Vem Àr Amerikan?

We-the-People

Vi fortsÀtter dÀr den förra artikeln slutade, och tittar nÀrmare pÄ vem som egentligen kan göra legitimt ansprÄk pÄ beteckningen Amerikan?

Det talas alltjÀmt om att Amerika alltid varit en nation av immigranter. Detta Àr dock missledande sprÄk-judo befÀst av den rÄdande kulturmaktordningen.

Nybyggarna invandrade inte till Amerika, de utvandrade till kontinenten nordamerika, koloniserade den och upprÀttade Amerika. Faktum Àr att Amerika frÄn början specifikt var en nordvÀsteuropeisk inrÀttning som historiskt föresprÄkat invandring frÄn just nordeuropa. Detta fram till 60-talet, dÄ vÀnstern lyckades hÀva denna restriktiva hÄllning till förmÄn för okontrollerad invandring frÄn tredje vÀrlden fram till idag.

Termen amerikan Àr sĂ„ledes frĂ€mst en etnisk markör för de nordvĂ€steuropĂ©er som sedermera upprĂ€ttade den amerikanska nationen – och senare alla de etniciteter som byggde upp Amerika. Till en början var inte ens irlĂ€ndare vĂ€lkomna, för att inte tala om italienare.

De sibiriska migranterna (indianerna) har inte inte nĂ„got nationskoncept i sin förestĂ€llningsvĂ€rld. De Ă€r i allra högsta grad endogama tribalister som lever i sina klan-exklusiva samfund utan att kĂ€nna nĂ„gon nationell samhörighet med alla Amerindianer, och utan att se sig som ”amerikaner”.

Realiteten nÀr det kommer till ras i Amerika Àr vÀldigt komplicerad. Svarta och vita förvÀrvsarbetare i det tidiga kolonialamerika delade samma existentiella förutsÀttningar. Slaveri under den tidiga hÀlften av 1600-talet var inte vad man kan tro. Fattiga svarta och vita hade samma problem, samma arbetsvillkor samt hade en gemensam fiende (den aristokratiska klassen).

PĂ„ toppen av de tidiga kolonialsamhĂ€llena fanns en elit som utgjordes av vĂ€lbĂ€rgade landĂ€gare, affĂ€rsmĂ€n, tillverkare och deras samtida aristokratiska ledare. Denna bourgeoisie var i konstant rĂ€dsla för revolt. Inte bara frĂ„n slavar, men ocksĂ„ fattiga vita — vilka bar pĂ„ legitimt klassförakt. De var involverade i slaveriprotester, men slaveriet vĂ€xte i vilket fall, likasĂ„ den afrikanska populationen, och förhĂ„llandena förvĂ€rrades. Vita arbetare drevs inĂ„t landet för att skapa en buffert mot indianfolken och ersattes av afrikaner som var ”billigare i drift”.

Arbetarna fick vissa grundlÀggande rÀttigheter för att motverka revolt, men eliterna kÀnde inte att de hade nÄgonting gemensamt med folkmassan. Det var ingen röd matta som rullades ut i kombination med raspriviligierade ID-kort. MÀnniskor kom tomhÀnta och dog ofta tomhÀnta i ung Älder.

Detta Àr den historiska realitet som sÄdde fröna i vad som kom att bli USA. Nationalitet Àr aldrig nÄgot som bör tas för givet, utan Àr ett levande begrepp som förtjÀnats och ackumulerats genom historien.

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Antropologi, Historia, Politik. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s