Konsten att skita i nyheter

Bildresultat för pratkvarn

En av de stora civilisationssjukdomarna är översocialiseringen och dess påföljder i form av fjärrstyrda, hyperaktiva och andligt utmattade människor. Från lokal förankring har vi uppryckts med rötterna och tvingas förhålla oss till en global skala där vi bombarderas med utrikesnyheter allt medan vi mister kontroll över de egna incitamenten.

Förr i världen var det tabu att tala om pengar. Idag fylls nyheterna med finans- och välfärds-mani. Så länge som mänsklig högkultur existerat har vi tabubelagt den materialistiska ådran och försökt begrava den till förmån för högre ideal — filosofi, vetenskap, ideologi och konst. Nu har vi stigit in i den klaraste och mest absoluta form av materialism — pengarnas domän — som världen någonsin sett.

Journalister har banat väg för galenskapen. Journalisten är inte bara en lämmel och en apa som springer efter trender utan skapar också kultur och värderingar. Dessa billiga sladdertackor till pappersprasslare har en makaber förmåga och ett begär att fylla folkets medvetande med trivialt skräp och falskalarm. De skapar symboliska hot och avleder från seriösa och viktiga frågor. Journalisten garanterar att frågorna kring befolkningsexplosion, förorening och utrotning hamnar i små kolumner — där börsnyheter brukade stå.

Effekten blir att människors tankar klustras kring trivialt nonsens. Vi bombarderas med reklam och ”nyheter” samtidigt som vi förväntas tycka synd om flyktingar och tro på demokrati. Ironin och absurditeten i det hela är att människor inte är anpassade till att göra hela världen till sin angelägenhet, utan snarare är anpassade efter att finna sig i små grupper och göra en sak i taget. Ändå förväntas vi vara multitaskande och supersociala allvetare som hänger med i svängarna och vet allt som pågår på börsen, i Syrien och i vita huset.

Vårt medvetande har riktats utåt och vi försöker förstå världen när vi inte löst våra egna knutar och fastnat i mänsklig hybris. Liberalen har blivit så öppensinnad att både förnuftet och själen runnit ut, och endast lämnar kvar skalet. Följaktligen blir vi till stimulansstyrda och memorerande primater utan moralisk och intellektuell integritet.

Detta skapar en bisarr offentlig sfär med ett låtsastillstånd där folk förväntas tycka synd om alla som dör i krig och naturkatastrofer, när vi i själva verket inte kan eller mår bra av att relatera till ett så pass brett spektrum. Nyheterna matar oss med bröd och skådespel i form av onödig information och skrämselpropaganda vilket rycker oss ur vårt naturliga tillstånd in i kognitiv dissonans, varefter vi ställer oss på givvakt i mänskliga rättigheters namn. På detta sätt skapas en neurotisk befolkning, där vettskrämda pensionärer spenderar sina sista dagar vid dumburkens ”public service”-propaganda.

Denna ”public service” riktar våra blickar utåt istället för inåt, så att vi blir förvirrade och rotlösa knektar som tappar den inre kompassen.

Svensken har kunnat traska runt i skog och mark med altruism och universalism i sinnet i tiotusentals år, helt obekymrad om allvarlig gruppkonkurrens, eftersom det inte funnits särskilt många främmande folkslag med en helt annan moral i trakterna. Den allvarliga konkurrensen har främst varit mellan människa och natur, med vissa grann- och by-fejder. Istiden innebar att naturen gjorde oss till universalaltruister där människan skulle ”enas gentemot väder och vind”. I dagens läge har detta sinnelag lett till en missriktad altruism som i  det extroverta människofientliga globalistsamhället istället blir ett recept för självförnekelse.

I Guds namn bör vi kasta ut TVn, sluta kolla på nyheter och begränsa informationsupptaget markant till sådant som endast gynnar oss praktiskt och intellektuellt. Att bli bra på en sak istället för att kunna lite av allt.

Ju mer vi isolerar oss från massmedia och bygger upp vår värdighet och integritet desto bättre. Vi måste tillbaka till det västenliga, till naturen och utgå från realiteten istället för att dras med i demokratins informationssamhälle.

Internet var bättre när det var en depå för forskning och skrivande, istället för ett socialt nyhetsflöde med fixering i nuet. Det bästa sättet att dölja problem är att överskölja dem med distraktionsmoment, så att stat och industri kan utnyttja detta för sina egna ändamål.

Ett samhälle med lydiga stjärtgossar och korvstoppning av information är inte ett upplyst samhälle: ett upplyst samhälle är en realistisk befolkning som är sann mot sig själv och mot andra.

Tillbaka till gräsrötterna.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist från Uppsala. Genomskådar politik via själslig och filosofisk analys av människans natur och vår samtid. Analyserar ideologier ur ett psykologiskt perspektiv. Nås privat via bloggens kontaktformulär.
Det här inlägget postades i Djupekologi, Kultur, Psykologi, Satir. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s