Yttrandefrihetens uppkomst och apokalyps

incredible-photos-show-what-post-apocalyptic-america-might-look-like-770x577

Den vÀsterlÀndska civilisationen karaktÀriseras av sin unika individualism, som idag övergÄtt i sjÀlvcentrerad identitets-inflammation, dÄ kultursfÀren mist alla sina sammanhÄllande incitament. Före andra vÀrldskriget styrdes Europa av lag och rÀtt, till skillnad frÄn andra populationer som var underordnade sedernas mer godtyckliga former.

Genom att relatera till sanningen i vardagslivet utvecklade man kontraktualism, rĂ€ttssĂ€kerhet, moraliska sammanslutningar och generellt sett mindre auktoritĂ€ra och centraliserade styrelseformer Ă€n Asiens imperier; dvs ett lĂ€rdomens, snarare Ă€n befallningens ledarskap. Institutionaliseringen av en gemensamt sanktionerad trovĂ€rdighetspraxis gjorde europĂ©erna till det första folk att anvĂ€nda ”sanning” som evolutionĂ€r strategi.

Med sanning menas hÀr korrespondens med verkligheten moraliska grupperingar emellan, som Àr beroende av varandras ed. Ur denna etiska diskurs utvecklade man i sÄlunda kronologisk process förnuftet > logiken > rationalismen > vetenskapen > empirin > lagen > rÀtten etc etcetera. Man utvecklade en högpÄlitlig rÀttssÀkerhet, med högpÄlitliga mÀnniskor. Detta betyder inte att européer inte ljög, men man sakraliserade marknaden och utvecklade ÀganderÀtt, proprietÀr integritet och en felsÀker kontrakts-metodologi pÄ kontinental skala. Detta ledde sedermera till ett altruistiskt, universalistiskt och blÄögt sinnelag, till skillnad frÄn orientens mer klanbaserade lojalitet.

VĂ€sterlĂ€ndsk civilisation har brukat ett antal metoder för att ”domesticera mĂ€nniskan”, och dĂ€rav blivit framgĂ„ngsrikt, eftersom uppfinningar som rĂ€ttssamhĂ€llet — pĂ„ bekostnad av det arbitrĂ€ra och godtyckliga — genererar ekonomisk rörlighet och producerar incitament för ett samhĂ€lle att vĂ€rna om sina hedervĂ€rda seder. Kontraktualismen i kombination med kristenheten tycks ha banat vĂ€g för domesticeringen av det europeiska lynnet.

Men hur kan en sÄdan nobel kultur som vÀrderat Àrlighet sÄ högt, ha gÄtt frÄn en strikt sanningsetik till att invertera processen och bli ett samhÀlle som hÄlls upp av lögner?

Förintandet av andevĂ€rlden och den religiösa sfĂ€ren samt införandet av rationalismen och den moderna vetenskapen i det allmĂ€nna medvetandet tycks i.o.m. demokratins korstĂ„g ha imploderat pĂ„ sina egna föresatser och resulterat i vĂ€rldsfrĂ„nvĂ€nd humanism — en mĂ€nnisko-centrerad vĂ€rldssyn med föga förankring i verkligheten. Detta har tagits till extrema nivĂ„er under postmodernismens individualism och moralrelativism, vilket har skapat ett intervall mellan realiteten och den förnimmade ”sanningen” i humanismens sagovĂ€rldsfilter.

Eftersom humanismen Ă€r antropocentrisk, drabbas den av inskrĂ€nkthet dĂ„ den förvandlar individen till den heligaste utgĂ„ngspunkten. Rationalismen Ă€r vilseledande i sin linjĂ€ra utvĂ€rderingsprocess av till synes separerade och livlösa materiella enheter, som inordnas i förnuftets ”oberoende” fackulterer. Denna selektivt filtrerande överblicksmetod missar att anknyta delen till det hela; d.v.s. hur de underliggande strukturerna av den materiella fysiska manifesteringen faktiskt Ă€r sammankopplade. Denna historiematerialistiska föresats ligger till grund för det humanistiska paradigmets fastlĂ„sthet pĂ„ ytliga förhĂ„llanden, vilken gör den inkompatibel med verklighetens flerdimensionella omfattning. Följaktligen blir det ocksĂ„ omöjligt att upprĂ€tthĂ„lla en sannings-korresponderande kultur.

Det moderna vĂ€sterlĂ€ndska samhĂ€llet Ă€r sĂ„tillvida designat att skydda mĂ€nniskor frĂ„n att bli upprörda, och urartar i en förstoppad offentlig sfĂ€r som sĂ€llan kallar saker vid deras rĂ€tta namn — en eufemismernas kultur som stĂ€mplar alla ideologiska avvikelser som tabu.

Sanningens kultur har inverterats i ett tillstÄnd av konstant inautenticitet, och fejkade leenden. Ett maskeradsamhÀlle som uppvaktas av vÀnsterliberaler, champagne-socialister och hippies vilka tagit social kontroll till nya höjder. Den demokratiska vÀrdegrundsdogmatismen dikterar minutiöst mÀnniskans beteenden, och har invaderat alla aspekter av det mÀnskliga livet (inkluderat den privata sfÀren).

Dessa ytliga beteendemönster och brist pĂ„ autenticitet skvallrar om det mĂ„ngkulturella ytlighetssamhĂ€llet inbillska grundvalar. Civilisationens vĂ€lstĂ„nd har försett medborgaren med telefon och Mc’Donald’s och omedelbar tillfredsstĂ€llelse, men berövat henne pĂ„ alla mysterium, till förmĂ„n för en ultra-homogeniserad kultur dĂ€r dissidens Ă€r synonymt med hatpredikan.

Yttrandefriheten designades för att skydda sanningen, men anvÀnds för att sanktionera bedrÀgeriet.

Sanningen har Äter blivit dyrköpt.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Antropologi, Filosofi, Historia, Ideologi, Kultur. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s