En notis om ”fake news”

news-media-manipulation-and-lies-300x240

I postmodernitetens känslobaserade och moralrelativistiska verklighetsuppfattning har det på senare tid uppstått ett informationskrig där den subjektiva kränkthetsgraden avgör en källas sanningshalt. Nyheter som bestrider etablissemangets sanningsmonopol tituleras ”fake news” för att säkerhetsställa bevarandet av status quo. Huruvida informationen ifråga faktiskt är ”fake” eller ej är ointressant då det viktiga är att se till att diskursen gynnar etablissemangsagendan, något som i praktiken innebär att seriös, granskande journalistisk nu mer är ett minne blott.

Ett universellt sätt att hantera avvikelser på är att stigmatisera dem. För Sanningsministeriet är det viktigt att narrativet gynnar det som för närvarande står på agendan; det viktiga är då att se till att informationsflödet inte är faktamässigt korrekt utan att det är politiskt korrekt. Minsta avvikelse stigmatiseras och brännmärks med texten ”fake news”.

I dagarna har vi kunnat observera hur Örebropolisens Peter Springares exponering av invandrares överrepresentation i brottsstatistiken fått utstå smädelser och hur polismannen själv blivit offer för en stigmatiseringsprocess. Samma fenomen kunde noteras när det stod klart att mainstream-media mörklagt sexuella övergrepp på musikfestivaler och även under presidentvalet i USA präglades den mediala debatten av en ohederlig smutskastningskampanj. Någon seriös diskussion följde dock aldrig någon av de omnämnda händelserna.

Sagt är inte att ”alternativmedia” aldrig gjort sig skyldiga till att sprida desinformation, men det absurda i denna soppa är att de högljuddaste ivrarna är de värsta bovarna i dramat – har någon någonsin spridit så många lögner och ”fake news” som etablissemanget själva? Hur ofta har mainstream-media vid det här laget inte tvingats be om ursäkt för att källorna de kallar ”fake news” avslöjat deras spridning av falskheter?

Allt är uppochned och det är riktigt pinsamt.

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk läggning som skådar rådande samhällsordning ur frihetligt perspektiv.
Det här inlägget postades i Kultur, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s