Konsten att skita i nyheter

Bildresultat för pratkvarn

En av de stora civilisationssjukdomarna Àr översocialiseringen och dess pÄföljder i form av fjÀrrstyrda, hyperaktiva och andligt utmattade mÀnniskor. FrÄn lokal förankring har vi uppryckts med rötterna och tvingas förhÄlla oss till en global skala dÀr vi bombarderas med utrikesnyheter allt medan vi mister kontroll över de egna incitamenten.

Förr i vĂ€rlden var det tabu att tala om pengar. Idag fylls nyheterna med finans- och vĂ€lfĂ€rds-mani. SĂ„ lĂ€nge som mĂ€nsklig högkultur existerat har vi tabubelagt den materialistiska Ă„dran och försökt begrava den till förmĂ„n för högre ideal — filosofi, vetenskap, ideologi och konst. Nu har vi stigit in i den klaraste och mest absoluta form av materialism — pengarnas domĂ€n — som vĂ€rlden nĂ„gonsin sett.

Journalister har banat vĂ€g för galenskapen. Journalisten Ă€r inte bara en lĂ€mmel och en apa som springer efter trender utan skapar ocksĂ„ kultur och vĂ€rderingar. Dessa billiga sladdertackor till pappersprasslare har en makaber förmĂ„ga och ett begĂ€r att fylla folkets medvetande med trivialt skrĂ€p och falskalarm. De skapar symboliska hot och avleder frĂ„n seriösa och viktiga frĂ„gor. Journalisten garanterar att frĂ„gorna kring befolkningsexplosion, förorening och utrotning hamnar i smĂ„ kolumner — dĂ€r börsnyheter brukade stĂ„.

Effekten blir att mĂ€nniskors tankar klustras kring trivialt nonsens. Vi bombarderas med reklam och ”nyheter” samtidigt som vi förvĂ€ntas tycka synd om flyktingar och tro pĂ„ demokrati. Ironin och absurditeten i det hela Ă€r att mĂ€nniskor inte Ă€r anpassade till att göra hela vĂ€rlden till sin angelĂ€genhet, utan snarare Ă€r anpassade efter att finna sig i smĂ„ grupper och göra en sak i taget. ÄndĂ„ förvĂ€ntas vi vara multitaskande och supersociala allvetare som hĂ€nger med i svĂ€ngarna och vet allt som pĂ„gĂ„r pĂ„ börsen, i Syrien och i vita huset.

VÄrt medvetande har riktats utÄt och vi försöker förstÄ vÀrlden nÀr vi inte löst vÄra egna knutar och fastnat i mÀnsklig hybris. Liberalen har blivit sÄ öppensinnad att bÄde förnuftet och sjÀlen runnit ut, och endast lÀmnar kvar skalet. Följaktligen blir vi till stimulansstyrda och memorerande primater utan moralisk och intellektuell integritet.

Detta skapar en bisarr offentlig sfĂ€r med ett lĂ„tsastillstĂ„nd dĂ€r folk förvĂ€ntas tycka synd om alla som dör i krig och naturkatastrofer, nĂ€r vi i sjĂ€lva verket inte kan eller mĂ„r bra av att relatera till ett sĂ„ pass brett spektrum. Nyheterna matar oss med bröd och skĂ„despel i form av onödig information och skrĂ€mselpropaganda vilket rycker oss ur vĂ„rt naturliga tillstĂ„nd in i kognitiv dissonans, varefter vi stĂ€ller oss pĂ„ givvakt i mĂ€nskliga rĂ€ttigheters namn. PĂ„ detta sĂ€tt skapas en neurotisk befolkning, dĂ€r vettskrĂ€mda pensionĂ€rer spenderar sina sista dagar vid dumburkens ”public service”-propaganda.

Denna ”public service” riktar vĂ„ra blickar utĂ„t istĂ€llet för inĂ„t, sĂ„ att vi blir förvirrade och rotlösa knektar som tappar den inre kompassen.

Svensken har kunnat traska runt i skog och mark med altruism och universalism i sinnet i tiotusentals Ă„r, helt obekymrad om allvarlig gruppkonkurrens, eftersom det inte funnits sĂ€rskilt mĂ„nga frĂ€mmande folkslag med en helt annan moral i trakterna. Den allvarliga konkurrensen har frĂ€mst varit mellan mĂ€nniska och natur, med vissa grann- och by-fejder. Istiden innebar att naturen gjorde oss till universalaltruister dĂ€r mĂ€nniskan skulle ”enas gentemot vĂ€der och vind”. I dagens lĂ€ge har detta sinnelag lett till en missriktad altruism som i  det extroverta mĂ€nniskofientliga globalistsamhĂ€llet istĂ€llet blir ett recept för sjĂ€lvförnekelse.

I Guds namn bör vi kasta ut TVn, sluta kolla pÄ nyheter och begrÀnsa informationsupptaget markant till sÄdant som endast gynnar oss praktiskt och intellektuellt. Att bli bra pÄ en sak istÀllet för att kunna lite av allt.

Ju mer vi isolerar oss frÄn massmedia och bygger upp vÄr vÀrdighet och integritet desto bÀttre. Vi mÄste tillbaka till det vÀstenliga, till naturen och utgÄ frÄn realiteten istÀllet för att dras med i demokratins informationssamhÀlle.

Internet var bÀttre nÀr det var en depÄ för forskning och skrivande, istÀllet för ett socialt nyhetsflöde med fixering i nuet. Det bÀsta sÀttet att dölja problem Àr att överskölja dem med distraktionsmoment, sÄ att stat och industri kan utnyttja detta för sina egna ÀndamÄl.

Ett samhÀlle med lydiga stjÀrtgossar och korvstoppning av information Àr inte ett upplyst samhÀlle: ett upplyst samhÀlle Àr en realistisk befolkning som Àr sann mot sig sjÀlv och mot andra.

Tillbaka till grÀsrötterna.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Djupekologi, Kultur, Psykologi, Satir. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s