Tillhör Amerika indianerna?

illegal-immigrants

Vi har blivit missledda de senaste 50+ åren genom en tilltagande ström av undermålig utbildning, slapphänt föräldraskap, kulturell appropriering (ja, det händer vita mer än någon annan grupp), och en överdos av vit skuld fylld med historiska orättfärdigheter som aldrig sätts i sin korrekta kontext.

”Ursprungs”-amerikanerna (indianerna) presenteras som freds-helgon och harmoniska medicinmän, medan de vita nybyggarna — männen som byggde Amerika — inte representerar något annat än exploatering, brutalitet, miljöförstörelse och folkmord.

Krig, exploatering, brutalitet och miljöförstöring tycks bara vara ett problem när vita är förövarna. Det var inte ett problem när indianerna i den västerländska hemisfären var i krig; mördade, förslavade, våldtog, offrade och åt varandra. Problemet tycks ligga i att den vite mannen slutade upp som herre på täppan. Den felande länken är alltså att vita gjorde det bättre, och lade grunden till den infrastruktur samt utvecklade mycket av den teknologi som formar vår moderna värld idag (och som vänstern dyrkar).

Men hur var det då med alla nordamerikanska stammar som visade goda intentioner mot europeiska nykomlingar? Låt oss inte förhasta oss här. Människor har generellt alltid haft likartade intentioner, och godtrogenhet har sällan slagit sig in på topplistan. Det handlade förmodligtvis mer om nyfikenhet, fascination och sedermera en manöver mot andra stammar och indian-konfederationer, än någon allenarådande godhet. Alldeles för många — uppslukade i sina liberala villfarelser — ignorerar det simpla faktumet att människor, stammar, klaner, nationer och imperium befunnit sig i ett brutalt utbyte av krig, exploatering, slaveri och folkmord i hundratusentals år.

Var europeer i sina stunder brutala? Otvivelaktigt. Vi behöver väl dock knappast påminna om den blodtörstiga brutalitet som rådde i Inca, Maya- och Aztekernas civilisationer. Indianstammarna i nordamerika var mycket krigiska. Deras samhällen var allmänt våldsbejakande, tävlingsinriktade och extremt xenofobiska mot grupper utanför deras nation. Dessa ”nationer” eller stammar befann sig i ett kontinuerligt krigstillstånd och försökte dominera varandra. Fångar togs som slavar från andra stammar och indiankvinnor hade inga rättigheter utan handlades med som boskapsdjur. Nordamerika var synnerligen inte en trevlig plats att slå sig ned på.  Idag, hundratals år senare, skrivs historien om för att utmåla indianerna som snälla, varmhjärtade, genuina själar som brutalt utnyttjades av onda européer.

Det finns otaliga exempel på indiangrupperingarnas ohämmade våldsutövning, men låt oss inte urarta i excesser. Dessa exempel nämns dock väldigt sällan och sätts inte i sin historiska kontext av moderna ”historiker” och ”utbildare”.

Ett exempel som kan nämnas är Thanksgiving, högtiden som porträtteras som en multikutlurell festlighet där man firar minnet av ”kärleksaffären” mellan engelska nybyggare och de ”amerikanska” indianerna. Denna Disney-inspirerade saga är ett tappert försök men är inte samstämmig med hur verkligheten såg ut.  Historiskt sett så var denna ”saga” byggd på förkrossande kulturkrockar, dödliga sjukdomssmittor som slog ut indian-populationer och ett våldsamt raskrig som slutade upp i seger för europeerna.

Detta är den historiska realiteten.

 

Annonser

Om Admin

Konservativ realist. Genomskådar politik via själslig och filosofisk analys av människans natur och vår samtid.
Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s