Masspsykosens sociologi

article-2079237-0f4a1d3100000578-75_964x662

Trots att masshysteriska nordkoreanska grĂ„tattacker framstĂ„r som bĂ„de skrĂ€mmande och frĂ€mmande Ă€r fenomenet inte alls sĂ„ exotiskt som det till en början kan tyckas. En svensk ”copy-paste” existerar och denna uppenbarar sig varje gĂ„ng omvĂ€rlden ger uttryck för en sverigebild som inte överensstĂ€mmer med den djupt inrotade svenska sjĂ€lvbilden av Sverige som en vĂ€lfungerande socialistisk, mĂ„ngetnisk och humanitĂ€r stormakt.

För nÄgra Är sedan var det Alice Theodorescu, hÀromsistens var det ett uttalande av Donald Trump och dessförinnan en tjeckisk tv-intervju med Katerina Janouch som banade vÀg för total kortslutning bland etablissemangseliten och genomsnittlige medborgare; sjÀlvgoda rasistanklagelser, desperata idiotförklaringar och andra former av verklighetsfrÄnvÀnd kissnödighet prÀglade efterföljande mediestorm. Men vad var det egentligen som hÀnde och vad orsakade egentligen denna masshysteriska cirkus?

FĂ„ ord kan fĂ„ mig att rygga tillbaka sĂ„ kraftigt som ‘Foucault’ och ‘struktur’. Förutom att ha gett upphov till queerteoretiskt vanvett och annan akademisk degenerering Ă€r namnet Foucault och strukturbegreppet nĂ€ra beslĂ€ktat med det mesta som Ă€r fel i det postmoderna samhĂ€lle vi idag lever i. ÄndĂ„ Ă€r det svĂ„rt att förneka att vissa strukturer faktiskt existerar och att Foucault kanske Ă€ndĂ„ hade nĂ„gra vettiga poĂ€nger. Inte minst blir detta tydligt nĂ€r den svenska humanistbubblan sprĂ€cks och urartar i huvudlösa Hitleranklagelser.

En mer teoretiskt sansad lÀsning av Foucaults utlÀggning om diskurser kan ge upphov till mer matnyttiga och metapolitiskt intressanta analyser av rÄdande samhÀllsdebatt och hÀr Àr syftet att presentera en mer konservativ tillÀmpning av foucauldiansk begreppsapparat för att bidra med en sociologisk förklaring till pÄgÄende masspsykos.

Foucault menade att samhĂ€llets maktinstitutioner (t. ex politiker och media) spelar en avgörande roll i att konstruera vĂ„ra ”sanningar” i form av diskurser; vi kan enbart skapa vĂ„r verklighet i relation till dessa ”givna sanningar” och diskursens bakomliggande syfte Ă€r att befĂ€sta institutionernas makt och för den individ som har frĂ€ckheten att avvika frĂ„n rĂ„dande diskurs(”sanning”) vĂ€ntar utestĂ€ngning och stigmatisering. Om avvikarens röst inte förlöjligas riskerar institutionerna gĂ„ miste om sin makt.

20170221_194940Avvikelser hanteras genom fyrstegsmodellen; separation, konstruktion, disciplinering och generalisering. Genom att först separera avvikaren frĂ„n den ”sunda och antirasistiska massan” kan han konstrueras som ”rasistisk galning”. NĂ€rvĂ€l subjektet ”rasistisk galning” konstruerats, föreslĂ„s olika slags disciplineringstekniker för att utestĂ€nga ”den rasistiske galningen” frĂ„n majoritetssamhĂ€llet med mĂ„let att normalisera eller generalisera utestĂ€ngningen och den pĂ„följande stigmatiseringen.

En av de diskurser med starkast fĂ€ste i svensk politik Ă€r att Sverige Ă€r en blomstrande humanitĂ€r, feministisk stormakt och det ultimata beviset pĂ„ att generös flyktingpolitik och multikulturalism Ă€r framgĂ„ngsreceptet för ett vĂ€lfungerande samhĂ€lle. Denna bild Ă€r sĂ„ djupt inrotad hos varje svensk att minsta lilla avvikelse frĂ„n diskursen ses som styggelse och följden blir att avvikaren patologiseras – galning, rasist, fascist och ”fake news” Ă€r nĂ„gra populĂ€ra disciplineringsepitet som anvĂ€nds för att tysta Ă„sikter som hotar rĂ„dande diskurs och maktbalans (till och med det mellanmjölkssocialistiska SD blir, titt som tĂ€tt, utsatta för nazistanklagelser i rĂ„dande klimat).

Den politiska, mediala och allmĂ€na masspsykos som Trumps uttalande vĂ€ckt till liv Ă€r ett praktexempel pĂ„ hur den foucauldianska diskursteorin ter sig i praktiken -Masspsykosen Ă€r inte tillgord; dessa mĂ€nniskor tror pĂ„ fullaste allvar att Sverige Ă€r tryggare Ă€n nĂ„gonsin och reagerar dĂ€rför sĂ„ vĂ„ldsamt varje gĂ„ng nĂ„gon ”gillar olika”. Tragikomiken vet inga grĂ€nser.

Det feministiska och mÄngkulturella socialistexperimentet Sverige hÄller pÄ att fullstÀndigt krackerla och anledningen att sÄ fÄ svenskar Àr kapabla att se detta beror pÄ att man helt och hÄllet lÄtit sig internalisera elitens agenda. Det börjar dock puttra pÄ rejÀlt i kastrullen nu och snart mÄste vÀl ÀndÄ locket flyga av? Om inget kommer vÀl Ätminstone den otrevliga soppan koka över och göra sig synlig för alla?

06-consignas-del-partido

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk lÀggning som skÄdar rÄdande samhÀllsordning ur frihetligt perspektiv.
Det hÀr inlÀgget postades i Antropologi, Filosofi, Kultur. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s