Vem är Amerikan?

We-the-People

Vi fortsätter där den förra artikeln slutade, och tittar närmare på vem som egentligen kan göra legitimt anspråk på beteckningen Amerikan?

Det talas alltjämt om att Amerika alltid varit en nation av immigranter. Detta är dock missledande språk-judo befäst av den rådande kulturmaktordningen.

Nybyggarna invandrade inte till Amerika, de utvandrade till kontinenten nordamerika, koloniserade den och upprättade Amerika. Faktum är att Amerika från början specifikt var en nordvästeuropeisk inrättning som historiskt förespråkat invandring från just nordeuropa. Detta fram till 60-talet, då vänstern lyckades häva denna restriktiva hållning till förmån för okontrollerad invandring från tredje världen fram till idag.

Termen amerikan är således främst en etnisk markör för de nordvästeuropéer som sedermera upprättade den amerikanska nationen – och senare alla de etniciteter som byggde upp Amerika. Till en början var inte ens irländare välkomna, för att inte tala om italienare.

De sibiriska migranterna (indianerna) har inte inte något nationskoncept i sin föreställningsvärld. De är i allra högsta grad endogama tribalister som lever i sina klan-exklusiva samfund utan att känna någon nationell samhörighet med alla Amerindianer, och utan att se sig som ”amerikaner”.

Realiteten när det kommer till ras i Amerika är väldigt komplicerad. Svarta och vita förvärvsarbetare i det tidiga kolonialamerika delade samma existentiella förutsättningar. Slaveri under den tidiga hälften av 1600-talet var inte vad man kan tro. Fattiga svarta och vita hade samma problem, samma arbetsvillkor samt hade en gemensam fiende (den aristokratiska klassen).

På toppen av de tidiga kolonialsamhällena fanns en elit som utgjordes av välbärgade landägare, affärsmän, tillverkare och deras samtida aristokratiska ledare. Denna bourgeoisie var i konstant rädsla för revolt. Inte bara från slavar, men också fattiga vita — vilka bar på legitimt klassförakt. De var involverade i slaveriprotester, men slaveriet växte i vilket fall, likaså den afrikanska populationen, och förhållandena förvärrades. Vita arbetare drevs inåt landet för att skapa en buffert mot indianfolken och ersattes av afrikaner som var ”billigare i drift”.

Arbetarna fick vissa grundläggande rättigheter för att motverka revolt, men eliterna kände inte att de hade någonting gemensamt med folkmassan. Det var ingen röd matta som rullades ut i kombination med raspriviligierade ID-kort. Människor kom tomhänta och dog ofta tomhänta i ung ålder.

Detta är den historiska realitet som sådde fröna i vad som kom att bli USA. Nationalitet är aldrig något som bör tas för givet, utan är ett levande begrepp som förtjänats och ackumulerats genom historien.

Annonser

Om Admin

Konservativ realist. Genomskådar politik via själslig och filosofisk analys av människans natur och vår samtid.
Det här inlägget postades i Antropologi, Historia, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s