Hacksaw Ridge — Årets viktigaste film

hack

InnehÄller spoilers

Mel Gibson lever Ă„ter upp till sitt namn med sitt senaste mĂ€sterverk Hacksaw Ridge. Den baseras pĂ„ en verklig hĂ€ndelse frĂ„n andra vĂ€rldskriget, dĂ„ USA konfronterades med Japan. En besynnerlig ung man vid namn Desmond Doss tar vĂ€rvning i den amerikanska armen för att delta i kriget, med bara en hĂ„llhake: att vĂ€gra anvĂ€nda vapen. Desmond Ă€r starkt troende Kristen, och hĂ€nger sig fullt ut till budordet du skall icke drĂ€pa. Han fixerar sig vid icke-vĂ„ldsprincipen efter ett barndomstrauma dĂ„ han i slagsmĂ„l med sin bror i stundens hetta nĂ€stan tagit död pĂ„ honom med en sten i huvudet. Hans far — en gammal krigsveteran — lider av posttraumatisk stress och misshandlar sin fru tillika Desmonds mamma för jĂ€mnan. En dag fĂ„r Desmond nog och riktar en pistol mot sin fars huvud. Han trycker inte av, men det blir Ă€ven sista gĂ„ngen Desmond tar vapen i sin hand.

Hans personliga vapenvĂ€gran hindrar honom dock inte att ta vĂ€rvning i armĂ©n, dĂ„ han trots allt Ă€r övertygad patriot. Han vill tjĂ€na sitt land som fĂ€ltsjukvĂ„rdare pĂ„ krigsfronten. Till en början blir han bespottad och förlöjligad av sina kumpaner som misstar honom för en troende fundamentalist och fegis som förstör bataljonens stridsmoral — som faktiskt ska ut och strida för den nation och de vĂ€rderingar Desmond drar till sin spets. Han blir misshandlad, förnedrad och stĂ€lld inför krigsrĂ€tt, men vĂ€grar att avvika frĂ„n sina principer Ă€ven om det innebĂ€r att skura toaletter och riskera att hamna i fĂ€ngelse. Precis nĂ€r han Ă€r pĂ„ vĂ€g att dömas för krigsbrott kommer hans far in med ett brev frĂ„n högre instans som pĂ„visar att Desmonds vapenvĂ€gran har stöd i konstitutionen. Fallet avslutas till Desmonds favör som fĂ„r delta i kriget.

Desmond visar sig vara modigast av alla och rĂ€ddar livet pĂ„ ett sjuttiotal kamrater och överlever sjĂ€lv utan att avfyra ett enda skott. En saga om ett mirakel fast hĂ€mtad frĂ„n det verkliga livet. Budskapet framförs tydligt och kraftfullt. Filmen visar japanernas ohĂ€mmade lojalitet till nationen i sitt imponerande och sjĂ€lvuppoffrande sĂ€tt att kriga — dĂ€r de hellre tar livet av sig med svĂ€rd Ă€n dödas av fienden om de mĂ„ste vĂ€lja. Den visar ocksĂ„ att japanerna saknar europĂ©ernas gyllene regel, nĂ€r de i en scen hissar vit flagg för att i nĂ€sta stund avfyra en granat, just som de Ă€r pĂ„ vĂ€g att vinna den naivt godtrogne vĂ€sterlĂ€nningens nĂ„diga tilltro — som de tycks vĂ€l medvetna om. Asiatisk filosofi gör en poĂ€ng av lurendrejeri om det gynnar ett sjĂ€lvĂ€ndamĂ„l. Den berömda kinesiska symbolen yin-yang visar den kurragömma-liknande och dualistiska lek mellan skenbara motpoler som tycks prĂ€gla tillvaron.

Huvudrollen Desmond Àr motsatsen till detta asiatiska sinnelag och istÀllet fullt synkoperad i sin oböjliga kristenhet, och vÀljer till och med att rÀdda japaner dÄ han fÄr möjlighet. Desmond visar att kristna vÀrderingar som du skall vÀnda andra kinden till och du skall icke ljuga Àr pÄbud som Àr starkt ingraverade i det europeiska lynnet och givit upphov den kontraktsbaserade sannings- och pÄlitlighetskultur som frodats i vÀst och som fört med sig stark tilltro till individen och dennes fri- och rÀttigheter.

Dels Ă€r filmen en hyllning till denna nationalhjĂ€lte, dels visar den att en man med övertygelser inte ska tas lĂ€tt pĂ„. Oavsett om det handlar om religiösa eller andra former av övertygelser hjĂ€lper de mĂ€nniskan att navigera genom tillvaron och strĂ€va mot ett högre mĂ„l. Kristendomen Ă€r idag totalt förstörd av vĂ€nstern och har blivit symbol för stĂ€ndigt förlöjligande, vilket inte hjĂ€lps av de tok-kristna vĂ€rldsförbĂ€ttrarsekter som finns kvar. Religion har idiotförklarats — det Ă€r inne och ”coolt” att vara ateist och ”tro pĂ„ sig sjĂ€lv”, men utan djupare övertygelser och fasta principer blir den moderna mĂ€nniskan blott en vindflöjel som sveps med i tidevarvets riktningslösa virrvarr av tillfĂ€lliga modenycker. Principfasta, autentiska och Ă€rliga karaktĂ€rer som Desmond Doss lyser med sin frĂ„nvaro, bĂ„de i det privata och i politiken. SjĂ€lvrexprimenterandet har urartat och folk har blivit schizofrena nickedockor, till den grad att de byter kön för bekvĂ€mlighetens skull.

Vi som förstÄr Mel Gibson vet precis vad han ville fÄ fram. Gibson, som Àr starkt konservativ, ger Äterigen kulturetablissemanget en reality-check och en subtil men vÀlavvÀgd högerkrok genom filmens konst.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i PopulÀrkultur, Recension. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s