Kulturrelativist? Javisst!

boas

Postmodernismens infiltrering av humanioravetenskapen och framförallt kidnappningen av kulturantropologin har bidragit till ett av vår tids kanske största missförstånd och otrevligaste begreppsförvirring — kulturrelativismen har gått från en oskyldig metodologi till att bli intellekthämmande universalism och kontra-analytiskt moralrelativiserande. Hos de mer verklighetstrogna är kulturrelativism därför nu mer ett pejorativ, vilket bidrar till ytterligare begreppsförvanskning.

Begreppets ursprungsbetydelse konnoterar dock något helt annat.

Antropologin präglades länge av en etnocentrisk imperialism som menade på att allt som inte var västerländskt var att betrakta som både barbariskt och objektivt fel. Franz Boas motsatte sig denna tendens och utvecklade därför kulturrelativismen – en metodologisk utgångspunkt som implicerar att varje kultur är resultatet av en unik historisk kontext och att mänskligt beteende är en produkt av sin kultur. Med detta som utgångspunkt kan etnografen observera människans beteende och utefter detta förstå och förklara hennes kultur. Boas menade vidare att varje kultur i egenskap av att vara unik också har ett lika stort existensberättigande.

I sin sanna boasianska bemärkelse gör begreppet alltså överhuvudtaget inga moraliska utvärderingar av kulturella praktiker utan ämnar enbart förklara kulturens ifråga emiska (interna) logik.

De marxistinfekterade intresseparasiterna som utförde den långa marschen genom institutionerna lade byggstenarna för den postmodernistiska tankegalla som senare kom att förvandla kulturrelativismen till en fundamentalistisk karikatyr av sitt sanna jag. Något som mynnade ut i ett slags intellektuell lättja och patologiskt universalistisk och icke-analytisk moralrelativism.

Kidnappningen av kulturrelativismen innebär att den inte längre betraktar tanken som en produkt av verkligheten, utan verkligheten som en produkt av tanken. Detta försätter etnografen i en sits där han inte längre kan observera kulturer eftersom subjektivitet står över verklighet – exempelvis kan en svensk aldrig förstå en beduins beteende, tyngdlagen existerar enbart i samhällen som anammat newtoniansk teori och en hund upphör vara en hund i samhällen med annorlunda klassifikationssystem. Den boasianska tanken om ett utifrån-och-in-perspektiv är totalt eliminerat och allehanda skadliga fenomen som könsstympning och nekrofili är immuna mot kritik.

Denna nya och fundamentalistiska vantolkning bidrar inte till någon som helst intellektuell substans och tjänar enbart till att skada antropologin som akademisk disciplin.

Ironiskt nog står all form av moralrelativism som totalt bortblåst när den postmodernistiska (självutnämnde) kulturrelativisten ska studera slaveri, kolonialism, rasism och ”högerrörelser”; plötsligt är emisk analys och moralisk utvärdering av kultur acceptabelt och det står klart att vad som än kan kopplas till dessa fenomen är att betrakta som objektivt ont.

Detta är inte kulturrelativism.

Det är viktigt att slå ett slag för den sanna kulturrelativismen eftersom denna erkänner varje kulturs rätt att existera i sin egen kontext och därmed motsätter sig obsceniteter och postmodern idioti som universalism, globalism, imperialism och öppna gränser. Boas främste elev, Ruth Benedict uttryckte sig på följande:

Syftet med antropologi [kulturrelativism]är att göra världen säker för mänskliga skillnader.

Kulturrelativist? Javisst!

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk läggning som skådar rådande samhällsordning ur frihetligt perspektiv.
Det här inlägget postades i Antropologi, Filosofi, Kultur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kulturrelativist? Javisst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s