Venezuela – Socialism i sitt esse

socialism-venezuela

Socialism Ă€r inte en ekonomisk idė, det Ă€r en ekonomisk vanförestĂ€llning som bygger pĂ„ naiv förnekelse av konsumentpreferens och ett djuprotat förakt för Ă€ganderĂ€tt. Var Ă€n i vĂ€rlden socialismen implementerats har den alltid givit samma resultat – svĂ€lt, fattigdom och misĂ€r. Det Ă€r sĂ„ledes felaktigt att omnĂ€mna historiens socialistexperiment som ”socialistiska misslyckanden” dĂ„ de alla, med allt ifrĂ„n Stalins Sovjetunionen till Kim Jong-Uns Nordkorea, Ă€r att betrakta som socialistiska triumfer – Alla Ă€r direkta spegelbilder av dess sanna natur och visar precis hur roligt det Ă€r med socialism.

Socialismens senaste labbrÄtta, Venezuela Àr inget undantag. DÀr har omfattande regleringar, stringent nationalisering av industrier, huvudlösa priskontroller och andra socialistiska tankegods förvandlat vad som en gÄng var regionens mest vÀlmÄende land till en livslevande zombiefilm. Utanför snabbköpen köar svÀltande venezuelaner i timmar för att köpa varor som inte finns och pÄ gatorna jagar somliga hundar duvor för att stilla hungern. Kriminaliteten Àr skyhög, kannibalismen frodas och landet bedöms av mÄnga som planetens otryggaste plats.

Venezuela har en av vÀrldens största oljereserver och har perfekta klimatförutsÀttningar för att producera högt eftertraktade gods som exempelvis kaffe, men trots detta kan man varken producera olja eller kaffe och befinner sig i absolut beroendestÀllning av importer. En tragisk bild som Àr ett klockrent portrÀtt av det klassiska skÀmtet att ett socialistisk Sahara skulle lida av ökenbrist.

20150118_venz1

Det gÄr inte att trolla bort marknadens mekanismer. Den dynamiska relationen mellan konsument och producent talar bÄde om vad som ska produceras, i hur stor mÀngd och vad det ska kosta. En utomstÄende kraft kan aldrig varken förutspÄ eller diktera denna interaktion och det Àr just dÀrför planekonomiska mirakelkurer som priskontroller och nationalisering alltid slutar i total samhÀllskollaps. Med dessa verktyg förstörs den naturliga relationen mellan konsument och producent samtidigt som incitamenten att arbeta suddas ut vilket resulterar i en situation av brist pÄ varor och tjÀnster som senare mynnar ut i fattigdom, svÀlt, vÄld och otrygghet.

All empiri pekar mot att det rĂ„der en oundviklig korrelation mellan grad av socialism och grad av elĂ€nde – PĂ„ Herritage Foundations lista över Free Economy Index kvalar Venezuela in sig pĂ„ plats 179 av 180, bara Nordkorea (universums sĂ€msta land) har sĂ€mre siffror. JĂ€mförelsevis kan vi se att Sydamerikas mest vĂ€lmĂ„ende land, Chile befinner sig pĂ„ en tionde plats.

Socialismen har gjort det igen och det rÄder ingen som helst tvivel om att det enda som kan rÀdda landet Àr omfattande marknadsliberalisering.

quote-the-problem-with-socialism-is-that-you-eventually-run-out-of-other-peoples-money-margaret-thatcher-29-24-90

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk lÀggning som skÄdar rÄdande samhÀllsordning ur frihetligt perspektiv.
Det hÀr inlÀgget postades i Ekonomi, Ideologi, Nyheter, Politik. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s