Kulturrelativist? Javisst!

boas

Postmodernismens infiltrering av humanioravetenskapen och framförallt kidnappningen av kulturantropologin har bidragit till ett av vĂ„r tids kanske största missförstĂ„nd och otrevligaste begreppsförvirring — kulturrelativismen har gĂ„tt frĂ„n en oskyldig metodologi till att bli intellekthĂ€mmande universalism och kontra-analytiskt moralrelativiserande. Hos de mer verklighetstrogna Ă€r kulturrelativism dĂ€rför nu mer ett pejorativ, vilket bidrar till ytterligare begreppsförvanskning.

Begreppets ursprungsbetydelse konnoterar dock nÄgot helt annat.

Antropologin prĂ€glades lĂ€nge av en etnocentrisk imperialism som menade pĂ„ att allt som inte var vĂ€sterlĂ€ndskt var att betrakta som bĂ„de barbariskt och objektivt fel. Franz Boas motsatte sig denna tendens och utvecklade dĂ€rför kulturrelativismen – en metodologisk utgĂ„ngspunkt som implicerar att varje kultur Ă€r resultatet av en unik historisk kontext och att mĂ€nskligt beteende Ă€r en produkt av sin kultur. Med detta som utgĂ„ngspunkt kan etnografen observera mĂ€nniskans beteende och utefter detta förstĂ„ och förklara hennes kultur. Boas menade vidare att varje kultur i egenskap av att vara unik ocksĂ„ har ett lika stort existensberĂ€ttigande.

I sin sanna boasianska bemÀrkelse gör begreppet alltsÄ överhuvudtaget inga moraliska utvÀrderingar av kulturella praktiker utan Àmnar enbart förklara kulturens ifrÄga emiska (interna) logik.

De marxistinfekterade intresseparasiterna som utförde den lÄnga marschen genom institutionerna lade byggstenarna för den postmodernistiska tankegalla som senare kom att förvandla kulturrelativismen till en fundamentalistisk karikatyr av sitt sanna jag. NÄgot som mynnade ut i ett slags intellektuell lÀttja och patologiskt universalistisk och icke-analytisk moralrelativism.

Kidnappningen av kulturrelativismen innebĂ€r att den inte lĂ€ngre betraktar tanken som en produkt av verkligheten, utan verkligheten som en produkt av tanken. Detta försĂ€tter etnografen i en sits dĂ€r han inte lĂ€ngre kan observera kulturer eftersom subjektivitet stĂ„r över verklighet – exempelvis kan en svensk aldrig förstĂ„ en beduins beteende, tyngdlagen existerar enbart i samhĂ€llen som anammat newtoniansk teori och en hund upphör vara en hund i samhĂ€llen med annorlunda klassifikationssystem. Den boasianska tanken om ett utifrĂ„n-och-in-perspektiv Ă€r totalt eliminerat och allehanda skadliga fenomen som könsstympning och nekrofili Ă€r immuna mot kritik.

Denna nya och fundamentalistiska vantolkning bidrar inte till nÄgon som helst intellektuell substans och tjÀnar enbart till att skada antropologin som akademisk disciplin.

Ironiskt nog stĂ„r all form av moralrelativism som totalt bortblĂ„st nĂ€r den postmodernistiska (sjĂ€lvutnĂ€mnde) kulturrelativisten ska studera slaveri, kolonialism, rasism och ”högerrörelser”; plötsligt Ă€r emisk analys och moralisk utvĂ€rdering av kultur acceptabelt och det stĂ„r klart att vad som Ă€n kan kopplas till dessa fenomen Ă€r att betrakta som objektivt ont.

Detta Àr inte kulturrelativism.

Det Àr viktigt att slÄ ett slag för den sanna kulturrelativismen eftersom denna erkÀnner varje kulturs rÀtt att existera i sin egen kontext och dÀrmed motsÀtter sig obsceniteter och postmodern idioti som universalism, globalism, imperialism och öppna grÀnser. Boas frÀmste elev, Ruth Benedict uttryckte sig pÄ följande:

Syftet med antropologi [kulturrelativism]Àr att göra vÀrlden sÀker för mÀnskliga skillnader.

Kulturrelativist? Javisst!

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk lÀggning som skÄdar rÄdande samhÀllsordning ur frihetligt perspektiv.
Det hÀr inlÀgget postades i Antropologi, Filosofi, Kultur. BokmÀrk permalÀnken.

En kommentar till Kulturrelativist? Javisst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s