Identitetspolitiska paradoxer

facebook-9fc8d8

Identitetspolitiken har gjort en alldeles utomordentligt makaber resa. En resa runt sin egen axel för att nu Äterfinna sig pÄ samma ruta dÀr resan en gÄng började. Det man var för dÄ, Àr man emot idag och det man var emot dÄ Àr man för idag. Inkludering har blivit exkludering, antisexism har blivit sexism och antirasism har blivit rasism.

Identitetspolitikens existensberĂ€ttigande baseras pĂ„ fysiska attribut, nĂ„got som kan te sig kontradiktoriskt dĂ„ det Ă€r just utseendefixering den utger sig för att bekĂ€mpa. Men faktum Ă€r att identitetspolitik inte handlar om att lösa samhĂ€llskonflikter, den handlar om att skapa dem. Det Ă€r sĂ„ den fĂ„r nĂ€ring. Det Ă€r sĂ„ den fĂ„r sitt raison d’ĂȘtre. NĂ€r en konflikt Ă€r löst mĂ„ste man dĂ€rför skapa en ny.

Identitetspolitiken tog sina första andetag som ett motstĂ„nd mot USAs och Sydafrikas respektive apartheidsystem. Den ena Ă„tgĂ€rden följdes av den andra och idag Ă€r cirkeln sluten. Idag vill man dekonstruera alla sina egna reformer och Ă„tervĂ€nda till dĂ„tidens apartheid. Idag ser vi hur identitetspolitiken huvudlöst tillskriver olika hudfĂ€rger olika grader av ”makt” och hur den föresprĂ„kar kulturisolation och till och med rassegregerade zoner pĂ„ universiteten.

Med hjÀlp av den intersektionella förtrycksmatrisen kan identitetspolitiken rangordna folk baserat pÄ deras fysiska attribut och personliga preferenser. Samtidigt som den motsÀtter sig rasism och sexism Àgnar den alltsÄ stora delar av dagen till att sjÀlv vÀrdesÀtta folk baserat pÄ deras melaninhalt och könshormon. Det finns dock en skillnad, identitetspolitiken har vÀnt uppochned pÄ den rasbiologiska hierarkin; hÀr Àr vit hud lika med ondska och andra negativa, medfödda egenskaper. Konstruerandet av fiktiva konflikter lever vidare.

OcksĂ„ feminismen Ă€r en identitetspolitisk avgrening och i egenskap dĂ€rav har Ă€ven ”kvinnokampen” gjort en 180-vĂ€ndning betrĂ€ffande sina mĂ„l och principer. NĂ€r hjulet sattes i rullning var det en sjĂ€lvklarhet att kvinnor var berĂ€ttigade samma fri- och rĂ€ttigheter som sin manliga motpol. Kvinnan skulle ha rĂ€tt att, oemotsagt, vistas och röra sig i samma rum som mannen. Idag ekar tongĂ„ngarna av det motsatta. Idag föresprĂ„kas separata badtider för kvinnor och mĂ€n, könssegregerade publikhav pĂ„ konserter, genusdagis dĂ€r flickor frĂ„ntas sin frihet att vara flickor och ett frenetiskt vurmande för kvinnlig kvotering som i praktiken innebĂ€r att kvinnor frĂ„ntas rĂ€tten att sjĂ€lv vĂ€lja yrke och karriĂ€r.

I begynnelsen var det ocksĂ„ viktigt att revoltera mot det puritanska och förlegade kvinnoförtrycket som tvingade kvinnan att kuva sin sexualitet. Genom att framtvinga en sexuell revolution lyckades man uppnĂ„ sitt mĂ„l, kvinnan blev ”frigjord”. Idag klagas det dock pĂ„ ett översexualiserat samhĂ€lle och denna sjĂ€lvförvĂ„llade promiskuitet ska nu ersĂ€ttas med victoriansk puritanism – för inte sĂ„ lĂ€nge sedan föreslog SSU en samtyckeslagstiftning och identitetsvĂ€nstern pĂ„ andra sidan Atlanten har lĂ€nge propagerat för liknande idĂ©er i form av ”consent forms”. En gĂ„ng i tiden fanns nĂ„got som hette Ă€ktenskap, detta koncept fungerade – i princip – exakt som en samtyckeslag. Men dĂ„ hette det att Ă€ktenskapet var en kvinnofĂ€lla och dĂ„ hette det ocksĂ„ att en kvinna har rĂ€tt att göra vad hon vill med sin kropp. Idag vill man tillbaka till hur det var innan.

Olyckligtvis kommer identitetspolitken aldrig sjĂ€lv inse att den gĂ„r runt i cirklar. Men överallt i vĂ€lrden ser vi att folk börjar resa sig och sĂ€ga ifrĂ„n. Folket har tröttnat pĂ„ att identitetspolitiska villfarelser lĂ„tits överskugga de frĂ„gor som faktiskt betyder nĂ„got och uttrycker sin misstro och sitt missnöje genom att rösta pĂ„ ”högerpopulister”.

Snart Àr idiotin synlig för alla.

Annonser

Om Tyler Durden

Antropolog med libertariansk lÀggning som skÄdar rÄdande samhÀllsordning ur frihetligt perspektiv.
Det hÀr inlÀgget postades i Ideologi, Kultur, Politik. BokmÀrk permalÀnken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s