Venezuela – Socialism i sitt esse

socialism-venezuela

Socialism är inte en ekonomisk idė, det är en ekonomisk vanföreställning som bygger på naiv förnekelse av konsumentpreferens och ett djuprotat förakt för äganderätt. Var än i världen socialismen implementerats har den alltid givit samma resultat – svält, fattigdom och misär. Det är således felaktigt att omnämna historiens socialistexperiment som ”socialistiska misslyckanden” då de alla, med allt ifrån Stalins Sovjetunionen till Kim Jong-Uns Nordkorea, är att betrakta som socialistiska triumfer – Alla är direkta spegelbilder av dess sanna natur och visar precis hur roligt det är med socialism.

Socialismens senaste labbråtta, Venezuela är inget undantag. Där har omfattande regleringar, stringent nationalisering av industrier, huvudlösa priskontroller och andra socialistiska tankegods förvandlat vad som en gång var regionens mest välmående land till en livslevande zombiefilm. Utanför snabbköpen köar svältande venezuelaner i timmar för att köpa varor som inte finns och på gatorna jagar somliga hundar duvor för att stilla hungern. Kriminaliteten är skyhög, kannibalismen frodas och landet bedöms av många som planetens otryggaste plats.

Venezuela har en av världens största oljereserver och har perfekta klimatförutsättningar för att producera högt eftertraktade gods som exempelvis kaffe, men trots detta kan man varken producera olja eller kaffe och befinner sig i absolut beroendeställning av importer. En tragisk bild som är ett klockrent porträtt av det klassiska skämtet att ett socialistisk Sahara skulle lida av ökenbrist.

20150118_venz1

Det går inte att trolla bort marknadens mekanismer. Den dynamiska relationen mellan konsument och producent talar både om vad som ska produceras, i hur stor mängd och vad det ska kosta. En utomstående kraft kan aldrig varken förutspå eller diktera denna interaktion och det är just därför planekonomiska mirakelkurer som priskontroller och nationalisering alltid slutar i total samhällskollaps. Med dessa verktyg förstörs den naturliga relationen mellan konsument och producent samtidigt som incitamenten att arbeta suddas ut vilket resulterar i en situation av brist på varor och tjänster som senare mynnar ut i fattigdom, svält, våld och otrygghet.

All empiri pekar mot att det råder en oundviklig korrelation mellan grad av socialism och grad av elände – På Herritage Foundations lista över Free Economy Index kvalar Venezuela in sig på plats 179 av 180, bara Nordkorea (universums sämsta land) har sämre siffror. Jämförelsevis kan vi se att Sydamerikas mest välmående land, Chile befinner sig på en tionde plats.

Socialismen har gjort det igen och det råder ingen som helst tvivel om att det enda som kan rädda landet är omfattande marknadsliberalisering.

quote-the-problem-with-socialism-is-that-you-eventually-run-out-of-other-peoples-money-margaret-thatcher-29-24-90

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk läggning som skådar rådande samhällsordning ur frihetligt perspektiv.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Ideologi, Nyheter, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s