Vad innebĂ€r organisk ordning?

Mark-Henson-ă‚«ă‚€-17

Det finns tvÄ generella mÀnniskotyper. De som förstÄr mÀnsklig natur, och de som förstÄr materialism och detaljer. De som förstÄr idéer och de som förstÄr teknikalitet. De som förstÄr hÄrdvara och de som förstÄr mjukvara. De som förstÄr konkret och de som förstÄr abstrakt. Civilisationens sjukdom Àr att den gjort mjukvaran till ett virus och fÄtt hÄrdvaran att stirra sig blind pÄ sig sjÀlv.

Det Ă€r viktigt att inse vi lever i ett robotaktigt system, frĂ„n topp till tĂ„, dĂ€r allt Ă€r fyrkantigt och fĂ€rdigt i förvĂ€g. Vi mĂ„ste dĂ€rför opponera oss mot formell organisation, eftersom det skapar regler som per definition innebĂ€r centraliserad makt, i motsats till vad konservatismen föresprĂ„kar, vilket Ă€r informella, partikulĂ€ra, lokaliserade styrmekanismer. Att frĂ„ngĂ„ samarbete med naturen och istĂ€llet försöka kontrollera den, innebĂ€r att komprimera mĂ€nniskan, och behandla alla som likartade sortiment som stĂ€mplas och remitteras vidare. JĂ€mlikhet sĂ€nker allas relativa vĂ€rde till en minsta gemensam nĂ€mnare, och kvar finns ingenting förutom förpackade ”mĂ€nniskor” som fĂ„r rösta.

VÄrt samhÀlle har tagit för givet att mÀnniskor av alla karaktÀrer kan formas genom externa regler och fungera som en social maskin.

Modernism Àr baserad pÄ idén att mÀnniskor Àr objekt pÄ löpande band. De skapas alla i jÀmlikt format, stÀmplas med kunskap om rÀtt och fel, förses med operativ fakta, och hanteras sedan som utbytbara delar.

För högern rĂ€cker det sĂ„ledes inte med att vilja plĂ„stra om eller fixa systemet – vi mĂ„ste vilja ha nĂ„got totalt vĂ€sensskilt. Nationalism rĂ€cker alltsĂ„ inte i sig sjĂ€lv, utan Ă€r bara ett nödvĂ€ndigt medel mot en bĂ€ttre tillvaro. Utan lokalisering och nationalism, Ă€r vi dömda att vara verktyg under en globalistisk regim som vill installera demokratins konsumistiska regelverk pĂ„ hela planeten.

Anledningen till varför vi inte kan kompromissa med vĂ€nstern (som ocksĂ„ innefattar den största delen av högern), Ă€r för att vĂ€nstern representerar reglernas religion, dĂ€r lagen involverar ordet ”alla”, vilket leder till kontroll dĂ„ det naturligt skapar en centraliserad maktstruktur.

Alla mÄste hÄlla en viss hastighet, alla papper mÄste fyllas i, alla mÄste stÄ i kö, alla mÄste certifieras osv ad infinitum. Detta dresserar oss till lydnad genom att göra folk till rÀttssÀkerhetens jÀmlikar.

Under den polerade ytan visar sig vĂ€nstern fundamentalt bestĂ„ av en ideologi, eller en förestĂ€llning att mĂ€nskliga preferenser för hur vĂ€rlden ”borde” vara Ă€r viktigare Ă€n hur vĂ€rlden fungerar. Detta formaliserades under upplysningen som idĂ©n att se vĂ€rlden antropocentriskt, sĂ„ som den uttryckte sig inom individen, istĂ€llet för en observering av naturen.

Den naturliga motpolen till föreskrifternas religion Ă€r samarbete, vilket krĂ€ver ojĂ€mlikhet, eftersom inte alla kan göra samma sak – eller aspirera pĂ„ samma sak – dvs att socialisera sig uppĂ„t pĂ„ samhĂ€llsstegen genom det absoluta fria valet. IstĂ€llet för en regel som sĂ€ger att alla mĂ€nniskor mĂ„ste göra samma sak, vilket betyder att de Ă€r jĂ€mlikt underordnade inför den centraliserade makten, betyder samarbete att alla har olika vikt. Vi gör inte alla samma sak, och har dĂ€rför ojĂ€mlika plikter och belöningar. Detta eliminerar klasskonflikt, hybris och avund.

Återkoppling Ă€r en vital del i det kooperativa systemet. Makt pĂ„minner hĂ€r om en kaskad av hierarki, betydandes att varje nivĂ„ delegerar ansvar till nivĂ„n under och intervenerar inte baserat pĂ„ metod. Varje nivĂ„ Ă€r fria agenter med tilldelade uppgifter och lĂ€mnas med fria tyglar för att göra vad som krĂ€vs genom vilken metod som Ă€n anses lĂ€mplig utefter ens omdöme. MĂ„l framför metod.

Kontroll Ä sin sida innebÀr metoder framför mÄl, och förutsÀtter att varje person anvÀnder samma metod sÄ att metoder som kan innebÀra ett hot mot statens makt filtreras bort.

Klassisk informell ordning tillkÀnnager behovet av en Äterkopplande rundgÄng av maktstrukturer. Maktens lager bestÄr av hierarkier som Àr bÄde vertikala och horisontella. Informell makt undviker regler sÄ mycket som möjligt och förlitar sig pÄ fall-till-fall-metoder som undviker normerande modeller och dÀrför kan förhandlas ojÀmlikt och specifikt, med hÀnsyn till faktorer som annars kan försummas genom ett system som vill stöpa alla i samma form.

Framtiden var bÀttre förr, och vi mÄste tillbaka till kulturstyre, med vise mÀn och respekt för Àldre och överordnade. Organiska system Àr mer flexibla och spÀnstiga Àn regler, resolutioner, lagar, förordningar, fördrag och kommandoekonomier.

Alternativhögern har blivit populĂ€r, vilket gör den öppen för entrism. Krypto-entrism sker nĂ€r förövaren Ă€r omedveten om att han Ă€r entrist. Eftersom vi alla Ă€r skolade i vĂ€nstersamhĂ€llet, Ă€r det mĂ„nga som börjar projicera sin egen ideologi pĂ„ högern, och vi blir istĂ€llet offer för individualismen vi bekĂ€mpar. Den sanna högern Ă€r en kamp mot popularitet i sig, vilket innebĂ€r att vi strĂ€var efter aristokrati — rĂ€tt man pĂ„ rĂ€tt plats. Verkligt ledarskap innebĂ€r att utöva moralisk auktoritet utan vara högfĂ€rdig och maktfullkomlig.

Vi behöver en understödjande statsmakt, inte en kontrollerande samhÀllsordning med demokratistÀmpel. Att styra pÄ rÀtt sÀtt innebÀr att slÀppa taget och ÄterfÄ verklig kontroll genom att lita pÄ naturen och mÀnniskan.

Detta innebĂ€r emellertid inte att inkludera alla mĂ€nniskor. MĂ€nniskans eviga dilemma Ă€r att alla vĂ„ra organisationer misslyckas nĂ€r de blir populĂ€ra och justeras utefter sin publik, istĂ€llet för att behĂ„lla fokus pĂ„ abstrakta mĂ„l. Detta massbeteende gĂ„r tillbaka pĂ„ mĂ€nsklig individualism; begĂ€ret att vara viktig som leder till förkastelse av hierarki och naturens mönster. Att bli god innebĂ€r att tillbakavisa en mĂ€nniskocentrerad syn pĂ„ vĂ€rlden och fokusera pĂ„ resolut realism – vilket Ă€r vad högern handlar om.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Filosofi, SamhÀlle. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s