MĂ„ngkulturens avigsidor

669

VĂ€nstern har lĂ€nge försökt sĂ€lja in oss i bluffen om att globalisering och mĂ„ngkultur Ă€r vackra och efterstrĂ€vansvĂ€rda ideal. Detta Ă€r en sanning med modifikation eftersom det sker pĂ„ dunkla premisser. Post WWII infördes den nya totalitĂ€ra vĂ€rld$ordningenℱ med snabb teknologisk utveckling, ohĂ€mmade migrationsmönster och sedermera en omedelbart uppkopplad vĂ€rld. Detta ledde till upplevda besparingar i tid och rum, men faktiska bakslag.

Relativt sett lever vi fortfarande i startgroparna av globaliseringen, och konsekvenserna tycks bara bli vÀrre och vÀrre. Anatomiskt moderna mÀnniskor uppkom för ca. 200 000 Är sedan, och biologiskt sett Àr vi fortfarande stenÄldersmÀnniskor som inte Àr anpassade till modernt storstadsliv, mer Àn vad vi lÄtsas vara det.

MÀnniskans historiska migrationsmönster pÄgick under Ärtusenden och gav sakta upphov till genetiska mutationer och distinkta kulturer. Alla kulturer Àr resultat av tusentals Är av anpassning i separata miljöer.

Modern teknologi har urartat i en skala som mÀnniskor inte Àr utvecklade för att hantera. Fram till ungefÀr hundra Är sedan behövde mÀnniskor endast relatera till nÄgra hundra mÀnniskor inom en radie av ett par hundra kilometer. Nu nÀr den skalan Àr global skapar det Ängest och hysteri.

MÀnniskor har utvecklats för att tillhöra lokala grupper som delar samma grundlÀggande vÀrderingar. Teknologin har skapat global konkurrens och begÀr som inte kan tillfredsstÀllas lokalt. Den stora tragedin Àr att folk suktar efter nationalism, men lockas av globaliseringens frukter.

Aldrig tidigare har sĂ„ mĂ„nga mĂ€nniskor frĂ„n en distinkt kultur migrerat/flyttat till en annan sĂ„ fort som idag. Vi antar att detta Ă€r en önskvĂ€rd utveckling eftersom ”alla Ă€r mĂ€nniskor” och det passar vĂ„ra individuella bekvĂ€mlighetsmönster. Varför vara emot globalisering nĂ€r man kan ta flyget till Australien, bli tigerfadder, Ă€ta kinamat och vĂ€lkomna flyktingar med öppna armar?

Detta mÀnnisko-centrerade perspektiv ser bara till selektiva, ytliga effekter och inte samlade konsekvenser, och leder dÀrmed till falska slutledningar. Om vi istÀllet bedömer situationen frÄn en biocentrisk synvinkel, kan vi se att varken planeten eller mÀnniskor mÄr bra av globalisering, fri rörlighet och fri individualism. Att flyga Àr det miljömÀssigt mest destruktiva transportmedlet, och massimmigration leder till massiv miljö- och kultur-förstörelse. Det sÀger sig sjÀlvt att miljön knappast mÄr bra av att miljontals mÀnniskor vill komma till en vÀsterlÀndsk civilisation som redan gÄr pÄ knÀna tack vare sin egen miljöförstörande livsstil.

NĂ€r man tar av sig de humanistiska glasögonen framstĂ„r plötsligt verkligheten i ett annorlunda ljus. Det Ă€r som om man observerar livet i sig, istĂ€llet för att observera tillvaron som en utstrĂ€ckning av sjĂ€lvet och mĂ€nskligheten. En holistisk vĂ€rldssyn uppstĂ„r, dĂ€r mĂ€nniskor Ă€r organiska komponenter i ett komplext ekosystem i en tunn biosfĂ€r dĂ€r en osynlig kraft kallad evolution stĂ€ndigt strĂ€var efter nya höjder — Ă€nda tills mĂ€nniskan kom i vĂ€gen.

Kan mÀnniskan, om hon Àr en del av naturen, vara ett hot mot naturen? Ja, evolutionen har ingen riktning och mÀnniskan lever de facto över planetens biologiska toleransförmÄga. Ur ett universellt perspektiv existerar ingen moral, och jorden struntar i om mÀnniskorna försvinner. DÀrmed finns ingen garant pÄ att naturen har ett intresse i bevara mÀnniskan. Fri vilja existerar Ätminstone i den grad att mÀnniskan kan rikta sin egen evolution. NÀr vi började gÄ upprÀtt och anvÀnda vÄra hÀnder skapades incitament för förnuftet, men eftersom evolutionen inte har nÄgon riktning förutom att avancera betyder det ocksÄ att mÀnniskan kan gÄ mot sjÀlvutplÄning. MÀnniskan Àr sÄledes ett medel i en högre ordning, inte ett mÄl.

I dagens demokratiska vÀrld, som Àr överbefolkad och dÀr alla fÄr göra vad de vill istÀllet för vad de borde, gÄr mÀnniskan oundvikligen mot en evolutionÀr nedÄtspiral, samtidigt som vi hotar och förgör ekosystem runtomkring oss. Arter uppkommer och försvinner, livet gÄr vidare, och det Àr upp till mÀnniskan om hon vill leva i harmoni med naturen och bruka hennes resurser, eller annamma en hedonistisk lÄt gÄ attityd och förbruka dem.

VÀsterlÀndsk civilisation har historiskt karaktÀriserats av universell moral, idealism, öppet sinne, lÄg tidspreferens och introspektion vilket lett till storartade upptÀckter och hög kultur. Den eviga ordningen sÄg till att alla hade sin plats i ett hierarkiskt samhÀllssystem som gynnade civilisationen och ledde till en evolutionÀr uppÄtspiral. Denna ordning har nu inverterats. Med modernitetens intÄg kom massan att fÄ hybris och bryta ned alla hierarkier till förmÄn för individen. Den filosofiska materialism som uppstod och tog för givet ett universellt förnuft Àr roten till kaoset. Vetenskapen kan sÄledes inte rÀdda oss, utan endast en komplett kulturell omformatering.

Eftersom demokratismen utgĂ„r frĂ„n universalism, vill man att alla mĂ€nniskor ska tĂ€nka likadant, och de som inte tĂ€nker i enlighet med vĂ€nstern mĂ„ste tĂ€nkas Ă„t och assimileras. Och eftersom europeisk kultur implicit ses som förtryckande har den fĂ„tt ge vika för global inklusion, vilket i sin tur ofrĂ„nkomligen lett till en kulturell hĂ€rdsmĂ€lta dĂ€r alla ska vara med men dĂ€r ingenting finns kvar, förutom homogeniserad konsumtionskultur — dĂ€r den enda gemenskapen Ă€r Hollywood-serier och överflödiga skrivbordsjobb. Samtidigt skvallrar verkligheten om biologiska realiteter och vĂ€nsterns massassimileringsprojekt misslyckas fundamentalt dĂ„ segregerade samhĂ€llen uppstĂ„r, samt normer och standarder rivs ned. Detta gynnar kaviar-vĂ€nstern, som kan fortsĂ€tta legitimera sin existens och skylla alla problem pĂ„ vita mĂ€n.

IdĂ©n om att vi alla Ă€r ”likadana” tillĂ„ter individualister att samlas i grupp och enas under den sjĂ€lviska parollen att vi inte behöver nĂ„gra gemensamma mĂ„ttstockar, vĂ€rderingar eller mening, men att vi alla kan göra sĂ„ som vi vill och lĂ„ta samhĂ€llet ta notan.

Man behöver inte vara rasist för att vara emot fri rörlighet och ”mĂ„ngkultur”. Det rĂ€cker med sunt förnuft.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Antropologi, Djupekologi, Filosofi, Kultur. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s