Den fundamentala skillnaden

liberte-egalite_fraternite

Varför behöver de som bryr sig om civilisation vara till höger? Och varför upprÀtthÄlla civilisation över huvud taget?

MĂ€nniskor Ă€r till sin natur sociala varelser. Relativt svaga och ömtĂ„liga, Ă€r vi beroende av redskap som kan ”komplicera” tillvaron till vĂ„r fördel. Som resultat existerar vi i ett symboliskt förhĂ„llande med andra mĂ€nniskor sĂ„ att vi kan specialisera vissa funktioner eller Ă„tminstone samarbeta mot gemensamma gruppmĂ„l som jakt, bygge, jordbruk och kunskap. Vi behöver civilisation.

För att vidmakthÄlla civilisation behöver mÀnniskor bibehÄlla ett sansat samhÀlle med sansade individer. Sansad i meningen verklighetsförankrad, dvs. hur vÄra ageranden utspelar sig i vÀrlden, och att vi dÀrför agerar i enlighet med vad som Ästadkommer det vi vill göra. Att avvika frÄn detta betyder att vi kommer bli orealistiska, jaga symboliska spöken, ignorera det verkliga och misslyckas.

VÀnstern bestÄr av en idé: jÀmlikhet. Denna förestÀllning skyddar individen eftersom jÀmlikhet inbegriper obligatorisk universell inklusion, eller att varje individ behÄlls inom en civilisation oavsett beteende eller produktivitet. Detta garanterar varje individ en plats vid bordet, vilket betyder att individer inte kan dö eller misslyckas pga orealistiska ageranden.

Vi förstĂ„r detta genom historien. Precis som i Aten hade vi sedermera upplysningen som gjorde gĂ€llande att ”mĂ€nniskan Ă€r alltings mĂ„tt”. Ur detta kom mĂ€nsklig sjĂ€lvbelĂ„tenhet, som slog ned idĂ©er sĂ„ som en naturlig hierarki av mĂ€nniskor vilken speglar den gudomliga vĂ€rlden eller logiken i sig. IstĂ€llet för naturlig ordning, fick vi mĂ€nsklig ordning.

Efter det Äterstod bara att omsÀtta detta i praktiken, vilket gjordes genom demokrati. Demokrati förkunnar att en dÄres röst Àr lika mycket vÀrd som ett genis röst.

Vad helst det största antalet mÀnniskor vill ha, fÄr de, vilket Àr det utilitÀra tÀnk som uppkommer nÀr folk slutar försöka hitta realistiska svar och fokuserar pÄ vad som Àr populÀrt.

Demokrati Àr den egalitÀra filosofins politiska system:

En egalitarian förordar nÄgot form av jÀmlikhet: mÀnniskor borde fÄ samma sak, eller bli behandlade jÀmlikar i nÄgon mÄn. EgalitÀra doktriner tenderar vila pÄ en grundidé att alla mÀnskliga personer Àr jÀmlika i fundamentalt vÀrde eller moralisk status. En betydande kÀlla av denna tankegÄng Àr den kristna proklameringen att Gud Àlskar alla mÀnskliga sjÀlar jÀmbördigt.

I moderna demokratiska samhĂ€llen, anvĂ€nds ofta termen ”egalitĂ€r” för att referera till ett utfall som av olika anledningar gagnar en högre grad av jĂ€mlik fördelning i inkomst och vĂ€lstĂ„nd bland mĂ€nniskor som för tillfĂ€llet existerar.

Högern Àr det som inte annammade jÀmlikhet eftersom högern föredrar en icke-mÀnsklig ordning, eller en baserad pÄ sakförhÄllanden som Àr större Àn individen, sÄ som kultur, arv, religion, vÀrderingar, naturlig ordning och hierarki. För att vara konservativ mÄste man bry sig om vÀrlden bortom sjÀlvet ur en lÀngre tidsskala Àn ett individuellt liv.

De flesta konservativa förbiser detta eftersom de Ă€r fokuserade pĂ„ individuella fascinationer — patriotism, religion, ras och ekonomi. De ser inte till den stora bilden pĂ„ lĂ„ng sikt sĂ„ som man behöver nĂ€r man designar en civilisation. De tror att vi kan ha jĂ€mlikhet plus rasmedvetenhet, eller att allt ordnas om alla ber till Jesus.

I verkligheten definieras civilisation genom dess mÄl. NÀr vi fokuserar pÄ oss sjÀlva, vilket vi gör eftersom signalerna frÄn vÄra egon och sociala grupper Àr i vÄra huvuden och Àr dÀrför starkare Àn vÄr verklighetsuppfattning, sÄ förlorar vi vÄrt egentliga mÄl och ersÀtter det med mÀnskliga mÄl. Dessa Àr till stor del symboliska, sÄ som att andra personer ska gilla oss eller en idé som Àr populÀr och verklighetsförnekande. Alternativhögern Àr i krig mot popularitet i sig sjÀlv, och mÄste dÀrför akta sig för sjÀlvförvÄllade dimridÄer och entrism.

Under upplysningsvĂ€nstern, har vĂ„r civilisation kollapsat. Vi kan bara Ă„teruppbygga den genom att överge jĂ€mlikhet och fokusera pĂ„ uppgiften om civilisation — med början i förstĂ„elsen av verkligheten i sig sjĂ€lv.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Ideologi. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s