En notis om ”fake news”

news-media-manipulation-and-lies-300x240

I postmodernitetens kĂ€nslobaserade och moralrelativistiska verklighetsuppfattning har det pĂ„ senare tid uppstĂ„tt ett informationskrig dĂ€r den subjektiva krĂ€nkthetsgraden avgör en kĂ€llas sanningshalt. Nyheter som bestrider etablissemangets sanningsmonopol tituleras ”fake news” för att sĂ€kerhetsstĂ€lla bevarandet av status quo. Huruvida informationen ifrĂ„ga faktiskt Ă€r ”fake” eller ej Ă€r ointressant dĂ„ det viktiga Ă€r att se till att diskursen gynnar etablissemangsagendan, nĂ„got som i praktiken innebĂ€r att seriös, granskande journalistisk nu mer Ă€r ett minne blott.

Ett universellt sĂ€tt att hantera avvikelser pĂ„ Ă€r att stigmatisera dem. För Sanningsministeriet Ă€r det viktigt att narrativet gynnar det som för nĂ€rvarande stĂ„r pĂ„ agendan; det viktiga Ă€r dĂ„ att se till att informationsflödet inte Ă€r faktamĂ€ssigt korrekt utan att det Ă€r politiskt korrekt. Minsta avvikelse stigmatiseras och brĂ€nnmĂ€rks med texten ”fake news”.

I dagarna har vi kunnat observera hur Örebropolisens Peter Springares exponering av invandrares överrepresentation i brottsstatistiken fĂ„tt utstĂ„ smĂ€delser och hur polismannen sjĂ€lv blivit offer för en stigmatiseringsprocess. Samma fenomen kunde noteras nĂ€r det stod klart att mainstream-media mörklagt sexuella övergrepp pĂ„ musikfestivaler och Ă€ven under presidentvalet i USA prĂ€glades den mediala debatten av en ohederlig smutskastningskampanj. NĂ„gon seriös diskussion följde dock aldrig nĂ„gon av de omnĂ€mnda hĂ€ndelserna.

Sagt Ă€r inte att ”alternativmedia” aldrig gjort sig skyldiga till att sprida desinformation, men det absurda i denna soppa Ă€r att de högljuddaste ivrarna Ă€r de vĂ€rsta bovarna i dramat – har nĂ„gon nĂ„gonsin spridit sĂ„ mĂ„nga lögner och ”fake news” som etablissemanget sjĂ€lva? Hur ofta har mainstream-media vid det hĂ€r laget inte tvingats be om ursĂ€kt för att kĂ€llorna de kallar ”fake news” avslöjat deras spridning av falskheter?

Allt Àr uppochned och det Àr riktigt pinsamt.

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk lÀggning som skÄdar rÄdande samhÀllsordning ur frihetligt perspektiv.
Det hÀr inlÀgget postades i Kultur, Politik. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s