Den enda utvÀgen

Bildresultat för deep woods

Den förhistoriska mÀnniskan var i allra högsta grad fysiskt orienterad. En pragmatiker som kunde hantverka, bygga husrum, göra upp eld, jaga, döda och försvara sig. Hon hade helt enkelt inte tid med queer-teori eller abstrakta filosofier. Hon var fokuserad pÄ vad som behövdes och rotad i verkligheten. Hon hade bara rÄd med att överleva och den som misslyckades med att korrekt bedöma verkligheten i förhÄllande till sig sjÀlv satte ofta livet till. MÀnniskan var enkelspÄrig, men direkt införstÄdd med naturens villkor och dÀrmed okorrumperbar. MÄlet helgade medlen, medan modern civilisation gjort medlen till mÄlet.

Naturen, den oorganiska, den levande omkring oss och vÄr egen natur, Àr oss en gÄng given. Det största problemet med post-industriell civilisation Àr att vi mist bÀring i moder jord och skapat en diskrepans mellan mÀnniska och natur. Vi tror att vi Àr separerade enheter som traskar omkring oberoende av vidare hÀnsyn, och har besegrat naturen.

Eftersom naturtillgÄngarna Àr Àndliga har naturen sjÀlv fÄtt ta hÀnsyn till detta dÄ den genom sin spontana utvecklingsprocess byggt upp en rikt differentierad organismvÀrld. Under stÀndiga pendlingar, med ett och annat tillfÀlligt snedsprÄng, har organismvÀrlden under utvecklingens gÄng befunnit sig i en inre balans och i balans med sina yttre förutsÀttningar. SjÀlva utvecklingsprocessens arbetsmetod med gallring genom naturligt utval garanterar detta.

MÀnniskan Àr den enda organismen som stÀllt sig utanför detta sjÀlvreglerande Äterkopplingssystem. Genom sin förmÄga till insiktsfullt handlande har hon pÄtvingat naturen sin vilja, och pressat ur den underlag för en folkökning över alla rimliga grÀnser.

NÀr vi uppfann jordbruket för ca 12 000 Är sedan blev vi mindre fysiskt och mer sinnelagsorienterade. Detta innebar att vi med boskapets trygghetsfaktor kunde utveckla vÄrt abstrakt avskilt frÄn pragmatiska spörsmÄl, vilket vidgade vÄrt kreativa sinne, men ocksÄ ökade utrymmet för felande lÀnkar. Detta spelade emellertid mindre roll i stÀdernas förutsÀgbara vrÄer, och vi kunde utöka vÄr intellektuella arsenal samt lÀtta pÄ naturliga stressfaktorer.

RĂ€tt som det var hade vi domesticerat bĂ„de naturen och oss sjĂ€lva. I takt med att vĂ„rt abstrakt bröt ny mark planerade vi avloppssystem, infrastruktur och arkitektur. Vi var dock fortfarande materiellt rotade och kunde bilda en syntes mellan idĂ© och materia som i högkulturens tidevarv ledde till storartad konst och bebyggelse. FrĂ„n en horisontal-anarkistisk samhĂ€llsordning fick vi en vertikal och kontrollerande samhĂ€llsordning — civilisation. Vi levde nu i centraliserade samhĂ€llen och symbolernas vĂ€rld. Religioner uppstod och mĂ€nniskor blev kontrollerbara subjekt. NĂ€r fler och fler lĂ€rde sig lĂ€sa och ”tĂ€nka”, gick fler och fler ocksĂ„ lĂ€ttare att kontrollera. MĂ€nniskan kom sedermera att bli mer och mer indragen i tankens vĂ€rld, och alltmer distanserad frĂ„n materiell förankring. Ett intervall skapades mellan förnimmaren och det förnimmade. Kort och gott uppfann vi kommunikativa symboler syftade att avbilda och beskriva verkligheten.

De filosofiska disciplinerna avlöste varandra, och att resonera sig till livets mening via sprĂ„k och symboler blev en allt svĂ„rare uppgift i takt med att tankens vĂ€rld expanderade, dĂ„ blotta frĂ„gan om livets mening i sig var en produkt av sprĂ„ket och symbolerna. Att förklara livets mening tycktes vara en satslogisk paradox — en skenfrĂ„gestĂ€llning, dĂ„ livets ”mening” inte fanns att hĂ€mta i tanken — eller ens i mĂ€nniskan.

VÄr civilisation mynnar ur en natur som inte introducerade oss nÄgot skriftsprÄk eller symbolism i vardagslivet vilket betydde att vi inte behövde symboler för att representera vÄr verklighet; vi hade vÄra biologiska sinnen att ta emot information trÀffsÀkert nog för att anpassa oss efter den.

Vi utvecklades inte ur symboler, de utvecklades frĂ„n oss — symboler Ă€r socialiserade och kan betyda vad som helst. Genom att observera och sedan korrelera observation med symboler i andra hand, mĂ„ste vi i bibehĂ„lla en konsensus mellan sinnen och symboler i första hand.

Med modernismens intÄg hade vi nÄtt en punkt dÄ vi helt kunde lösgöra oss frÄn de materiella diktaten till förmÄn för evig sjÀla- och sinnesvandring. Men sÄ hade vi ocksÄ givit upp transcendentala mÄl och frikopplat sinnet frÄn kroppen och materian, dÀr mÀnniskan blev alltings mÄtt. Problem uppstÄr nÀr vÄr symbolvÀrld börjar avvika frÄn den riktiga vÀrlden, vilket blev fallet nÀr den stora massan annammade rationalismen och började resonera sig bort frÄn verkligheten för att skaffa sig livsförsÀkringar och kapital genom att göra sig sjÀlva till mÄl.

Idag befinner vi oss i ett samhÀlle dÀr man inte lÀngre i egentligen mening behöver sin kropp annat Àn för sinnesintryck. Vi kan arbeta genom datorn och orientera oss genom telefonen och förflytta oss genom bilen. Allt Àr fÀrdigt i förvÀg. Man kan klara sig ett helt liv pÄ ideologisk mark. Ett beta-samhÀlle som premierar försÀljare och magnater före naturliga aristokrater och realister. Vi lever helt och hÄllet i det mentala landskapet, fastÀn vi egentligen Àr biologiska stenÄldersmÀnniskor.

Problemet Ă€r ju sĂ„ bara att vi Ă€r 7 miljarder mĂ€nniskor pĂ„ planeten som alla Ă€r övertygade ideologer. Detta innebĂ€r att massan skaffat sig sociala försĂ€kringar och tolkningsföretrĂ€den — egalitarism — och höjt kostnaden för dissidens. Eftersom massan bara kan vara en genomsnittlig representation av sakernas natur sĂ„ kan den inte har rĂ€tt mer Ă€n vad den vill ha det.

Medan vÀnstern gapar efter mer rÀttigheter för mÀnniskor och djur, sanktionerar de samtidigt det storstadsliv som förgör bÄdadera.

Om vi Àr sÄ bortkopplade frÄn naturen och lever ovanpÄ varandra i betong-koncentrationslÀger som vi kallar stÀder sÄ kan man ju rimligtvis anta att det mesta av vÄra teorier och övertygelser Àr lika lata och hybrisfyllda beskrivningar av verkligheten. En massa som lever i sina tankar och aldrig utsÀtts för fysisk prövning, som vÀgrar frysa och svettas, Àr ocksÄ en förslöad massa som inte kan uppnÄ nÄgonting verkligt substantiellt mer Àn pÄ pappret.

Vi lever i en civilisation dÀr det rÄder inflation pÄ tankar och symboler. Den enda rÀddningen Àr sÄledes att skoningslöst avprogrammera sig och omformatera sig. En extremt kall dusch Àr i sÄlunda mening mer upplysande och givande Àn en hel kurs i genusvetenskap torde kunna vara.

En fruktbar skola kan endast vara en sÄdan som utgÄr frÄn naturen. Att lÀra barn kvantitativ upprepningsmetod genom att skriva, rÀkna och lÀsa i stora klasser pÄ bÀnkar före att kommunicera och orientera sig i naturen via faderskap, Àr galenskap.

SkolgÄng bör vara kvalitativ dÀr könen utbildas avskilda frÄn varandra av sjÀlvklara och naturliga anledningar. Annars fÄr vi ett kraftlöst samhÀlle av rÀkenskaps-individer istÀllet för en armada av mÀn och kvinnor.

Tendensen inom utbildningsvĂ€sendet Ă€r likriktning och ett brett och snabbt genomflöde. Detta kan bara realiseras genom att sĂ€nka kvalitetskrav och vattna ur Ă€mnena. Priset Ă€r att vi inte odlar vĂ„r viktigaste naturresurs — folket och individen — utan spolar den och istĂ€llet premierar duktiga idioter. Om demokrati Ă€r att alla ska odlas i samma form, inte att ge var och en chans att förverkliga sina resurser och odla sin egenart, dĂ„ Ă€r demokratin inte i harmoni med det ofrĂ„nkomliga biologiska underlag den arbetar med.

Eftersom de flesta av oss Àr uppvÀxta i stÀder och har gÄtt i skolan sÄ blir alternativhögerns största utmaning att undvika sjÀlvförvÄllad entrism, dÄ vi Àr i krig mot popularitet och ideologi i sig sjÀlvt. Det betyder att vi inte behöver teorier och politiker mer Àn vad vi behöver pionjÀrer.

Det behövs en upplyst opinion grundad pÄ bred verklighetsinsikt med lÄngt perspektiv.

Och en kall dusch.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Djupekologi, Filosofi, Ideologi och har mÀrkts med etiketterna , . BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s