Tillhör Amerika indianerna?

illegal-immigrants

Vi har blivit missledda de senaste 50+ Ären genom en tilltagande ström av undermÄlig utbildning, slapphÀnt förÀldraskap, kulturell appropriering (ja, det hÀnder vita mer Àn nÄgon annan grupp), och en överdos av vit skuld fylld med historiska orÀttfÀrdigheter som aldrig sÀtts i sin korrekta kontext.

”Ursprungs”-amerikanerna (indianerna) presenteras som freds-helgon och harmoniska medicinmĂ€n, medan de vita nybyggarna — mĂ€nnen som byggde Amerika — inte representerar nĂ„got annat Ă€n exploatering, brutalitet, miljöförstörelse och folkmord.

Krig, exploatering, brutalitet och miljöförstöring tycks bara vara ett problem nÀr vita Àr förövarna. Det var inte ett problem nÀr indianerna i den vÀsterlÀndska hemisfÀren var i krig; mördade, förslavade, vÄldtog, offrade och Ät varandra. Problemet tycks ligga i att den vite mannen slutade upp som herre pÄ tÀppan. Den felande lÀnken Àr alltsÄ att vita gjorde det bÀttre, och lade grunden till den infrastruktur samt utvecklade mycket av den teknologi som formar vÄr moderna vÀrld idag (och som vÀnstern dyrkar).

Men hur var det dĂ„ med alla nordamerikanska stammar som visade goda intentioner mot europeiska nykomlingar? LĂ„t oss inte förhasta oss hĂ€r. MĂ€nniskor har generellt alltid haft likartade intentioner, och godtrogenhet har sĂ€llan slagit sig in pĂ„ topplistan. Det handlade förmodligtvis mer om nyfikenhet, fascination och sedermera en manöver mot andra stammar och indian-konfederationer, Ă€n nĂ„gon allenarĂ„dande godhet. Alldeles för mĂ„nga — uppslukade i sina liberala villfarelser — ignorerar det simpla faktumet att mĂ€nniskor, stammar, klaner, nationer och imperium befunnit sig i ett brutalt utbyte av krig, exploatering, slaveri och folkmord i hundratusentals Ă„r.

Var europeer i sina stunder brutala? Otvivelaktigt. Vi behöver vĂ€l dock knappast pĂ„minna om den blodtörstiga brutalitet som rĂ„dde i Inca, Maya- och Aztekernas civilisationer. Indianstammarna i nordamerika var mycket krigiska. Deras samhĂ€llen var allmĂ€nt vĂ„ldsbejakande, tĂ€vlingsinriktade och extremt xenofobiska mot grupper utanför deras nation. Dessa ”nationer” eller stammar befann sig i ett kontinuerligt krigstillstĂ„nd och försökte dominera varandra. FĂ„ngar togs som slavar frĂ„n andra stammar och indiankvinnor hade inga rĂ€ttigheter utan handlades med som boskapsdjur. Nordamerika var synnerligen inte en trevlig plats att slĂ„ sig ned pĂ„.  Idag, hundratals Ă„r senare, skrivs historien om för att utmĂ„la indianerna som snĂ€lla, varmhjĂ€rtade, genuina sjĂ€lar som brutalt utnyttjades av onda europĂ©er.

Det finns otaliga exempel pĂ„ indiangrupperingarnas ohĂ€mmade vĂ„ldsutövning, men lĂ„t oss inte urarta i excesser. Dessa exempel nĂ€mns dock vĂ€ldigt sĂ€llan och sĂ€tts inte i sin historiska kontext av moderna ”historiker” och ”utbildare”.

Ett exempel som kan nĂ€mnas Ă€r Thanksgiving, högtiden som portrĂ€tteras som en multikutlurell festlighet dĂ€r man firar minnet av ”kĂ€rleksaffĂ€ren” mellan engelska nybyggare och de ”amerikanska” indianerna. Denna Disney-inspirerade saga Ă€r ett tappert försök men Ă€r inte samstĂ€mmig med hur verkligheten sĂ„g ut.  Historiskt sett sĂ„ var denna ”saga” byggd pĂ„ förkrossande kulturkrockar, dödliga sjukdomssmittor som slog ut indian-populationer och ett vĂ„ldsamt raskrig som slutade upp i seger för europeerna.

Detta Àr den historiska realiteten.

 

Annonser

Om Keyser söze

Konservativ realist. GenomskÄdar politik via sjÀlslig och filosofisk analys av mÀnniskans natur och vÄr samtid.
Det hÀr inlÀgget postades i Historia. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s