Vad har du lĂ€rt dig idag?

still-more-interesting-13ztbv

VÀrdegrund, jÀmlikhet och tabula rasa Àr treenigheten som med sitt jÀrngrepp om skolvÀsendet sett till att sÄ fÄ kan blicka tillbaka och peka ut nÄgot som de faktiskt lÀrde sig under sin grundskoletid. De allra flesta minns förmodligen ocksÄ perioden som en enda lÄng, trÄkig fÀngelsevistelse dÀr de bÀsta minnena Àr frÄn lektioner som urartat i kaos, frÄn rasterna dÄ man slapp undervisning eller dÄ det Àntligen var pizza i matsalen.

Det behöver inte vara sÄ hÀr.

FĂ„ Ă€r de teorier som kan orsaka lika stor skada pĂ„ mĂ€nniskan som nĂ€r idĂ©n om jĂ€mlikhet och tabula rasa dras till sin spets. SkolvĂ€sendets mĂ€nniskosyn Ă€r baserat pĂ„ denna extrema hĂ„llning och strĂ€var dĂ€rför att fylla eleverna med sĂ„ lite information som möjligt frĂ„n sĂ„ mĂ„nga olika Ă€mnen som möjligt. Detta för att skapa en slags jĂ€mvikt av grundkunskap hos varje elev och för att se till att kunskapsfördelningen Ă€r jĂ€mlik. Vidare undermineras all form av kritiskt tĂ€nkande genom det obskyra VĂ€rdegrundsgullandet som, i samarbete med LĂ€roplanen, ocksĂ„ frĂ„ntar lĂ€rarna all form av agens. Resultatet blir elever som gĂ„r ut grundskolan med medelmĂ„ttiga kunskaper i ”lite av varje” istĂ€llet för elever som kan ”mycket om nĂ„got”. Detta sĂ€tter senare, givetvis, sin tydliga prĂ€gel pĂ„ samhĂ€llet i stort – Vi fĂ„r medborgare som inte kan nĂ„gonting!

Med medelmĂ„ttiga kunskaper söker sig sedan medborgaren till universitetet, inte för att han vill utan snarare för att han mĂ„ste – ingen vill ju anstĂ€lla en medelmĂ„tta och dessutom rĂ„der det – i och med att gymnasieskolan Ă€r obligatorisk – ett överskott pĂ„ gymnasiediplom, vilket drar ned diplomets marknadsvĂ€rde. Den medelmĂ„ttiga studenten som aldrig riktigt fĂ„tt tid att fördjupa sig i ett Ă€mne vet inte riktigt vad det Ă€r han tycker om eller egentligen vill; han hinner byta huvudomrĂ„de femton gĂ„nger innan han slutligen fĂ„r ut sin universitetsexamen. DĂ„ med gigantisk skuld och dĂ€rmed ingen riktigt chans att skaffa sig en karriĂ€r för att bygga ett drĂ€gligt liv.

Lösningen pÄ problemet Àr vÀldigt enkel; lÄt eleverna specialisera sig i ett Àmne redan i grundskolan och fÄ politikerna att överge sin erotiska fascination vid utbildning (nej alla ska inte alls ha ett universitetsdiplom!). Bortsett frÄn grundlÀggande lÀs- och skrivkunskaper finns vÀldigt liten anledning att tvinga pÄ eleverna allt. Den historieintresserade har vÀldigt lite nytta av algebra och den matematikintressetade har lika liten nytta av att veta hur mÄnga barn Napoleon hade.

Alla kan inte bli allt och vidare Àr det inte heller nÄgon som vill bli allt.

TillÀmpas detta pÄ allvar Àr historieintresserade Kalle, den dag han tar pÄ sig studentmössan, förvisso ganska medelmÄttig pÄ att rÀkna, men han kommer Ätminstone inte vara medelmÄttig i historia och syslöjdsintresserade Karin kommer förvisso vara undermÄlig i kemi, men fantastisk pÄ att sy. Resultatet? Ett samhÀlle med talangfulla och omrÄdeskompetenta individer.

Och sÄ var den svenska skolan rÀddad!  Tack för idag, slut för idag

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk lÀggning som skÄdar rÄdande samhÀllsordning ur frihetligt perspektiv.
Det hÀr inlÀgget postades i Politik. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s