Den fundamentala skillnaden

liberte-egalite_fraternite

Varför behöver de som bryr sig om civilisation vara till höger? Och varför upprätthålla civilisation över huvud taget?

Människor är till sin natur sociala varelser. Relativt svaga och ömtåliga, är vi beroende av redskap som kan ”komplicera” tillvaron till vår fördel. Som resultat existerar vi i ett symboliskt förhållande med andra människor så att vi kan specialisera vissa funktioner eller åtminstone samarbeta mot gemensamma gruppmål som jakt, bygge, jordbruk och kunskap. Vi behöver civilisation.

För att vidmakthålla civilisation behöver människor bibehålla ett sansat samhälle med sansade individer. Sansad i meningen verklighetsförankrad, dvs. hur våra ageranden utspelar sig i världen, och att vi därför agerar i enlighet med vad som åstadkommer det vi vill göra. Att avvika från detta betyder att vi kommer bli orealistiska, jaga symboliska spöken, ignorera det verkliga och misslyckas.

Vänstern består av en idé: jämlikhet. Denna föreställning skyddar individen eftersom jämlikhet inbegriper obligatorisk universell inklusion, eller att varje individ behålls inom en civilisation oavsett beteende eller produktivitet. Detta garanterar varje individ en plats vid bordet, vilket betyder att individer inte kan dö eller misslyckas pga orealistiska ageranden.

Vi förstår detta genom historien. Precis som i Aten hade vi sedermera upplysningen som gjorde gällande att ”människan är alltings mått”. Ur detta kom mänsklig självbelåtenhet, som slog ned idéer så som en naturlig hierarki av människor vilken speglar den gudomliga världen eller logiken i sig. Istället för naturlig ordning, fick vi mänsklig ordning.

Efter det återstod bara att omsätta detta i praktiken, vilket gjordes genom demokrati. Demokrati förkunnar att en dåres röst är lika mycket värd som ett genis röst.

Vad helst det största antalet människor vill ha, får de, vilket är det utilitära tänk som uppkommer när folk slutar försöka hitta realistiska svar och fokuserar på vad som är populärt.

Demokrati är den egalitära filosofins politiska system:

En egalitarian förordar något form av jämlikhet: människor borde få samma sak, eller bli behandlade jämlikar i någon mån. Egalitära doktriner tenderar vila på en grundidé att alla mänskliga personer är jämlika i fundamentalt värde eller moralisk status. En betydande källa av denna tankegång är den kristna proklameringen att Gud älskar alla mänskliga själar jämbördigt.

I moderna demokratiska samhällen, används ofta termen ”egalitär” för att referera till ett utfall som av olika anledningar gagnar en högre grad av jämlik fördelning i inkomst och välstånd bland människor som för tillfället existerar.

Högern är det som inte annammade jämlikhet eftersom högern föredrar en icke-mänsklig ordning, eller en baserad på sakförhållanden som är större än individen, så som kultur, arv, religion, värderingar, naturlig ordning och hierarki. För att vara konservativ måste man bry sig om världen bortom självet ur en längre tidsskala än ett individuellt liv.

De flesta konservativa förbiser detta eftersom de är fokuserade på individuella fascinationer — patriotism, religion, ras och ekonomi. De ser inte till den stora bilden på lång sikt så som man behöver när man designar en civilisation. De tror att vi kan ha jämlikhet plus rasmedvetenhet, eller att allt ordnas om alla ber till Jesus.

I verkligheten definieras civilisation genom dess mål. När vi fokuserar på oss själva, vilket vi gör eftersom signalerna från våra egon och sociala grupper är i våra huvuden och är därför starkare än vår verklighetsuppfattning, så förlorar vi vårt egentliga mål och ersätter det med mänskliga mål. Dessa är till stor del symboliska, så som att andra personer ska gilla oss eller en idé som är populär och verklighetsförnekande. Alternativhögern är i krig mot popularitet i sig själv, och måste därför akta sig för självförvållade dimridåer och entrism.

Under upplysningsvänstern, har vår civilisation kollapsat. Vi kan bara återuppbygga den genom att överge jämlikhet och fokusera på uppgiften om civilisation — med början i förståelsen av verkligheten i sig själv.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist från Uppsala. Genomskådar politik via själslig och filosofisk analys av människans natur och vår samtid. Analyserar ideologier ur ett psykologiskt perspektiv. Nås privat via bloggens kontaktformulär.
Det här inlägget postades i Ideologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s