Vad har du lärt dig idag?

still-more-interesting-13ztbv

Värdegrund, jämlikhet och tabula rasa är treenigheten som med sitt järngrepp om skolväsendet sett till att så få kan blicka tillbaka och peka ut något som de faktiskt lärde sig under sin grundskoletid. De allra flesta minns förmodligen också perioden som en enda lång, tråkig fängelsevistelse där de bästa minnena är från lektioner som urartat i kaos, från rasterna då man slapp undervisning eller då det äntligen var pizza i matsalen.

Det behöver inte vara så här.

Få är de teorier som kan orsaka lika stor skada på människan som när idén om jämlikhet och tabula rasa dras till sin spets. Skolväsendets människosyn är baserat på denna extrema hållning och strävar därför att fylla eleverna med så lite information som möjligt från så många olika ämnen som möjligt. Detta för att skapa en slags jämvikt av grundkunskap hos varje elev och för att se till att kunskapsfördelningen är jämlik. Vidare undermineras all form av kritiskt tänkande genom det obskyra Värdegrundsgullandet som, i samarbete med Läroplanen, också fråntar lärarna all form av agens. Resultatet blir elever som går ut grundskolan med medelmåttiga kunskaper i ”lite av varje” istället för elever som kan ”mycket om något”. Detta sätter senare, givetvis, sin tydliga prägel på samhället i stort – Vi får medborgare som inte kan någonting!

Med medelmåttiga kunskaper söker sig sedan medborgaren till universitetet, inte för att han vill utan snarare för att han måste – ingen vill ju anställa en medelmåtta och dessutom råder det – i och med att gymnasieskolan är obligatorisk – ett överskott på gymnasiediplom, vilket drar ned diplomets marknadsvärde. Den medelmåttiga studenten som aldrig riktigt fått tid att fördjupa sig i ett ämne vet inte riktigt vad det är han tycker om eller egentligen vill; han hinner byta huvudområde femton gånger innan han slutligen får ut sin universitetsexamen. Då med gigantisk skuld och därmed ingen riktigt chans att skaffa sig en karriär för att bygga ett drägligt liv.

Lösningen på problemet är väldigt enkel; låt eleverna specialisera sig i ett ämne redan i grundskolan och få politikerna att överge sin erotiska fascination vid utbildning (nej alla ska inte alls ha ett universitetsdiplom!). Bortsett från grundläggande läs- och skrivkunskaper finns väldigt liten anledning att tvinga på eleverna allt. Den historieintresserade har väldigt lite nytta av algebra och den matematikintressetade har lika liten nytta av att veta hur många barn Napoleon hade.

Alla kan inte bli allt och vidare är det inte heller någon som vill bli allt.

Tillämpas detta på allvar är historieintresserade Kalle, den dag han tar på sig studentmössan, förvisso ganska medelmåttig på att räkna, men han kommer åtminstone inte vara medelmåttig i historia och syslöjdsintresserade Karin kommer förvisso vara undermålig i kemi, men fantastisk på att sy. Resultatet? Ett samhälle med talangfulla och områdeskompetenta individer.

Och så var den svenska skolan räddad!  Tack för idag, slut för idag

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk läggning som skådar rådande samhällsordning ur frihetligt perspektiv.
Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s