och söker att handgripligen Äterimplementera ett islamiskt rike (kalifat) genom Mellanöstern, Nordafrika och Spanien. Den sistnÀmnda ses av salafister som en muslimsk stat som mÄste Ätererövras för Islam. Mycket av Spanien styrdes av muslimska erövrare frÄn 711 till 1492, och salafister (islams fotsoldater) menar pÄ att territorierna muslimerna förlorade under den spanska reconquistan fortfarande tillhör dem, och att de har rÀtt att etablera deras styre dÀr (som tidigare nÀmnt var Katalonien endast kortvarigt en del av Al-Andalus, det arabiska namn som gavs Ät spanska territorier under muslimsk dominans).

Mycket av Kataloniens nuvarande problem Ă€r sjĂ€lvorsakat. Mer högerorienterade katalanska nationalister Ă€r helt emot all form av ”invasion”, spansk eller islamisk (som de ser mĂ„nga likheter med). Detta kan tyckas ironiskt, dĂ„ afrikanism tydligt Ă€r en del i den katalanska sjĂ€lvstĂ€ndighetsstrategin. Katalonien Ă€r ett Mekka för hippies och allehanda vĂ€nsterrörelser, och sjĂ€lvstĂ€ndighetskampen drivs till stor del av vĂ€nsterkrafter.

Katalonien ser ut att repetera samma misstag som fransmÀnnen, engelsmÀnnen, svenskarna och tyskarna gjorde för ett par decennier sedan. De tycks inte ha lÀrt sig nÄgot av sina grannar, och under tiden ökar kriminalitet, fanatism och de demokratiska institutionerna försvagas. I den politiska korrekthetens namn har det alltid funnits starka pÄtryckningar att dölja allting relaterat till islamism frÄn den offentliga opinionen. Det strös pÄ med ett tÀcke av lovord, men vad som verkligen hÀnder i Katalonien döljs medvetet. En realitet som media vill hÄlla gömd, och Àven den politiska klassen, som ocksÄ Àr ansvarig i att situationen har urartat i Barcelonas första terrordÄd.

LĂ€nkar:

http://www.agonfilosofia.es/index.php?option=com_content&view=article&id=118

http://www.catalannews.com/society-science/item/catalan-society-less-discriminatory-than-most-say-muslim-residents

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Antropologi, Historia, Kultur, Religion, SamhÀlle och har mÀrkts med etiketterna , , . BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s