Nationens- och den personliga integritetens förfall

1984_Branding

Hur kommer det sig att George Orwell och Ayn Rand har grönt ljus hos etablissemanget och Äterfinns pÄ bokhyllorna? Deras böcker cementerar vÄr misstro mot 1900-talets diktaturer men utgör i samma veva en avledningsmanöver som lurar oss att tro att demokratin och marknaden lett till vÄr frihet. Högeroppositionen blir dÀrmed tagen i flanken och avgrÀnsad till att omfatta liberalism, försvar och patriotism som samhÀllets hörnstenar, samtidigt som massan inverterat Orwells budskap och anvÀnt 1984 som en instruktionsmanual för sin egen trÀlbindning.

Vi lever i exponeringens tidsÄlder och tvingas navigera i det översocialiserade samhÀllets sjösjuka. Grundfelet ligger i att vi gjort individen till den centrala delen i samhÀllet och dÀrmed upphÀvt personlig integritet till förmÄn för personlig politik, istÀllet för att behÄlla den personliga integriteten och göra folket till politisk angelÀgenhet. Identitet blir istÀllet uttrycket för temporÀra preferenser medan varaktig identitet raderas. Traditionen kommodifieras och kommer endast till sporadiska uttryck i symboliska reklam-sammanhang.

De urbaniserade ungkarlarna uppför sig inte lĂ€ngre med traditionell fason, och har annammat feminina beteendemönster. Skvaller, mobiltelefoneri och söta drinkar har ersatt whiskeyn, tobaken och varsamheten. HĂ„rfönen har ersatt hatten och spegelbilden har blivit den personliga mĂ„ttstocken vilket hĂ€mmar sjĂ€lvdistansen som i vanliga fall fĂ„r oss att inse vĂ„ra begrĂ€nsningar och felsteg — men som nu ersĂ€tts med stadsvandrande fĂ„ntrattar till muskelknuttar.

Ensamtid Ă€r inte lĂ€ngre en prioritet, och nĂ€r stadsnisse vĂ€l tvingas spendera en stund i Guds tystnad tycks hen gnagas av en nervositet som fĂ„r henom att retirera in i smarttelefonen. Konstant uppkoppling ersĂ€tter avkoppling och blir bedövningspreparatet som stĂ€nger ute tystnadens pĂ„trĂ€ngade evighet som skvallrar om att hela tillvaron kanske Ă€r uppbyggd pĂ„ falska grundvalar. Att tĂ€ppa till naturens pĂ„bud med ideologiska skygglappar, trendriktig identitet och hyperaktivitet i ett försök att kontrollera livets ovissa aspekter Ă€r en brĂ€cklig sits – ty det man sĂ„r fĂ„r man skörda.

Smarttelefoner har förÀndrat vÄra liv drastiskt, till den grad att vi Àr uppkopplade och tillgÀngliga dygnet runt. Beaktar man detta inser man att det Àr osunt. Vi mÄste ge oss sjÀlva tid att smÀlta informationsupptaget och integrera processen i det verkliga livet. Facebook har över en miljard aktiva anvÀndare, och deras digitala imperium Àr det största sociala experimentet sedan bibeln nÄdde Europa.

Facebook har banat vĂ€g för liksinnighet och ett urholkande av integriteten – och har förvandlat mĂ€nniskan till ett multitaskande djur. Ett socialt ingenjörsskap som blivit till en kontrollapparat av det mĂ€nskliga psyket. Staten vill skenheligt förse oss med övervakning eftersom det gröper ur vĂ„r integritet Ă€n mer samtidigt som vi konsumerar sĂ€kerhetsprodukter. PannkaksstĂ€dernas utstrĂ€ckta plattformighet slĂ€tar ut den privata sfĂ€ren och gör oss till statens fjĂ€rrstyrda komponenter.

Fördelen med sociala medier Àr att man kan skapa en personlig plattform och dela idéer pÄ det horistontella planet, men precis som med allt som Àr tillgÀngligt för masskonsumtion, urvattnas det till den minsta gemensamma nÀmnaren, och urartar i masspsykos.

Tystnaden viskar emellertid om att det ligger nÄgonting ruttet över fenomenet att exponera sig sjÀlv och sina nÀra i uppmÀrksamhetssyfte pÄ reguljÀr basis. MÀnniskan Àr ett socialt djur, men konstant begÀr efter extern validering Àr ofta synonymt med en undermedveten andefattigdom. Det inre sjÀlvbedrÀgeriet tycks emellertid nödvÀndigt för att hÄlla uppe fasaden om det mÄngkulturella samhÀllet dÀr folkets sfÀr upplöses för det artificiella maskeradsamhÀllet dÀr kulturkrockar blir vardagsmat.

DĂ„ det gemensamma inte lĂ€ngre existerar, drar den alienerade medborgaren hellre sig tillbaka i den personliga sfĂ€rens kokong och telefonlandskap — och t.o.m. joggingturen mĂ„ste förseglas med hörlurar och distraktion.

Att vĂ€rna integriteten handlar om att skydda sin inre kĂ€rna; att hĂ„lla den kraften inom sig sjĂ€lv och familjen istĂ€llet för att lĂ€cka som ett sĂ„ll. DĂ„ stĂ„r vi starkare i vinden, och man blir nĂ„gonting istĂ€llet för att vara ”allting” vilket Ă€r synonymt med ”ingenting”. Ett vĂ€rnande om nationens integritet förutsĂ€tter och vĂ€xer ur vĂ€rnandet om det privatas okrĂ€nkbara faciliteter — som i mĂ„ngkulturens spĂ„r mĂ„ste dikteras av förmyndarstaten vars lĂ„nga arm gör intrĂ„ng pĂ„ hemfriden med hemlĂ€xor och jĂ€mstĂ€lld förĂ€ldraförsĂ€kring.

Först nĂ€r vi förstĂ„tt vikten av integritet kan vi etablera det psykologiska rum som inifrĂ„n och utĂ„t expanderas till ett skyddande hölje över nationens intressen. SĂ„ som Norden var förr — glesbefolkat och oigenomtrĂ€nligt, oantastligt och icke förhandlingsbart. Anpassat efter den introverta nordiska mĂ€nniskotypen.

Digital masskommunikation tycks ha den motsatta effekten, och gröper ur vÄr ande samt kastar ut folksjÀlen pÄ den globala marknadsplatsen dÀr den följaktligen evaporeras och sÀljs ut för brödsmulor. Den digitala kommunikationen alternerar vÄra sinnen mer Àn vad vi förnimmar i stormens öga. Teknologi Àr ett neutralt verktyg men saknar man inre kompass och yttre moralstadgar dras man lÀtt med i det svarta hÄl som utgör tekno-kosmos.

Folk tycks inte inse att de avbryter den rytmiska cykeln och det momentum som tillgodogörs av interaktion i det verkliga livet. Teknologi fĂ„r det att se ut som att vi ”sparar tid”, nĂ€r vi i sjĂ€lva verket komprimerar den vilket resulterar i en förlust av det invĂ€ndiga andrummet. Konceptet om linjĂ€r tid Ă€r förvanskligt och misstolkas av hedonister som blandar ihop kvalitetstid med tidens kvantitet. Att inte ens kunna Ă„ka till sommarstugan och koppla av utan att koppla upp sig pĂ„ nĂ€tet och göra sig tillgĂ€nglig visar att man givit upp all form av integritet och möjlighet till avskildhet i naturen.

I ett samhĂ€lle fyllt med tillgjorda individer som försöker kompensera sin brist pĂ„ spirituell och kulturell vitalitet med mĂ€tbara ytliga prestationer blir facebookbekrĂ€ftelse givetvis den ultimata kĂ€llan till omedelbar tillfredsstĂ€llelse. Patologiska tendenser visar upp sig, och godhetsriddare delar meddelanden om ”fred” och ”kĂ€rlek” för att visa att de Ă€r trogna förkĂ€mpar av den moderna storstaden. Narcissismens tidsĂ„lder skapar ett behov för mĂ€nniskor att demonstrera hur goda och humanitĂ€ra de Ă€r i deras ansprĂ„k pĂ„ tungviktstiteln i toleranskunskap.

Oddsen kring de lÄngsiktiga effekterna av teknologiskt missbruk ser inte ut att stÄ till mÀnniskans fördel. I ett bÀttre samhÀlle bör teknologin vara restriktiv till de lÀmpligast bemedlade och inte medel för masskonsumtion med pÄföljande hönsgÄrd.

NÀr vi framskrider i den progressiva teknologins vÀrld bör vi göra det med sats i traditionens visdom som vÄr sÀkerhetslina och eviga lÀnk till naturen.

Genom integriteten bygger vi vÄra barriÀrer, och skapar goda grannar.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i PopulÀrkultur, Psykologi, Satir. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s